Stiri

Unități salvatoare la Centrul de Transfuzii din Iași

În perioada 8 – 10 ianuarie 2019, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi de pe Strada Nicolae Bălcescu nr. 21, între orele 7:00 – 13:00, sunt așteptați să doneze sânge angajații unor multinaționale ieșene. Aceasta este o inițiativă a patru studente de la specializarea „Comunicare și Relații Publice”, din cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice a Universității „Alexandru Ioan Cuza”.

O echipă de proiect formată din patru studente a demarat o campanie de relații publice cu scopul de a crește rezervele sangvine, cât și pentru a stimula donarea de sânge în rândul persoanelor eligibile. Cu sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguină din Iași, echipa „Underline” le-a propus anagajaților multinaționalelor ieșene să dăruiască câte o „unitate salvatoare” de sânge care poate salva trei vieți. Criteriile de eligibilitate precum și câteva indicații înaintea donării pot fi găsite pe site-ul Centrului de Transfuzie Sanguină din Iași: http://www.crtsiasi.ro/inaintea_donarii.html.

Pe parcursul celor trei zile de donare (8, 9, 10 ianuarie), inițiatoarele campaniei, Benedic Andreea, Chiper Alina, Lupu Elena și Sticea Roxana vor fi prezente la centrul de donare și vor oferi răspunsuri, lămuriri sau o mână de strâns pentru încurajare. Deoarece începutul de an aduce întotdeauna o dorință de schimbare, iar impactul fiecărei donări este semnificativ, s-a apelat la bunăvoința angajaților din companii, însă deschiderea este spre toate persoanele interesate de a oferi o unitate salvatoare de sânge.

Aveti grija ca atunci cand donati sange sa aveti analizele facute recent, e importanta calitatea sangelui si in primul rand sa nu aveti , dar in lista de mai jos puteti vedea toate conditiile pentru a fi eligibili in a dona sange:

Ce să fac înainte de a dona sânge?
1. Este recomandabil să iei o gustare înainte de a dona;
2. Micul dejun poate fi bogat în lichide și glucide (ceai sau cafea dulce, sandwitch, pâine cu dulceață). Înainte de donare, se evită mesele copioase, cu grăsimi și băuturi alcoolice;
3. Nu ai voie să consumi alcool cu 24 de ore înainte de a dona sânge;
4. Nu ai voie să fumezi înainte și după ce ai donat sânge;
5. De asemenea, vino să donezi odihnit, nu după o noapte pierdută la serviciu, în cluburi sau la calculator.

Donatorul de sânge este orice cetățean român cu domiciliul în România sau orice cetățean al UE care are reședința în România, este sănătos și se supune regulilor de prelevare a sângelui. Alte condiții, conform Centrului de Transfuzii Sanguine București, România:
– vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
– greutate peste 50 Kg;
– puls regulat, 60 -100 bătăi/ minut;
– tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg;
– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale;
– femeile să nu fie: însarcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării;
– să nu fii sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;
– să nu aibă paraziti;

Donatorii nu trebuie să aiba sau sa fi avut urmatoarele boli:
– hepatită (de orice tip);
– TBC
– sifilis;
– malarie;
– epilepsie și alte boli neurologice;
– boli psihice;
– bruceloză;
– ulcer;
– diabet zaharat;
– boli de inimă;
– boli de piele: psoriazis, vitiligo;
– miopie forte peste (-) 6 dioptrii;
– cancer;

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top