Stiri

Viața la țară: avantaje ale traiului într-un mediu rural

Migrația din mediul urban în cel rural s-a accentuat în ultimii ani, unul dintre motive fiind pandemia de coronavirus. Restricțiile impuse de autorități pentru limitarea răspândirii virusului Covid-19 i-a determinat pe mulți orășeni să se îndrepte spre sate, pentru a se bucura de mai mult spațiu și de aer liber, cu atât mai mult cu cât companiile au adoptat sistemul de muncă remote.

Beneficiile traiului la țară sunt numeroase, mai ales că viața în marile aglomerări urbane este mai costisitoare, mai asurzitoare și mai stresantă.

Viața la țară îți oferă mai mult spațiu

Casele din zonele rurale sunt, de regulă, mai spațioase și beneficiază de teren pentru amenajarea unei grădini, a unui loc de joacă pentru copii ori a unei terase. În prezent, în majoritatea zonelor rurale din România, locuințele au apă potabilă și energie electrică și termică. Astfel, poți avea parte de un trai modern într-o casă veche de la țară. Pentru asigurarea energiei termice, poți instala o centrala și calorifere din otel, astfel încât să ai căldură în sezonul rece în toată locuința.

Totodată, dacă îți dorești să trăiești într-o casă eco-friendly, poți instala panouri fotovoltaice. În acest fel, vei asigura energia electrică și termică în locuință. Cât despre conectarea la rețelele de telefonie și internet, aceasta nu mai este o problemă, datorită avansului tehnologic din ultimii ani.

Așadar, te vei putea bucura de aceleași avantaje ale traiului modern de la oraș, având mai mult spațiu în casă și în curte și respirând aer proaspăt în fiecare zi.

Viața la țară te apropie de natură

Traiul la țară te aduce mai aproape de natură și mai departe de agitația orașului. Te poți bucura, totodată, de activități în aer liber care să te relaxeze: drumeții, pescuit, alpinism, camping.

În plus, viața la țară înseamnă și mai puțină poluare și zgomot din trafic. Sunt mulți copaci și multă iarbă, ceea ce contribuie la îmbunătățirea aerului. Și, pentru că nu sunt atât de multe lumini ca în marile orașe, poți admira cerul în fiecare seară, un hobby care poate fi relaxant.

Costul de viață e mai mic la țară

În primul rând, când cumperi o casă la țară, vei plăti mai puțin pentru mai mult. Mai multe camere și mai mult teren cu mai puțini bani decât ai plăti într-o zonă urbană. De regulă, și utilitățile și cheltuielile de zi cu zi sunt mai scăzute în mediul rural, ceea ce te ajută să economisești.

Un alt avantaj al vieții la țară este siguranța. Pentru că sunt mai puțini locuitori într-o zonă rurală, scade riscul infracțiunilor. Copiii se pot juca singuri în aer liber, poți merge pe stradă în siguranță și astfel calitatea vieții crește.

Viața la țară e mai liniștită

Fără traficul din marile orașe, cu claxoane și sirene care se aud constant, vei observa că viața la țară este mai liniștită. Singurele zgomote pe care cel mai probabil le vei auzi sunt cele ale naturii: ciripitul păsărilor ori foșnetul frunzelor. O viață mai puțin zgomotoasă contribuie la reducerea nivelului de stres.

În plus, vei avea parte și de mai multă intimitate. Locuințele în mediul rural nu sunt lipite unele de altele, cum se întâmplă, adesea, la orașe, astfel că nu vei avea grija vecinilor curioși ori morocănoși.

Toate beneficiile traiului într-o zonă rurală au un punct comun: mai puțin stres. Studiile au arătat că cei care locuiesc la sat sunt mai puțini stresați, datorită apropierii de natură, a zgomotului redus, a costului de viață mai mic și a aerului proaspăt.

Sursă foto: Konmac/ Shutterstock

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top