Stiri

Vinuri romanesti VS vinuri autohtone

Fiecare pahar de vin ascunde o intreaga poveste. De data aceasta, in randurile ce urmeaza vom descoperi doua tipuri de vinuri, vinuri romanesti si vinuri internationale. Vom descoperi impreuna care sunt asemanarile si deosebirile dintre aceste doua categorii de vinuri. Haide așadar sa pornim impreuna in aceasta calatorie fascinanta de explorare a vinurilor.

Despre vinuri romanesti

In uriasa gama de vinuri europene, unele vinuri romanesti reprezinta adevarate bijuterii viticole. In spatele fiecarei sticle de vin romanesc sta de fiecare data o poveste plina de mister si interes. Tara noastra, din punct de vedere viticol, a devenit de-a lungul anilor din ce in ce mai apreciata, mai ales daca luam in vedere terroir-ul extrem de diversificat. Unele dintre cele mai apreciate regiuni viticole sunt: Moldova și Muntenia, Transilvania și Banat etc. Diversitatea geografica pe care Romania o are reprezinta un mare avantaj, deoarece si diversitatea tipurilor de vinuri este la fel de mare. De la Feteasca Neagra, un soi emblematic romanesc, la Merlot sau Chardonnay, vinurile romanesti au un spectru de gusturi si buchete care incanta orice cunoscator de vin. In ultimele decenii, industria viticola romaneasca a experimentat o crestere impresionanta, atragand atentia criticilor si a pasionatilor de vin din intreaga lume. La momentul actual, Romania produce vinuri de calitate superioara, castigandu-si locul bine meritat pe scena mondiala a vinurilor fine. Astfel, Romania a ajuns sa aiba o multime de crame de prestigiu si foarte multi vinificatori talentati care pun pasiune in fiecare sticla, vinurile romanesti continua sa uimeasca cu aromele autentice si caracterul inconfundabil, reprezentand cu mandrie patrimoniul bogat al vinificatiei noastre.

Despre vinuri internationale

La randul lor, vinurile internationale reprezinta la randul lor o categorie fascinanta si extrem de diversificata pentru lumea vinurilor. Cand vorbim despre vinuri internationale, ne referim la vinuri ce provin din cele mai prestigioase regiuni viticole din lume si nu numai, precum Franta, Italia, Spania etc. Cateva exemple in acest sens sunt: Cabernet Sauvignon, care provine din Bordeaux, este un vin ce reprezinta eleganta, avand niste calitati remarcabile, în timp ce Pinot Noir, un vin ce isi are provenienta in Burgundia impresioneaza si astazi prin subtilitatea și expresia terroirului. Un alt vin deosebit este Sauvignon Blanc din Noua Zeelanda, acest vin te transpune intr-o calatorie senzoriala cu arome tropicale si note condimentate. Fiecare vin este special in felul sau.

Vinuri romanesti sau vinuri internationale?

Facand o comparatie intre vinurile romanesti si cele internationale, putem afirma cu încredere faptul ca vinurile romanesti au castigat rapid recunoastere si respect in ultimii ani. Despre cele mai multe vinuri romanesti autohtone, cei mai multi degustatori de vinuri afirma faptul ca se evidentiaza printr-o autenticitate distincta, aducand in paharele degustatorilor arome si caracteristici neasteptate. Soiuri romanesti precum Feteasca Neagra, Grasa de Cotnari sau Tamaioasa Romaneasca au prins radacini adanci in peisajul viticol romanesc, care a trecut si peste granite si au fost recunoscute la nivel international pentru aromele lor complexe si pentru gusturile si aromele lor imbietoare. De altfel, nu pot trece neobservate nici vinurile internationale, care au in spate, de cele mai multe ori,  o consistenta si o traditie foarte bine cunoscute. Cateva vinuri internationale extrem de cunoscute sunt:  Cabernet Sauvignon din California sau Sauvignon Blanc din Noua Zeelandă etc. Cu toate acestea, cele mai multe vinuri romanesti au avantajul de a surprinde prin mai multe lucruri, ca de exemplu: prin originalitatea lor, prin faptul ca adesea sunt mai accesibile in ceea ce priveste pretul. Aceste vinuri romanesti ofera o perspectiva captivanta asupra diversitatii terroir-ului romanesc, avand arome variate, de la fructe de padure la arome florale.

In concluzie, putem spune faptul ca vinurile romanesti, dar si cele internationale au farmecul lor unic. Dupa parerea noastra, o degustare care le compare este o experienta perfecta pentru a decide care sunt preferatele tale! Mai multe vinuri romanesti pe: https://cramaunu.ro/magazin/

 

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top