Stiri

Incepe reabilitarea Palatului Braunstein

Una din cele mai emblematice cladiri istorice din Iasi primeste intr-un final un plan de reabilitare. Palatul Braunstein este unul din simbolurile orasului, un obiectiv turistic din care Primaria Municipiului Iasi ar putea face bani destul de frumosi mai ales ca vechimea sa si personalitatile istorice care au trecut pe acolo sunt demne de luat in seama. Deja s-au alocat pentru reconsolidarea Palatului Braunstein de pe strada Cuza Voda aproximativ 103.193 Lei din bugetul local la care se va mai adauga din toamna o alta suma si din partea Ministerului Culturii.

Palatul Braunstein situat astazi in kilometrul 0 al orasului Iasi, a fost ridicat de catre antreprenorul Adolf Braunstein, un evreu foarte bogat care detinea mai multe pravalii de-a lungul strazii Cuza Voda, cladirea a fost in decursul timpului hotel, sediu de baca, redactii de presa, sedii de firma, partide politice iar acum desi este in paragina serveste la parterul acestuia ca sala de expozitie a Uniunii Artistilor Plastici, constructia palatului incepand undeva in jurul anului 1900, cupola a fost inaugurata in anul 1915, a fost construit in stilul arhitectural ecleric cu elemente de art-nouveax, specifice tarii noastre din acea perioada.

In anul 1920, Partidul Taranesc a avut sediul in palat, in 1935 a fost magazinul de bijuterii “Cristal” la parter, in 1970 se mutase acolo magazinul “Victoria”.

Din pacate acum Palatul Braunstein se afla intr-o stare avansata de degradare avand gradul maxim de risc seismic. Palatul a rezistat fara probleme inundatiior din 1932, bombardamentelor din anul 1944 in timpul Celui de al Doilea Razboi Mondial, dar si cutremurului din 1977, din pacate nu a rezistat in fata dezinteresului conducatorilor orasului Iasi, Capitala Culturala a Moldovei.

Evreul Adolf Braunstein a trait intre anii 1842-1922, iar o legenda urbana spune ca si-a dorit aceasta constructue din dorinta de a fi proprietar a unei cladiri mai mari decat Palatul Cuza, astazi Muzeul Unirii de pe strada Lapusneanu.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

3 Comments

3 Comments

  1. Anonim

    August 15, 2013 at 10:17 pm

    Sunt multe greseli gramaticale si de exprimare in text. Spre exemplu, corect este “una dintre […]”.

  2. Pingback: De vizitat obligatoriu daca ajungi ca turist in Iasi | Iasi 4u

  3. Pingback: De vizitat in Iasi - Pensiunea Palace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top