Auto - Moto

TEST DRIVE Toyota Auris Hybrid

Toyota Auris Hybrid reuseste sa impresioneze atat prin noul design cat si prin imbinarea tehnologica a unui motor pe benzina cu a unuia pe baterii. Totul porneste de la sigla constructorului, insertia culorii albastra duce cu gandul spre ceea ce inseamna tehnologie dar si ecologie, liniile acesteia imbina designul masinii, creat de aceasta data din linii drepte, spre deosebire de cele rotunjite folosite pe vechea generatie, unghiurile drepte reusesc sa inconjoare automobilul ca un circuit, folosite nu doar pentru aspect ci si pentru aerodinamica.

Cel mai ieftin RCA

De aceasta data, gandul de Hybrid nu se mai duce spre banal, spre deosebire de fratele Prius, Toyota investeste in dinamica, interiorul reprezinta o combinatie dintre tehnologie si retro, gurile de aerisire montate deasupra consolei centrale, ne duc cu gandul spre automobilele anilor 1980, o plansa de bord curata, simpla, amplasarea butoanelor intr-un mod intuitiv, astfel incat soferul cat si pasagerii sa le poate utiliza fara a fi nevoie sa le caute. Materialele folosite sunt peste ceea ce inseamna un automobil din clasa medie.

Toyota Auris Hybrid ofera confort, in spate incap confortabil trei persoane si are un portbagaj de o capacitate de 360 litri, iar prin rabatarea banchetei din spate, spatiul creste considerabil, singurul dezavantaj fiind inaltimea acestuia, care poate crea probleme la bagajele mai mari.

Sub capota lui Auris Hybrid se gaseste un motor 1,8 litri de 99 CP plus un motor electric de 60 kW, alimentat de un set de baterii nichel – hidruri metalice.

Acesta ajunge la o putere combinata de 136 CP si un cuplu de 207 Nm, iar dupa specificatiile constructorului, consumul de carburant este de 3,8 litri de benzina la 100 km.

Pentru un consum cat mai scazut, Toyota foloseste mai multe tehnologii, una din ele ar fi sistemul “Start/Stop” care ajuta la fiecare oprire la semafor sa consumi zero litri de carburant, in momentul in care masina sta la semafor sau stationeaza mai mult de cateva secunde, acest sistem “baga motorul in hibernare”, iar la pornire este suficient sa apasati pedala de acceleratie si acesta se trezeste, aici intervine motorul pe baterie care se incarca atunci cand este folosit motorul pe benzina. Astfel Toyota Auris Hybrid ajunge sa fie o masina foarte economica mai ales atunci cand este folosita in mediul urban.

Daca consumul de carburant nu reprezinta o problema, atunci poti folosi butonul “Power” si atunci cuplul motorului benzina cat si cel electric este folosit la maxim, aceasta reusind sa ajunga la viteze mari, mai ales atunci cand esti in depasire, fara sa ai senzatia ca masina este lenesa.

Cutia de viteze are o variatie continua ceea ce nu ofera sportivitate, in schimb faptul ca ruliul in virajele abordate rapid si suspensia destul de rigida compenseaza. Oricum, cam greu in zilele noastre o masina care sa exceleze prin consumul redus dar care sa iti ofere si sportivitate.

Pretul de baza pentru Toyota Auris Hybrid este de aproximativ 22.000 Euro pentru nivelul de echipare Luna, iar pentru cel superior Sol, costa aproximativ 23.900 Euro. Constructorul ofera doua game de echipare pentru Auris Hybrid, optionalele constand doar in navigatie si vopsea metalizata, astfel oricine isi poate permite foarte usor sa aleaga intre cele doua nivele de echipare, diferenta dintre ele constand doar in confort.

Surpriza consta in faptul ca Toyota ofera pentru Auris Hybrid un program Optimo, prin care pretul masinii porneste de la aproximativ 20.550 Euro. Pe langa asta se adauga si garantia de 5 ani. Automobilul se prezinta in piata cu elemente demne de concurenta sa, consum redus, garantie extinsa, costuri mai mici de intretinere si nivel de confort sporit prin calitate. Toyota a dovedit ca tehnologia ECO este accesibila, mai ales prin lansare lui Yaris Hybrid si Prius cu versiunea Plug-in, care incarca bateria automobilului la o priza electrica.

Motorul Toyotei Autis Hybrid este unul ce indeplineste normele si caracteristicile de poluare a unuia de tipul Euro 6. In unele localitati din Romania, inmatricularea unui asemenea automobil cat si taxele si impozitele sunt egale cu ZERO Lei. Aceasta nu este o masura luata la nivelul tarii noastre ci de intreaga Europa. Orase mari din tara noastra au aprobat deja aceasta scutire partiala sau totala a impozitarii, Bucurestiul fiind cel mai bun exemplu, Consiliul Local aproband hotararea prin care posesorii de autoturisme hybrid sunt scutiti de plata impozitului cu 95%, acestia achitand doar 5% din valoarea aferenta.

In Iasi, din pacate doar pentru automobilele inmatriculate a caror impozite si taxe aferente automobilului sunt achitate catre administratiile locale ale comunelor Barnova si Tomesti, au decis scutirea totala de la plata impozitelor si taxelor locale pe anul 2013 a vehiculelor Hybrid. O scutire de 75% de la plata a fost aprobata si in comunca Miroslava.

Avand in vedere proiectele de modernizare si ecologizare a Municiupiului Iasi, ar trebui ca administratia locala sa scuteasca plata totala sau partiala a impozitelor automobilelor cu motoare hybrid.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top