Stiri

Incepe modernizarea Plajei Nicolina (Purcica)

Contractul de finanţare pentru extinderea şi modernizarea Plajei Nicolina a fost semnat miercuri, 12 februarie în Sala Mare a Primăriei. Documentele au fost parafate de Gheorghe Nichita, primarul Iaşului, şi de Constantin Apostol, directorul ADRNE. Valoarea totală a acestui proiect este de 20,3 milioane de lei, adică echivalentul a 4,5 milioane de euro.

Includerea în cadrul finanţărilor din fonduri comunitare a acestui proiect consemnează şi o premieră naţională: realizarea unui obiectiv în plus faţă de lista de proiecte asumate la debutul programului prin care s-au rezervat municipiului 114 milioane euro. „Semnarea acestui proiect întăreşte şi mai mult poziţia Iaşului de campion al atragerii de fonduri europene. Suntem singurul oraş din România care semnează contractul pentru un proiect de pe lista de rezervă. Practic, am demarat toate proiectele prevăzute în lista iniţială şi, din economiile realizate, reuşim să finanţăm obiective în plus. Fondurile europene realizează de fapt strategia şi viziunea pe care ne-am asumat-o pentru dezvoltarea municipiului. Avem proiecte de infrastructura pe axele de transport, pentru circulaţie prin managementul traficului, piste de biciclişti şi transport public, avem asistenţă socială prin căminul de bătrâni, agrement prin zona Ciric şi, acum, pentru sănătate prin reamenajarea Plajei Nicolina”, a subliniat primarul Gheorghe Nichita.

Incepe modernizarea Plajei Nicolina (Purcica)

Directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord – Est a apreciat importanţa obiectivelor edificate cu ajutorul fondurilor europene. „Plaja Nicolina va oferi ieşenilor o nouă şi modernă modalitate de agrement şi tratament, ceea ce completează oferta turistică a municipiului şi consolidează atractivitatea acestei zone. Iaşul are rezultate deosebite în atragerea de fonduri europene şi, totuşi, am observat aici o atmosferă de contestare a proiectelor, că se vrea să nu se facă. Este foarte important rezultatul de la final a acestor proiecte, ceea ce realizează ele pentru municipiu. În totalul lor, proiectele europene aduc Iaşului primul loc în cele 7 oraşe nominalizate ca pol de creştere. La finalul termenului de plată a proiectelor, decembrie 2015, avem convingerea că vom raporta un grad de absorbţie de peste 90%, ceea ce arată că în această regiune s-a făcut şi se face performanţă”, a declarat Constantin Apostol.

Plaja Nicolina beneficiază de o resursă naturală de ape sulfuroase, fiind una din cele mai apreciate baze de tratament balnear din Moldova. Proiectul european iniţiat de municipalitate doreşte să îmbunătăţească condiţiile şi posibilităţile de tratament pentru a creşte numărul persoanelor care beneficiază de această bază. Cu o finanţare de peste 20 milioane lei, lucrările de construcţie şi modernizare vor cuprinde o nouă clădire pentru agrement şi tratament, cu toate facilităţile necesare şi o construcţie funcţională cu bazin acoperit, două bazine exterioare şi amenajarea plajei de nisip. Totodată, vor fi realizate alei pietonale, un gard de împrejmuire, spaţii verzi şi o parcare pentru vizitatoriii complexului. „Foarte important la acest proiect este că facem baza funcţională pe tot parcursul anului şi nu numai pe perioada estivală cum este acum. Condiţiile moderne vor duce la o valorificare mai bună a apelor sulfuroase şi prin creşterea numărului celor care beneficiază de tratament aici”, a descris proiectul primarul Gheorghe Nichita.

Sursa: Curierul-Iasi.ro

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top