Stiri

7 lucruri pe care nu le știai despre câini 

Câinii ocupă unul dintre primele două locuri în topul preferințelor oamenilor pentru animale de companie, fiind într-o permanentă concurență cu pisicile. Chiar și așa, există o mulțime de lucruri surprinzătoare despre câini, care trec adesea neștiute sau neobservate, dar pe care chiar merită să le cunoști despre cel mai bun prieten al omului.

  1. Câinii au un simț olfactiv uimitor 

Câinii au un simț al mirosului incredibil de dezvoltat. Este unul dintre primele lucruri menționate pe lista de curiozitati despre caini, faptul că aceștia pot detecta mirosuri într-o concentrație de până la 100.000 ori mai mică decât oamenii. Această capacitate uimitoare îi face extrem de utili în activități precum detectarea drogurilor, găsirea supraviețuitorilor în dezastre și chiar detectarea cancerului în faze incipiente. 

  1. Castrarea îi poate face mai sănătoși și mai longevivi 

Există numeroase mituri care circulă despre procesul de castrare caini, dar statisticile și studiile de până în prezent demonstrează, fără urmă de îndoială, că dacă îți dorești să te bucuri de câinele tău pentru cât mai mulți ani, să îi programezi sterilizarea la un cabinet veterinar e cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru el. 

Sterilizarea femelelor înainte de primul ciclu de călduri, deci, la vârsta de maximum 6 luni pentru rasele de talie mică și medie și înainte de vârsta de 1 an la rasele de talie mare, scade semnificativ riscul de apariție a tumorilor mamare; de asemenea, sterilizarea le protejează împotriva unei infecții uterine grave denumite piometru. 

Sterilizarea masculilor scade riscul de cancer de prostată și de tumori peniene și, de asemenea, contribuie la prevenirea conflictelor cu alți masculi. 

  1. Câinii au unul dintre cele mai dezvoltate limbaje nonverbale 

Te-ai gândi, poate, că principalul mijloc de comunicare al câinilor este reprezentat de lătrat, scheunat și alte vocalize, dar nu este deloc adevărat: mișcările urechilor, postura corpului, poziția urechilor și mișcarea cozii, precum și expresiile faciale transmit informații și emoții. 

  1. Câinii nu văd lumea la fel ca noi 

Câinii nu percep culorile în același mod ca oamenii. Paleta cromatică este mai restrânsă, ei fiind sensibili în principal la nuanțe de galben și albastru. Pe timp de noapte, însă, acuitatea lor vizuală este mai bună decât a oamenilor deoarece sunt echipați cu un număr superior de celule sensibile la lumină la nivelul retinei. 

  1. Rasele nu dictează comportamentul 

Deși anumite trăsături comportamentale pot fi asociate cu anumite rase, comportamentul unui câine este în mare parte influențat de experiențele sale și de modul în care este crescut și antrenat. Generalizările despre comportamentul unui câine bazate exclusiv pe rasa acestuia sunt adesea eronate. 

La fel ca oamenii, fiecare câine are propria personalitate. Unii câini sunt mai jucăuși și mai energici, alții sunt mai rezervați și mai liniștiți. Această diversitate de personalități face ca fiecare câine să fie unic și special în felul său. 

  1. Câinii visează, la fel ca oamenii 

Studiile asupra somnului câinilor au demonstrat că aceștia visează, exact așa cum se întâmplă și în cazul oamenilor. În timpul somnului REM ei scot diferite zgomote, își pot mișca membrele și pot avea diverse reacții fizice, exact așa cum li se întâmplă și oamenilor. 

Este întotdeauna bine să nu deranjezi un câine în timp ce doarme, acest gest putând fi perceput în mod variabil. În fond, nici ție nu îți place să fii trezit brusc din somn. 

  1. Câinii au abilități empatice bine dezvoltate 

Câinii sunt capabili să perceapă, să interpreteze și să răspundă emoțiilor umane. Ei detectează subtilitățile limbajului corporal și ale tonului vocal al stăpânilor lor și răspund în mod corespunzător, oferind confort și sprijin în momente de nevoie. 

Interacțiunea cu câinii reduce stresul, anxietatea și depresia, îmbunătățește starea de spirit și calitatea vieții. Aceștia au un mod uimitor de a simți și oferi confort fără a judeca sau a critica, ceea ce ar trebui să ne determine pe toți să dezvoltăm o relație mai profundă cu aceste ființe. 

Sursa foto: Shutterstock 

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top