Articulațiile sunt componente fundamentale ale corpului uman, datorită cărora ne putem mișca și putem efectua activitățile zilnice. În timp, însă, articulațiile se confruntă cu o serie de provocări care pot duce la deteriorarea lor. Înaintarea în vârstă reprezintă un important factor de risc pentru sănătatea articulară, dar nu este nici pe departe singurul: mișcările repetitive, de exemplu, pot fi efectuate la orice vârstă și pot determina probleme. Iată ce poți face pentru a-ți proteja articulațiile!
Cauze și factori de risc pentru deteriorarea articulațiilor
Uzura naturală a articulațiilor apare odată cu trecerea timpului. Aceasta poate fi consecința unor mișcări repetitive, a unor traumatisme anterioare sau poate apărea în contextul schimbărilor care apar odată cu vârsta. Sinteza redusă de colagen poate duce la subțierea și deteriorarea cartilajului articular, ceea ce duce la senzații dureroase, rigiditate și scăderea mobilității.
Inflamația este un răspuns natural al corpului la leziuni sau infecții. Totuși, inflamația cronică în articulații poate duce la deteriorarea țesutului articular și la apariția bolilor articulare de tipul artritei. Această inflamație poate agrava simptomele legate de uzură și poate limita și mai mult mobilitatea.
Metode eficiente de menținere a articulațiilor tinere
Deși există numeroase provocări care pot afecta articulațiile, medicina modernă a identificat și o serie de metode eficiente pentru a le menține tinere și sănătoase. Aceste metode implică schimbări ale stilului de viață și utilizarea unor suplimente sau tratamente.
Administrarea de suplimente de colagen
Uneori, este dificil să obții toți nutrienții necesari pentru sănătatea articulațiilor exclusiv din alimentație. În aceste cazuri, suplimentele pot fi o opțiune utilă.
Specialiștii recomandă suplimente care conțin colagen; alte ingrediente utile sunt glucozamina, condroitina și unele vitamine care contribuie la metabolizarea mai eficientă a acestora. Un supliment de tipul Benesio BeautyCell colagen este bine asimilabil, are o biodisponibilitate ridicată și este și ușor de administrat.
Alimentație sănătoasă și echilibrată
După cum știi, suplimentele alimentare completează o alimentație echilibrată, dar nu o înlocuiesc. Consumul de alimente bogate în proteine, antioxidanți, acizi grași omega-3 și vitamina D poate ajuta la susținerea funcției articulare. Peștele gras, fructele de pădure, legumele cu frunze verzi și semințele de chia sunt excelente surse de nutrienți esențiali pentru sănătatea articulară, având și rol antiinflamator.
Exerciții fizice regulate
Exercițiile fizice regulate sunt esențiale pentru menținerea flexibilității, a forței și mobilității articulațiilor. Activitățile cu impact redus, precum mersul pe jos, înotul și yoga și exercițiile de stretching, pot ajuta la menținerea sănătății articulațiilor și la reducerea riscului de deteriorare.
Controlul greutății corporale
Excesul de greutate poate pune o presiune suplimentară asupra articulațiilor, crescând riscul de uzură și deteriorare. Menținerea unei greutăți corporale sănătoase prin alimentație sănătoasă și prin exerciții fizice regulate poate reduce stresul exercitat asupra articulațiilor și poate îmbunătăți sănătatea generală a acestora.
Mai mult decât atât, obezitatea se asociază unui nivel crescut de inflamație cronică ce poate determina daune la nivelul cartilajului articular și cu un nivel ridicat de acid uric, un important factor de risc pentru gută. Menținerea unei greutăți corporale adecvate devine, în acest context, chiar mai importantă.
Adoptarea unei posturi corecte
Menținerea unei posturi corecte în timpul activităților zilnice și al exercițiilor fizice poate reduce stresul exercitat asupra articulațiilor și poate preveni apariția leziunilor. Coloana vertebrală este cea mai expusă atunci când vine vorba despre o postură incorectă, dar afectarea acesteia determină leziuni secundare și la nivelul altor articulații, cum ar fi cele de la nivelul bazinului.
Deosebit de importantă este postura corectă în contextul activităților prelungite sau de intensitate crescută. Una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate este lucrul prelungit la birou, într-o postură incorectă.
Menținerea sănătății articulațiilor implică o combinație de modificări ale stilului de viață și utilizarea anumitor tratamente și suplimente. Prin adoptarea unei alimentații sănătoase, a exercițiilor fizice regulate și protejarea împotriva factorilor de risc care pot afecta articulațiile vei reuși să te bucuri de mobilitate extinsă.
Sursa foto: Shutterstock