Stiri

Anvelope de vară sau anvelope allseason – cum să alegeți?

Anvelope de vară sau anvelope all-season? Ce să alegeți? Dacă încă vă întrebați ce tip de anvelope să alegeți, acest articol vă poate ajuta să luați o decizie. Aflați care este soluția potrivită pentru dumneavoastră.

Anvelope de vară

Anvelopele de vară sunt dedicate condițiilor meteorologice din primăvară până în toamnă. Condițiile de utilizare a modelelor de vară sunt limitate de temperatură: dacă aceasta scade sub 7 grade, anvelopele își pierd proprietățile de tracțiune. Acest articol a fost redactat si editat impreuna cu specialistii de la magazinul online Sws-Anvelope.ro promotii anvelope vara aici.

Anvelope pentru toate sezoanele sau allseason

Anvelopele pentru toate sezoanele, cunoscute și sub denumirea de anvelope universale sau multi-sezoniere, combină caracteristicile modelelor de vară și de iarnă. Combinarea avantajelor celor două tipuri de anvelope într-o singură anvelopă reprezintă o provocare majoră. Nu degeaba se spune că arta de a produce anvelope constă în găsirea echilibrului corect între parametri pentru a satisface așteptările utilizatorilor. Cu toate acestea, cu cât este mai mare gama de condiții rutiere de care trebuie să se țină cont, cu atât mai dificilă este această sarcină.

Anvelope de vară sau anvelope pentru toate anotimpurile? Diferențe și asemănări

Anvelopele de vară și cele pentru toate anotimpurile diferă în ceea ce privește modelul benzii de rulare, compoziția cauciucului și conturul, adică forma. Vezi oferta la anvelope off road 4×4 aici.

Banda de rulare a unei anvelope pentru tot anul are mai multe lameluri. Acestea sunt concepute pentru a asigura un comportament mai bun al anvelopei pe zăpadă. Cu toate acestea, vara, o anvelopă cu prea multe muchiile în banda de rulare își pierde cu ușurință rigiditatea. Acest lucru afectează aderența anvelopei – înrăutățește frânarea și tracțiunea nu numai pe drumuri uscate, ci și pe cele umede.

Expertii de la magazinul online de anvelope Sws-anvelope.ro spun despre anvelopele all-season, cât și pentru cele de vară, ca se se folosesc toate cele trei tipuri de bandă de rulare: simetrice, asimetrice și direcționale.

În sculpturile direcționale concepute pentru anvelopele pentru tot anul, funcțiile diferitelor părți ale benzii de rulare sunt clar separate. Scoarța are, de obicei, mai puține lameluri – este responsabilă pentru condusul pe timp de vară, în timp ce partea din față, adică partea centrală a benzii de rulare, este mai bogată în lameluri și se presupune că facilitează deplasarea pe timp de iarnă.

Sculpturile asimetrice ale modelelor universale permit introducerea unor elemente responsabile atât pentru caracteristicile de vară, cât și pentru cele de iarnă. Acest lucru implică, de obicei, două părți ale benzii de rulare: de vară și de iarnă. Așa-numitele trăsături de vară au de obicei o parte “exterioară”, adică partea care urmează să fie amplasată.

Anvelopă pentru toate sezoanele cu o distincție clară între banda de rulare de iarnă (interioară) și de vară (exterioară).

Compușii de cauciuc utilizați în anvelopele pentru toate anotimpurile trebuie să fie concepuți pentru a oferi performanțe la un nivel acceptabil la orice temperatură.  Compoziția anvelopei de vară este fără compromisuri – este concepută pentru a oferi performanță doar la temperaturi de peste 7 grade. Prin urmare, pe măsură ce temperatura ambiantă crește, anvelopele all-season nu pot atinge nivelurile de performanță rezervate modelelor de vară.

Conturul anvelopei este, cu alte cuvinte, conturul din jurul benzii de rulare. Acesta este vizibil atunci când este privit în fața benzii de rulare. Conturul unei anvelope determină suprafața de contact a acesteia, motiv pentru care dimensiunea sa este foarte importantă pentru aderența anvelopei.

Conturul anvelopei de vară este rotund, ceea ce asigură o rezistență scăzută la rulare și o aderență ridicată în condiții de vară. Conturul unei anvelope de iarnă este masiv și seamănă cu conturul pătrat al unei anvelope de iarnă. Umerii masivi asigură o aderență bună în condiții de iarnă, dar vara provoacă o uzură mai rapidă a benzii de rulare și un consum mai mare de combustibil.

Care sunt etichetele pentru anvelopele de vară și cele pentru toate anotimpurile?

Anvelopele de vară nu au etichetele tipice asociate cu anotimpul pentru care sunt proiectate.

Simbolul M+S (“noroi și zăpadă”) pentru anvelopele multi-sezon. Acest marcaj este utilizat pentru anvelopele pentru toate sezoanele produse pentru piața americană. În realitatea europeană, anvelopele universale sunt de fapt mai apropiate de modelele de iarnă și au de obicei o pictogramă cu trei vârfuri de zăpadă (3PMSF). Alături de aceste simboluri, cuvântul ALL SEASON apare adesea pe o anvelopă pentru tot anul. Ocazional, producătorii folosesc simboluri grafice individuale, suplimentare, care sugerează că anvelopa poate fi utilizată pe tot parcursul anului în diverse condiții meteorologice.

Simbolurile de pe anvelopele all-season.

Testele anvelopelor de vară și pentru toate anotimpurile

Anvelopele pentru toate sezoanele sunt adesea comparate cu cele de iarnă, mai rar cu cele de vară. Testele anterioare (de exemplu, ADAC sau AutoBild) arată că anvelopele pentru toate sezoanele au performanțe mai slabe decât anvelopele de sezon foarte bine cotate, în timp ce anvelopele multi-sezon bune au performanțe mai bune decât cele mai ieftine modele de sezon.

Ca regulă generală, anvelopele pentru toate sezoanele se comportă, de asemenea, mai prost decât anvelopele de vară bune în teste. Acest lucru este demonstrat de testele efectuate pe suprafețe uscate, atât la categoria frânare, cât și la categoria manevrabilitate. Anvelopele de vară câștigă datorită profilului benzii de rulare și a compusului de cauciuc.

Se întâmplă ca unele modele pentru tot anul să se comporte bine pe suprafețe umede, mai ales când vine vorba de aquaplaning, cum ar fi Vredestein Quatrac 3 sau Dunlop SP 4 All Seasons. Deși aceste anvelope au performanțe mai slabe decât anvelopele de vară bune, ele pot depăși multe produse din gama inferioară (în principal cele mai ieftine și mai puțin cunoscute mărci).

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top