Business

Care este principala utilitate a unor servere?

Serverele sunt calculatoare speciale care se folosesc într-o reţea ca să ofere un serviciu unui client. Au putere de procesare mare, au memorie suficient de mare pentru toate sarcinile de îndeplinit şi stocare foarte mare, mai mare decât computerele client. Clientul cere informaţii şi servicii de la un server.

Internetul nu ar putea să existe fără servere. Datele sunt procesate şi oferite altor computere, clienţii de pe Internet sau din reţele locale. Un tip foarte cunoscut de server este aşa numitul web server, dar avem şi servere locale file servere, care stochează date într-o reţea de tip intranet.

Deşi toate computerele pot fi şi servere dacă se doreşte, când ne referim la server ne gândim la nişte dispozitive uriaşe care pot procesa date şi le pot oferi clienţilor computer care le solicită la un moment dat. Dacă ai o reţea extinsă şi ai mai mulţi clienţi care cer date foarte multe vei avea nevoie şi de mai multe servere, fiecare dedicat unei anumite sarcini. Serverul este şi un software care se ocupă cu îndeplinirea unor sarcini. Un hardware puternic pe care rulează acest soft se numeşte şi el tot server, aşa cum am văzut anterior.

Tipuri de servere şi utilizări posibile

Un server e-mail trimite şi primeşte mesaje electronice, el practic mediază comunicarea dintre servere terţe şi client, un server FTP ajuta la mutarea fişierelor prin File Transfer Protocol. Ai nevoie de un client FTP ca să ai acces la fişiere şi să le încarci sau să le descarci de pe server. Mai sunt şi servere tip Identity, suportă logări şi reguli de securitate pentru uşeri autorizaţi, servere pentru baze de date şi pentru imprimante, accesibile într-o reţea. Şi acasă putem avea servere pentru gaming, servere de chat, pentru streaming audio, video. Unele servere există doar pentru un anumit scop, de exemplu serverele DNS şi serverele proxy.

Şi tot acasă poţi folosi protocolul pentru servere Network Attached Storage ca să permiţi mai multor computere de pe o reţea locală să aibă acces la fişiere în sistem shared.

De asemenea, din punct de vedere al businessului există servere noi, second hand și serverele refurbished. Cele din urmă sunt un mix între primele doua, avantajele față de cele SH sunt: primești garanție identică ca la un produs nou, sunt temeinic testate din punct tehnic înainte de a fi puse la vânzare și ai parte și de perioadă de retur, caz în care produsul nu este conform așteptărilor tale.

Reţele peer-to-peer şi reţele client/server

Reţelele peer-to-peer au atât clienţi, cât şi servere, fiecare computer poate fi în acelaşi timp client şi server. Serverul e computerul care oferă servicii unui client, dar este şi computerul care accesează informaţiile şi serviciile de pe server. Fiecare computer se foloseşte de celălalt computer ca să ofere şi să dea la sharing informaţii şi servicii. Vom vedea astfel de servere acasă sau în reţele locale mici.

În reţelele client/server avem un server dedicat care oferă servicii pentru clienţii din reţea. Computerele celalalte sunt clienţii, putem avea mai multe servere care oferă servicii diverse, dar nu se vor folosi niciodată că o staţie de lucru. Aceste reţele sunt şi cele mai folosite.

În general, serverele sunt foarte utile acasă şi în companii, mai ales dacă vrei să ai acces rapid la date şi să lucrezi mai uşor fără să te temi pentru potenţiale probleme de securitate şi performanţe scăzute. Dacă le setezi corect şi ai grijă să le actualizezi softul, să le mai schimbi dacă e vorba de calculatoare puternice, să le schimbi arhitectura nu vei avea probleme cu ele şi munca îţi va fi mult simplificată.

 

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top