Stiri

Ce schimbări apar odată cu înaintarea în vârstă

Oamenii din întreaga lume trăiesc mai mult. Astăzi, pentru prima dată în istorie, speranța de viață depășește 60 de ani. Până în 2050, populația de peste 60 de ani va crește până la două miliarde. În prezent, Europa este cea mai îmbătrânită regiune din lume.

Îmbătrânirea este asociată cu numeroase tranziții care au loc în viață, printre care pensionarea, relocarea într-o casă mai potrivită nevoilor vârstei, decesul partenerilor și prietenilor. Aparte de acestea, apar numeroase schimbări biologice.

Iată câteva dintre schimbările care apar odată cu înaintarea în vârstă:

Oase fragile

Înaintarea în vârstă afectează echilibrul și sistemul osos și apar astfel numeroase probleme. De pildă, artroza este una dintre afecțiunile care apare la bătrânețe, întrucât articulațiile se degenerează progresiv pe parcursul vieții.

Totodată, osteoporoza este o afecțiune care apare la persoanele vârstnice. Această boală slăbește oasele în așa manieră încât și o simplă căzătură poate provoca o factură. Astfel, pot apărea probleme supărătoare, cauzate de accidentări, precum o entorsa, o ruptură de menisc ori o fractură de umăr. Cu toate că nu există niciun remediu pentru a vindeca osteoporoza, sunt anumite tratamente care pot încetini progresul bolii.

De asemenea, pentru menținerea oaselor puternice, este recomandat consumul de fructe, legume și alimente bogate în calciu și vitamina D. În plus, exercițiile fizice contribuie la întărirea sistemului osos.

Gripa

Când ai peste 65 de ani, sistemul imunitar nu mai este atât de puternic ca în tinerețe. Vârstnicii reprezintă cea mai mare parte a oamenilor care sunt spitalizați sau mor din cauza problemelor asociate gripei. Îmbătrânirea crește riscul unor complicații asociate gripei, precum pneumonie, sepsis (infecție bacteriană în sânge), agravarea bolilor cardiace și pulmonare. De aceea, vaccinul antigripal și măsurile pentru întărirea sistemului imunitar (dietă echilibrată, stil de viață activ) sunt esențiale după vârsta de 65 de ani.

Depresie

Depresia este una dintre afecțiunile care apar la persoanele în vârstă. Din cauza singurătății și a problemelor de sănătate, acestea dezvoltă frecvent stări asociate cu depresia. De aceea, odată cu înaintarea în vârstă, este important să păstrezi relațiile cu persoanele apropiate și să fii în permanență în apropierea oamenilor. Interacțiunea socială ajută la păstrarea moralului ridicat și limitează dezvoltarea depresiei. Totodată, sportul poate fi un aliat de nădejde în lupta contra depresiei.

Persoanele care suferă de boli grave, precum cele coronariene sau artrita, care limitează multe aspecte ale vieții, sunt mai predispuse să sufere de depresie. Totodată, riscul de a dezvolta depresie este mai ridicat în cazul vârstnicilor care au nevoie de îngrijire la domiciliu.

Boli neurodegenerative

Una dintre bolile de care suferă persoanele vârstnice este Parkinson, o afecțiune a sistemului nervos care se manifestă prin probleme de echilibru. Simptomele pot fi diminuate cu ajutorul tratamentelor și a unui stil de viață sănătos.

Totodată, vârstnicii pot dezvolta demență, afecțiune neurodegenerativă care afectează memoria, raționamentul, coordonarea, cogniția și abilitățile sociale. Aproximativ 47,5 milioane de persoane din întreaga lume suferă de demenţă şi se estimează că numărul acestora se va tripa până în 2050. Cea mai comună formă de demență este Alzheimer.

Cu toate că unele dintre problemele de sănătate care apar la bătrânețe au la bază factori genetici, cele mai multe țin de mediul social și de stilul de viață. Multe dintre afecțiuni pot fi evitate dacă adopți un comportament sănătos în tinerețe.

Sursă foto: goodluz/ Shutterstock

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top