Fundatiile de piloti sunt cilindri lungi care se scufunda adanc in pamant pentru a oferi o fundatie stabila pentru structurile in care fundatiile de mica adancime sunt inadecvate pentru a rezista fortelor de rasturnare, asezari sau ridicari.
Fundatiile de piloti de indesare sunt de obicei din otel si beton armat in zilele noastre.
Clasificari ale fundatiilor pe piloti
Fundatiile cu piloti sunt clasificate in functie de utilizare, material si procesul de instalare.
I. Dupa functie sau utilizare:
- Piloti de perete – In aceasta aplicatie, multi piloti individuali sunt interconectati pentru a forma un perete care contracareaza presiunea laterala si fortele verticale minime. Pilotii de perete sau palplansele sunt folositi ca retinere pentru solul afanat si uneori pentru apa in multe aplicatii temporare si permanente, cum ar fi constructia de poduri, cai navigabile, protectia tarmului, santuri etc.
- Piloti de indesare de transport – Aceste tipuri de piloti sunt utilizati pentru a transfera sarcini verticale de la suprastructura prin straturi cu capacitate portanta redusa catre un strat solid de sol sau roca.
- Piloti de imbunatatire a solului – Stivuiti la intervale stabilite, ei maresc densitatea si capacitatea portanta a solului prin comprimare sau compactare, actionand si ca un grup de piloti de frecare.
II. Dupa material:
- Piloti din beton armat. Numiti si piloti de beton, acestia sunt produsi fie prin pre-turnare, fie prin turnare pe loc. Pilotii turnati pe loc sunt formati prin forarea unei gauri, urmata de plasarea betonului proaspat. Pilotii de beton sunt utilizati ca elemente de fundatie care sustin aproape toate tipurile de structuri, in special in zonele in care coroziunea este sigura.
- Piloti de otel. Tevile de otel pot fi in forma de I sau din otel tubular si sunt instalate prin antrenare cu ciocane de impact sau vibratii. Pilotii de tevi de otel, care sunt cei mai des intalniti, sunt usor de condus si pot fi utilizati ca piloti permanenti in diametre mici. Pilotii de otel sunt preferati ca piloti portanti datorita capacitatii lor de a fi introdusi in straturi adanci datorita sectiunii lor transversale mici, care minimizeaza rezistenta la sol. Un alt factor este sudabilitatea lor pentru a oferi extensii mai lungi daca este necesar. Tevile de otel pot fi introduse in capete deschise sau inchise.
- Piloti de lemn. Desi sunt concepute pentru a suporta sarcini minime si o durata de viata mai scurta, pilotii de lemn sunt avantajosi datorita disponibilitatii lor in zone indepartate si a costurilor mai mici.
- Piloti compoziti. Este o aplicatie care combina diferite materiale pentru a crea cel mai eficient si mai economic gramada care se adapteaza la conditiile de mediu existente. In acest sistem se iau in considerare superioritatile si inferioritatile diferitelor materiale pentru a le folosi strategic cu avantaj maxim.
Vezi toate informatiile pe https://terratestromania.ro/tehnologii/piloti-forati/.

