Stiri

Ce trebuie să știi despre alimentația cățelului tău în funcție de rasă și vârstă

Cele mai multe dintre problemele de sănătate ale câinilor vin dintr-o alimentație necorespunzătoare. Fie aceștia primesc prea multă hrană, fie prea puțină, fie mâncarea este nepotrivită pentru nevoile nutriționale ale rasei lor. 

Dieta și sănătatea

Hrana este esențială pentru o sănătate bună a câinilor. Din dragoste pentru ei, proprietarii greșesc și îi supraalimentează sau le oferă ceea ce nu este potrivit pentru ei. Din momentul în care sunt înțărcați și până la bătrânețe, dieta corectă contribuie în mod esențial la calitatea și durata vieții. Când alegi hrana caini, aceasta trebuie să le ofere toți nutrienții de care au nevoie pentru a avea energie și pentru a le susține toate procesele metabolice. Asta înseamnă proteine de calitate, grăsimi, minerale și vitamine, în proporțiile ideale raportat la vârstă și, deseori, chiar la rasa câinelui. 

Este util ca posesorii de câini să citească atent etichetele. Trebuie luat în calcul, pentru a fi sigur că este de calitate, cantitatea de carne (dar și descrierea surselor), absența cerealelor (în mod special grâu, câinii având deseori o intoleranță nativă la gluten), a zahărului adăugat și a coloranților. Aceștia din urmă nu au nici o justificare în hrana câinilor, în condițiile în care cățeii văd alb-negru, scopul lor fiind doar satisfacția vizuală a proprietarilor.

Un alt detaliu care trebuie respectat este cantitatea de alimente pe care o primește câinele, în funcție de stilul de viață și mobilitate (face sau nu mișcare în fiecare zi) și de vârstă.  

Alimentație în cele trei etape majore ale vieții

Pentru o viață sănătoasă și lungă, este importantă respectarea diferențelor dintre alimentația puilor, a adulților și a cățeilor seniori. Dar contează și rasa și caracteristicile acesteia.

Dacă în cazul raselor de talie medie și mare dieta puilor trebuie să fie foarte echilibrată pentru a le oferi o creștere lentă, în cazul raselor de talie mică aportul de nutrienți pentru pui trebuie să fie mai mare, pentru că trecerea la vârsta adultă este rapidă. 

Puii raselor de câini de talie medie și mare, printre care se numără caine golden, rasele de câini lupi, ciobăneștii mioritici și alții, au nevoie de o alimentație nu foarte bogată în calorii în prima parte a vieții. Ei trebuie să aibă o dezvoltare lentă, ca soluție preventivă pentru evitarea displaziei de șold și umăr care poate apărea din cauza unei creșteri rapide și neuniforme a oaselor, creștere provocată de o alimentație prea consistentă. 

Una dintre regulile utile în alimentația câinilor adulți de talie mare este aceea de a le oferi o singură porție de mâncare pe zi, după care să urmeze o perioadă de repaus de cel puțin câteva ore. Acesta este unul dintre motivele pentru care este utilă hrănirea câinilor seara, după ce programul de joacă și alergare s-a terminat. În felul acesta este evitată una dintre cele mai severe afecțiuni, respectiv torsiunea gastrică sau sindromul de volvulus. Câinii foarte participativi și jucăuși sunt extrem de expuși la această problemă dacă după masă aleargă sau se joacă și nu sunt lăsați să-și facă siesta.

În cazul seniorilor, alimentația trebuie să le ofere mai puține proteine, concomitent cu un suport ridicat de minerale și vitamine, pentru că, la fel ca în cazul oamenilor, rata metabolismului încetinește, iar acumularea de grăsime este favorizantă pentru apariția altor afecțiuni. În plus, câinii de rasă au frecvent, la bătrânețe, probleme renale, iar un aport moderat de proteine este o bună strategie preventivă.

Hrană umedă sau uscată?

Aceasta este una dintre dilemele proprietarilor, dar nu doar a lor. Și cățeii au preferințe diferite. În timp ce unii nu au nicio problemă și ronțăie fericiți hrană uscată, alții o preferă în mod special pe cea umedă. Există și categoria de mijloc, căței care primesc cu la fel de multă plăcere ambele tipuri de hrană. Totul depinde de rasă, vârstă, personalitatea cățelului și, nu în ultimul rând, de nevoile lui și de starea de sănătate, la care se adaugă cerințele nutriționale în funcție de vârstă și rasă.

Hrana umedă este mai ușor de digerat, este mai gustoasă, fiind ideală pentru dieta de bază a puilor și seniorilor. În plus, aduce un aport bun hidric și oferă o varietate de arome și texturi. Hrana uscată este mult mai eficient de depozitat, de regulă este mai rentabilă și are beneficiul de a putea măsura exact cantitatea oferită cățelului. În plus, există o varietate de arome și texturi. Pentru aceasta din urmă este importantă dimensiunea bobițelor. Câinii de talie medie și mare nu pot să primească decât boabe mari, pentru că cele mici, care sunt speciale pentru pui și rasele de talie mică, îi pot îneca.

O alimentație care combină hrana uscată cu cea umedă este considerată a fi soluția ideală,  deoarece poate oferi cele mai numeroase variante. 

Proprietarii de câini trebuie să știe că eventualele reguli și restricții alimentare pe care le impun acestora sunt o dovadă de iubire și de grijă față de patruped. Totodată, este bine de știut că aceștia nu se plictisesc de hrana pe care o consumă, iar eventualele variații trebuie să țină cont de vârstă, probleme de sănătate și gradul de activitate al cățelului, precum și de eventualele intoleranțe sau alergii ale acestuia.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top