Stiri

Cum trebuie să te pregătești pentru primul tău câine – 4 sfaturi utile

Decizia de a include un câine în familia voastră este una lăudabilă, iar beneficiile acestui pas sunt clare și confirmate de către specialiști și de numeroase studii. Totuși, ea implică un mare grad de asumare și o importantă responsabilitate. Iată câteva sfaturi practice despre cum să îți pregătești locuința pentru venirea unui câine. 

 

  1. Pregătește lucrurile de bază

E o idee bună să achiziționezi obiectele necesare câinelui din timp, ca să eviți să alergi cu el în brațe la petshop. Ai nevoie de:

  • Un culcuș pentru câine și, eventual, o cușcă – dacă optezi pentru acest tip de educație;
  • Vase pentru apă și pentru mâncare;
  • Jucării;
  • Mâncare pentru câini: hrana umeda pentru caini, mai ales dacă e vorba despre un pui, și hrana uscata pentru caini, adecvată vârstei și taliei noului companion.

Este foarte important să alegi cu multă atenție sortimentele de hrană pentru câini, oferta fiind foarte variată, iar prețurile, extrem de diferite. Întotdeauna, o mâncare superpremium este preferată în locul celei comerciale (pe care o găsești în supermarket), datorită ingredientelor de calitate superioară și absenței coloranților, potențiatorilor de gust și altor aditivi. 

De asemenea, e bine să te informezi ce anume mânca viitorul tău prieten în locuința sa anterioară și să încerci să nu îi schimbi brusc alimentația, ca să nu îi deranjezi stomacul. O tranziție lentă, de câteva zile, în care mâncarea nouă este introdusă treptat, în proporții din ce în ce mai mari, este cea mai bună soluție. 

 

  1. Sunteți gata de plimbare?

Deși există numeroase restricții legate de scosul câinelui afară, înainte de finalizarea schemei de vaccinare, cățelul trebuie educat să se obișnuiască cu zgarda și lesa și să învețe să meargă frumos, fără să tragă. Așadar, pregătește-te din timp cu accesorii adecvate dimensiunilor sale. 

Până la vârsta de 3 luni, când va putea fi microcipat, simultan cu vaccinarea antirabică, e important să îi pregătești și un medalion cu numele lui și numărul tău de telefon.

Nu uita: într-un spațiu nou, cu oameni noi și cu o mulțime de stimuli noi, câinele se poate speria și poate fugi; așadar, încearcă să previi pierderea acestuia. 

 

  1. Programează prima vizită la veterinar

În funcție de vârsta câinelui și de locul din care îl iei, el poate avea, deja, un consult veterinar de bază… sau nu. Un câine adoptat din adăpost ar trebui să fie vaccinat antirabic. Un câine luat de la un crescător serios ar trebui să aibă schema de deparazitare și vaccinare la zi. 

Indiferent de unde iei câinele, solicită documentele sale medicale – cel puțin carnetul de sănătate. Apoi, programează o vizită în cabinetul medicului veterinar, în vederea unei consultații complete. E posibil să fie necesară deparazitarea sau vaccinarea ori să ți se recomande un anumit sortiment de mâncare sau unele suplimente de vitamine și minerale, aproape obligatorii în cazul raselor mari, cu creștere rapidă. 

 

  1. Securizează locuința

Puii de câine sunt jucăuși, curioși, se plictisesc repede, nu cunosc nicio regulă (e treaba ta să îl înveți, treptat, cum se conviețuiește civilizat) și, pe lângă faptul că pot fi destul de distrugători, se și pun în pericol. Acesta este principalul motiv pentru care e bine să maschezi sau să ridici tot ceea ce înseamnă cabluri electrice prin locuință. 

Plictiseala îi poate face pe căței să roadă orice au la îndemână; prin urmare, e de dorit să limitezi accesul în zonele sensibile ale casei, cel puțin până aveți ocazia să comunicați despre ce e permis și ce nu. Încălțămintea este deosebit de tentantă, dar nu e singurul lucru atractiv. 

Jucăriile de ros pot reprezenta o distragere a atenției, dar ține cont de faptul că se poate plictisi relativ repede de ele. Jucăriile de tip kong, în care poți ascunde bucățele de mâncare sau recompense, îi pot ocupa timpul în mod mai eficient. 

 

Aducerea unui cățel acasă este o mare bucurie și o importantă responsabilitate. Ia în calcul și varianta adopției – cățeii care au nevoie de o casă nu sunt cu nimic mai prejos decât cei cumpărați.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top