Stiri

Cine castiga de Black Friday? Cumparatorul sau vanzatorul?

In fiecare an, una dintre ultimele zile de vineri ale lunii Noiembrie genereaza aglomeratie, discutii si foarte multi bani cheltuiti. Este vorba despre Black Friday, sarbatoarea a carei istorie se duce in urma cu mai bine de 100 de ani si care a reusit sa isi castige o multime de fani de pe intreg mapamondul.

Ce este black friday?
Este greu de crezut ca exista cineva care sa nu stie ce este black friday, insa conform celor de la blackfriday.onlines.ro este o sarbatoare a reducerilor in care majoritatea magazinelor se intrec in a oferi preturi foarte bune pentru produsele pe care le comercializeaza cu scopul de a scapa de stocurile vechi. Black Friday 2018 se anunta a fi una dintre cele mai interesante editii ale sarbatorii, in conditiile in care din ce in ce mai multi oameni sunt constienti de oportunitatile pe care le ofera, au acces la internet si cel mai probabil vor face cumparaturi.

De ce a prins atat de bine aceasta sarbatoare?
Psihologia cumparatorului functioneaza foarte bine, iar reducerile de peste 50% sunt intotdeauna magnetizante pentru majoritatea oamenilor. Unul dintre principalele motive pentru care a prins aceasta sarbatoare sunt, evident, costurile cu pana la 90% mai mici decat in mod normal.

Astfel de costuri pot avea si o multime de parti negative, nu doar pozitive. Spre exemplu, de-a lungul timpului nu mai putin de 10 oameni au murit in incercarea de a achizitiona cele mai ieftine produse.

Cine castiga de pe urma Black Friday, cumparatorul sau vanzatorul?
Este o intrebare al carei raspuns pare evident. Multi ar spune ca toate beneficiile sunt de partea cumparatorului, care poate sa se bucure de produse de foarte buna calitate, la preturi derizorii. O analiza a pietei insa, dezvaluie ca de cele mai multe ori vanzatorul este cel care aduna profit, cel putin la black friday Romania.

Pentru foarte multe magazine strategia este urmatoarea:

  • Ofera in prima parte a zilei cateva reduceri mari, total neprofitabile pentru magazin. Acestea actioneaza ca o momeala pentru cumparator si il atrag pe site.
  • Asigura intreaga zi un volum mare de reduceri atractive, dar totusi profitabile. La sfarsitul zilei, magazinul se poate lauda cu un profit destul de frumos venit din volumul mare de vanzari.

In cazul acestor magazine, strategia de reduceri black friday aduce avantaje atat pentru cumparator, cat si pentru vanzator, ambele parti avand de castigat.

Din pacate, exista si magazine care incearca sa obtina profit din absolut toate vanzarile si sa dea lovitura anului in fiecare Noiembrie. Acesta achizitioneaza produse de o calitate mai proasta doar pentru a le putea comercializa in aceasta zi si in felul acesta isi permit sa faca reduceri substantiale si sa aiba un profit la fel de substantial. Din pacate, aceste magazine nu aduc beneficii prea mari pentru cumparatori.

In general, atat magazinele cat si cumparatorii fac o multime de greseli

In Romania, mai ales, intregul eveniment prezinta o multime de necunoscute fiind inca la inceput. Multe magazine fac greseala de a face reduceri foarte mari pe care sa nu le poata sustine iar cumparatorii gresesc facand achizitii bazate strict pe niste cifre. Privit strict din punct de vedere al cumparatorului, Black Friday trebuie sa se ghideze in functie de o serie de sfaturi:

  • Este necesara o analiza serioasa a magazinelor participante. Achizitiile trebuie sa se faca doar din magazine de incredere, cu produse originale, de buna calitate.
  • Este necesara o comparatie de preturi. In momentul in care se pun ochii pe un produs, acesta trebuie sa fie cautat in mai multe magazine. Sunt sanse ca preturile sa difere foarte mult de la un magazin la altul.
  • Achizitiile trebuie sa se faca dupa o lista bine stabilita. Este foarte usor sa se faca achizitii de impuls, care sa evapore bugetul in doar cateva minute. Inainte de orice black friday trebuie sa se faca o lista cu produse necesare iar achizitiile sa se faca doar pe baza acestei liste.

Per total, Black Friday-ul poate sa fie o sarbatoare care sa aduca atat castiguri pentru magazine, cat si castiguri pentru vanzator, insa exista intotdeauna si reversul medaliei. Tocmai de aceea, aceasta zi neagra a reducerilor trebuie sa fie abordata cu cea mai mare grija.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top