Stiri

Culturi rentabile în care merită să investești

Cultivarea pomilor și arbuștilor fructiferi este o practică excelentă pentru fermierii cărora le place să investească în propria livadă. Pe lângă faptul că reprezintă o importantă sursă de alimente proaspete, plantațiile de pomi fructiferi din România au înregistrat o creștere în ultimii ani, datorită randamentelor la hectar, dar și suprafețelor cultivate. România se află în prezent în top 10 cultivatori de pomi fructiferi din UE.

De ce să investești în pomi și arbuști fructiferi?

  • Plantarea pomilor fructiferi necesită multă atenție, însă eforturile pomicultorilor sunt răsplătite odată cu randamentul, calitatea și profitabilitatea culturilor. Deși cireșii, vișinii și nucii sunt printre cei mai profitabili pomi fructiferi, soiurile autohtone de prun au clasat România pe locul 4 în topul mondial al producției de prune.
  • Pentru a acorda sprijin fermierilor, UE permite finanțări pentru mai multe tipuri de investiții în exploatații pomicole. Pe lângă aceste finanțări, fermierii români pot beneficia de subvenții de la APIA (Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură), dar și de ajutoarele venite de la AFIR (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale).
  • Pomii fructiferi atrag insectele polenizatoare, albinele, fluturii sau păsările contribuind la menținerea și echilibrul faunei locale, dar și la îmbunătățirea condițiilor de mediu, reducând căldura și efectul de seră.
  • Fructele pomilor și arbuștilor fructiferi sunt surse bogate de vitamine, proteine și substanțe minerale, fiind indispensabile pentru menținerea sănătății organismului. Marmelada, gemul, compotul, dulceața, siropurile, băuturile fermentate alcoolizate sau nealcoolizate sunt produse care se comercializează atât la nivel național, cât și la nivel internațional, având un important rol în industria alimentară.
  • Dacă ești tentat să începi un nou business, cultivarea căpșunilor este o idee de afaceri profitabilă. Pe lângă numeroasele beneficii ale consumului acestor fructe, trebuie să știi că plantarea capsunilor primavara este facilă și are mai multe avantaje: umiditatea solului reduce necesitatea irigării culturilor, plantele sunt mai rezistente în perioada verii și nu sunt expuse riscului de îngheț. În România, căpșunii se pot cultiva atât pe suprafețe mici, cât și pe suprafețe mari, în majoritatea regiunilor. Producția este de aproximativ 20-25 tone/ha, iar investiția se poate recupera încă din primul an.
  • Dacă vrei să beneficiezi de fructe proaspete la începutul primăverii sau chiar și toamna, de la începutul lunii octombrie până la finalul lunii noiembrie, trebuie să știi că nu ai nevoie de un spațiu atât de mare pe cât ți-ai imaginat. În funcție de soiul ales, poți planta pomi și arbuști fructiferi în spații restrânse precum ghivece sau îi poți cultiva direct în grădină sau livadă.

Avantajele culturii de prun

Aflat în topul celor mai apreciate culturi de primăvară, prunul se numără printre arbuștii ideali pentru livezile de fructe sau grădinile caselor. Fiind unul dintre cei mai răspândiți pomi fructiferi din țara noastră, prunul este una dintre speciile care se adaptează foarte bine la diferite condiții pedoclimatice.

Există peste 2000 de soiuri valoroase de prun, însă, pentru a te bucura de o productivitate mare și o calitate foarte bună a fructelor, trebuie să alegi soiul în funcție de tipul de sol și condițiile climatice. Soiurile bine alese de la pepinierele autorizate îți vor garanta atât randamentele dorite, cât și imunitate împotriva celor mai frecvente boli ale pomilor fructiferi. Plantate și întreținute corespunzător, culturile de prun produc în medie recolte de aproximativ 15-30 de tone/ha. Pe lângă faptul că investiția se recuperează rapid, iar plantațiile de prun pot fi exploatate între 20 și 25 de ani, prunele pot fi consumate în stare proaspătă sau uscate, fiind adesea comercializate și prelucrate de fermieri pentru producerea sucurilor, gemurilor sau a compoturilor.

 

Caracteristicile culturii căpșunului

Căpșunii sunt plante de talie mică, ce rezistă bine la temperaturi mai scăzute și pot fi cultivați pe suprafețe mici, în solarii, de exemplu, sau pot fi sădiți în câmp pe suprafețe mai extinse. Pe lângă faptul că oferă avantaje economice, aducând profituri de până la 20.000 euro/ha, căpșunile au proprietăți antiinflamatorii și sunt importante surse de vitamine, minerale, aminoacizi și antioxidanți. Investiția într-un hectar cu căpșuni variază între 33.000-51.000 lei, în funcție de tipul de cultură, și se poate recupera încă din primul an, odată cu prima recoltă.

Căpșunul preferă solurile umede, afânate, cu pH între 5 și 7 și conținut ridicat de materie organică. Plantarea se face primăvara sau toamna cu stoloni recoltați direct din stoloniere. Printre cele mai profitabile soiuri de căpșuni se află soiurile remontate, întrucât acestea au două fructificări pe an, inclusiv toamna. „Floral” este un soi remontat românesc ce oferă o productivitate de aproximativ 850 grame/plantă. „Roxana” este un alt soi românesc, popular datorită rezistenței la boli sau ger și productivității de 1,5 kg de fructe.

Sursa: freepik

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top