Stiri

Cum îți dai seama ce tip de aragaz ți se potrivește ?

Inducție, gaz sau electric ? Ce ți se potrivește ? Pe care dintre aceste electrocasnice ai putea face cea mai gustoasă mâncare într-un mod rapid ? Cred că astea sunt cele mai importante întrebări care apar înaintea achiziționării unui aragaz. În zilele noastre tot mai multă lume își dorește cel mai bun aragaz electric. Dar cum funcționează acesta ? Ție îți va place ?

Având atâtea tipuri de arzătoare, suprafețe și modele va fi foarte greu să alegi. În cele din urmă va trebui să ajungi la o concluzie care să echilibreze preferințele estetice cu obiceiul de gătit și bugetul. deopotrivă.

Află care sunt elementele de bază ale fiecărui tip în parte și ia în considerare sfaturile noastre înainte de a face marea alegere.

Aragaz pe inducție

În realitate, aragazul pe inducție este cel mai bun aragaz electric. Cu toate acestea, în locul elementelor tradiționale de încălzire, aici avem de-a face cu bobine magnetice acoperite de o suprafață netedă din stică ceramică. Cel mai bun aragaz electric se bazează pe electromagnetism. Practic, acesta încălzește doar dacă o oală sau tigaie metalică compatibilă este așezată pe blatul de gătit.

Argumente PRO:

 • Are un risc scăzut la incendiu. Deoarece nu generează căldură prin flacără sau prin mijloace electrice directe, bucătarii mai puțin pricepuți nu pot produce un incendiu din cauza neatenției.
 • Plitele pe inducție sunt, de obicei, mult mai eficiente energetic chiar și decât cel mai bun aragaz electric sau pe gaz.
 • Plitele pe inducție se încălzesc aproape instantaneu. Sunt foarte receptive la reglarea temperaturii. Acest lucru oferă precizie mare și control al utilizatorului.

Argumente CONTRA:

 • Plita cu inducție este mai scumpă decât cel mai bun aragaz electric sau pe gaz.
 • Nu toate vasele sunt compatibile cu acest tip de plită. Cel mai probabil va fi necesar să investești în vase magnetice noi, cu fund plat pentru a putea folosi acest tip de plită.

Aragaz electric vitroceramic

La fel ca în cazul plitei pe inducție, cel mai bun aragaz electric este acoperit cu sticlă ceramică. Cu toate acestea, căldura de dedesubt este generată de bobine de oțel sau lămpi cu halogen. Dacă vei căuta cel mai bun aragaz electric ține cont că arzătoarele acestuia vor avea un inel dublu. Acest lucru va duce la potrivirea mai multor vase de gătit pe acel arzător. De asemenea, vei recunoaște cel mai bun aragaz electric după punțile dintre arzătoare. Ele vor face loc unor vase mai mari precum grătarul. Pentru un plus de siguranță este bine ca plita să aibă un indicator luminos care să semnalizeze suprafața fierbinte.

Argumente PRO:

 • Cel mai bun aragaz electric livrează o bună parte din căldură direct în tigaie. Asta înseamnă o diminuare a risipei de căldură. În acest fel vei putea menține bucătăria mai răcoroasă în timp ce gătești.
 • Se curăță foarte ușor.
 • Este considerat a fi cel mai bun aragaz electric datorită faptului că răspunde ușor la schimbările de comenzi.
 • Are un aspect estetic plăcut.

Argumente CONTRA:

 • Chiar și cel mai bun aragaz electric este destul de susceptibil la zgârieturi. Zgârierea suprafeței vitroceramice poate crea fisuri în care pot fi prinse resturile de alimente. Acest lucru ar duce în timp la o funcționare ineficientă. De asemenea, trebuie avut grijă la selectarea vaselor pentru a evita deteriorarea. Cel mai bun aragaz electric nu este foarte bun prieten cu fonta. Aceasta poate zgâria cu ușurință suprafața netedă din stică ceramică.
 • Se pătează ușor. Cel mai bun aragaz electric este destul de sensibil. Orice substanță sau aliment fierte și vărsate trebuie curățate imediat. În caz contrar există posibilitatea unei pete permanente.
 • Suprafața vitroceramică a plitei poate fi curățată doar cu solvenți speciali. Cel mai bun aragaz electric are nevoie de o îngrijire corespunzătoare. Chiar și așa, întreținerea este mult mai ușoară decât în cazul aragazului pe gaz.
 • Este mai scump decât un aragaz pe gaz.

Aragaz electric standard

Asemenea modele se găsesc mai rar în comerț. Acum câțiva ani el a fost considerat cel mai bun aragaz electric, însă tehnologia a avansat și a rămas în urmă. Chiar și așa este destul de des folosit în spațiile exterioare. El face parte dintr-o gamă mai tradițională, care se bazează pe transformarea electricității care trece prin bobinele metalice în căldură. Cel mai probabil ați mai întâlnit acest tip de plită sub numele de reșou. Cu timpul s-au făcut plite electrice folosind principiul reșoului. Acestea sunt mai ieșite în relief.

Argumente PRO:

 • Este ieftină. Chiar dacă nu este cel mai bun aragaz electric, multe persoane sunt influențate de preț și îl aleg.
 • Elementele de încălzire se conectează ușor și sunt ușor de înlocuit în caz de ardere sau defecțiuni.

Argumente CONTRA:

 • Nu gătește uniform.
 • Se încălzește greu.
 • Este greu de curățat.

Aragaz pe gaz

Acest tip de aragaz constă în mai multe arzătoare etanșe. Ele stau sub grătarele de fier care sustin vasele. Flacăra deschisă cuprinde fundul faselor, distribuind uniform căldura.

Argumente PRO:

 • Un aragaz pe gaz se încălzește mai repede decât cel mai bun aragaz electric.
 • Este ușor de monitorizat deoarece flăcările sunt vizibile.
 • Funcționează chiar dacă se întrerupe curentul.

Argumente CONTRA:

 • Aragazul pe caz poate fi dificil de curățat. Mâncarea poate cădea cu ușurință prin grilaj, ceea ce face imposibilă curățarea imediată a acestuia.
 • Dacă bucătăria nu este prevăzută cu gaz este nevoie de un tehnician pentru a instala o conductă.
 • Există riscul unor scurgeri de gaz. Acestea pot provoca incendii, explozii si pot expune membrii familiei la intoxicația cu monoxid de carbon.
 • Aragazul pe gaz poate fi mai scump decât cel mai bun aragaz electric, însă mai puțin costisitor decât cel pe inducție.

Înainte de a cumpăra aragazul, amintește-ți că vorbim despre o investiție majoră. Deoarece este unul dintre cele mai utilizate electrocasnice este posibil ca acesta să se defecteze în timp. Este important ca investiția să fie protejată de o garanție.

Sursa: https://aragazelectric.ro/

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top