rent a car iasi iasi
Stiri

Cum putem îngriji corespunzător bateriile moto

Motocicleta reprezintă mai mult decât un autovehicul, înseamnă de multe ori, un stil de viață pentru mulți oameni. Cei care iubesc astfel de plimbări, ar trebui să acorde atenție în aceeași măsură tuturor elementelor, menținându-le în parametri optimi – de la cadru și suspensii, până la bateria moto și la motor.

 

Ce durată de viață au bateriile moto?

 

Producătorii de baterii susțin că o baterie de motocicletă ar trebui să aibă o durată de viață de aproximativ 48 de luni în condiții normale de utilizare. Din nefericire, majoritatea conducătorilor de motociclete au parte doar de jumătate din acest timp.

Moartea prematură a acumulatorului moto poate avea mai multe cauze, iar una dintre ele se referă la procesul de întreținere.

 

Cum îngrijim corect acumulatorul moto

 

  • Unul dintre sfaturile referitoare la procesul de întreținere rezidă în așezarea bateriei moto (după utilizare) cu capacele bine închise, într-o încăpere ferită de căldură, radiații solare, baze, acizi, săruri sau uleiuri. De asemenea, se recomandă ca temperatura spațiului în care este depozitată să fie cuprinsă între 5 și 30 de grade Celsius;
  • În perioadele de repaos sau atunci când este foarte rece, se recomandă să îndepărtăm bateria moto. Ar trebui să avem în vedere că acumulatorul auto tinde să se descarce pe o suprafață de beton tocmai, de aceea, va trebui să evită orice contact cu un astfel de material;
  • În timpul iernii, nu este recomandat să ne deplasăm cu motocicleta – este indicată staționarea îndelungată (cel puțin o lună). Așadar, este indicată demontarea, iar mai apoi depozitarea într-un spațiu adecvat până când o vom folosi din nou;
  • De asemenea, va trebui să avem grijă ca bateria moto să fie încărcată complet dacă vrem să scoatem acumulatorul din folosință o anumită perioadă. În cazul unei mici auto-descărcări va trebui să controlăm la un interval de 30 de zile atât nivelul electrolitului, cât și densitatea. Așadar, dacă observăm că densitatea este mai mică de 1,24 k/cmc, va trebui să reîncărcăm bateria moto. Dacă am verificat tensiunea și am sesizat că este mai mică de 12,4 V, va trebui să folosim un redresor.
  • Procesul de întreținere diferă un pic în funcție de anotimp. Astfel că, în sezonul rece, este necesar să controlezi întotdeauna suprafețele ce trebuie șterse și verificate. Cu alte cuvinte, va trebui să acordăm o atenție sporită coroziunii, sedimentelor, scurgerii și, bineînțeles, voltajului). În plus, ar trebui să desfundăm și să curățăm elemenții acumulatorului și dopurile utilizând ochelari de protecție și mănuși.

 

Tipuri de baterii moto

 

  • Cu întreținere

 

Sunt cele mai clasice baterii și se numără printre cele mai utilizate baterii de mulți ani și au o compoziție pe bază de plumb-acid. Acești acumulatori moto au durată standard de viață mult mai mică în comparație cu cele fără întreținere. În plus, necesită măsuri de precauție pentru a evita posibilele scurgeri de acid.

 

  • Fără întreținere (AGM)

 

Aceste tipuri de baterii moto nu necesită întreținere – sunt complet ermetice. La ora actuală pe piață, există o sumedenie de modele potrivite pentru motociclete cu performanță ridicată. Unul dintre marile avantaje pe care le conferă aceste tipuri de acumulatori moto rezidă în faptul că pot fi instalate în orice poziție în comparație cu bateriile cu întreținere care pot fi amplasate doar în poziție verticală.

 

 

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top