Stiri

Cum să alegi mașina potrivită – pași de urmat 

Dacă este prima dată când intenționezi să achiziționezi o mașină, poate fi greu să știi de unde să începi căutarea și care este modelul potrivit. Cuvintele cheie sunt documentare și planificare. Vei dori să alegi o mașină pe care să o conduci cu plăcere și care să servească nevoilor tale.

Iată câțiva pași de urmat pentru a alege mașina potrivită.

Pasul 1: Evaluează-ți  nevoile

Alegerea potrivită depinde de stilul de viață, de ceea ce aștepți de la o mașină și, bineînțeles, de buget. Poate prioritizezi confortul, designul sau capacitatea motorului atunci când te gândești la mașina pe care îți dorești să o conduci. 

Pentru cei care au nevoie de un vehicul pentru deplasările zilnice, funcționalitatea ar putea să primeze în fața aspectului. Iată câteva considerații practice de care să ții cont:

  • Numărul pasagerilor ce se deplasează cu mașina;
  • Distanțele pe care trebuie să le parcurgi zilnic;
  • Tracțiunea;
  • Caracteristicile de siguranță;
  • Spațiul de parcare de care dispui. 

Pasul 2: Stabilește bugetul

Dacă nu cumperi mașina cu banii jos, va trebui să te gândești la finanțarea achiziției sau la varianta leasingului.

Regula generală este că plata lunară pentru o mașină nouă nu ar trebui să depășească 15% din salariul net lunar. O mașină second-hand va fi mai puțin costisitoare, dar ia în considerare aplicarea aceleiași reguli. 

De asemenea, va trebui să iei în calcul un procent suplimentar pentru a acoperi costurile de combustibil și asigurare. Stabilirea în prealabil a bugetului te va ajuta atunci când negociezi.

Leasingul și cumpărarea au fiecare argumente pro și contra, iar modul în care te simți în legătură cu aceste opțiuni te poate ajuta să iei decizia potrivită. De exemplu, un contract de leasing necesită un avans mic sau deloc și plăți lunare mai mici. Dar când leasingul se termină, mașina nu îți aparține.

Pe de altă parte, cumpărarea unei mașini este mai scumpă inițial. Dar când achiți creditul, vei deține mașina, o vei putea vinde sau vei putea opta pentru un schimb auto atunci când vei simți nevoia să o înlocuiești.

Pasul 3: Ia în considerare alte mașini din aceeași clasă

Dacă îți dorești un anumit model de mașină, decizia pare simplă la prima vedere. Cu toate acestea, piața auto este în continuă schimbare, iar producătorii lansează constant modele noi. De aceea, chiar dacă îți dorești un anumit model, este indicat să studiezi și să compari mașini similare din aceeași clasă pentru a te asigura că nu ai trecut cu vederea o alegere și mai bună. 

Poți face acest lucru accesând platformele de vânzare auto și setând parametrii care sunt importanți pentru tine. Rezultatele căutării îți permit să afli informații detaliate despre prețuri, specificații și caracteristici. 

Pasul 4: Evaluează costurile de întreținere 

Unele mașini pot fi destul de costisitoare când vine vorba despre întreținere. Chiar dacă două mașini au aproximativ același preț, una dintre ele se poate deprecia mai repede sau poate vei plăti mai mult pentru asigurare și întreținere. De aceea, este bine să te documentezi în prealabil cu privire la: depreciere, asigurare, întreținere și consumul de combustibil, dacă este cazul. Acest lucru te poate ajuta să iei o decizie inteligentă de la început, prin care să economisești o sumă semnificativă pe durata de viață a mașinii.

Pasul 5: Caută mașini de vânzare

Varianta clasică de achiziționare a mașinilor înseamnă să vizitezi dealerii pentru a vedea oferta de mașini. De asemenea, poți apela la dealeri care intermediază achiziții la distanță. De exemplu, dacă te-ai hotărât să achiziționezi Passatul B7 pe care l-ai găsit la vânzare într-o altă țară, aceștia ți-o pot livra.  

Prețurile pot varia de la o reprezentanță la alta. De obicei, vei primi un răspuns de la reprezentanță prin e-mail sau telefonic la scurt timp după ce ai solicitat o ofertă specială. Tot în această etapă, dacă mașina este în stoc, este recomandat să programezi un test drive.

Pasul 6: Programează un test drive

Acum că ai găsit opțiunile care par a fi potrivite pentru tine, programează un test drive. Testează trei vehicule diferite, astfel încât să nu îți limitezi opțiunile. Încearcă să programezi testări la intervale scurte; acest lucru va facilita compararea mașinilor. 

O mașină poate părea că are toate caracteristicile pe care le dorești, dar adevăratul test are loc atunci când te afli pe scaunul șoferului. Ar trebui să testezi mașina în modul în care ai conduce-o în viața de zi cu zi.

Dacă faci naveta, încearcă să conduci mașina atât în oraș, în trafic, cât și la drum liber. Treci peste denivelări, ia viraje strânse și testează frânele într-un loc sigur. Urcă și coboară din mașină de mai multe ori și așază-te pe bancheta din spate, mai ales dacă intenționezi să transporți pasageri. Verifică spațiul din portbagaj. 

În timp ce evaluezi mașina, nu te lăsa distras. Un vânzător bun te va lăsa să te concentrezi asupra experienței de la volan.

Pasul 7: Alege mașina

În urma test drive-urilor, alegerea ar trebui să fie clară. Dacă nu este, ia-ți mai mult timp de gândire și poate ar fi bine să testezi mai multe mașini. Este mai bine să îți iei mai mult timp de gândire decât să ai remușcări mai târziu.

Așadar, decizia de a cumpăra o mașină este un proces etapizat, însă mulți oameni vor să se urce la volan cât mai repede posibil. Ține cont, totuși, că timpul investit în găsirea mașinii potrivite înseamnă, de fapt, o achiziție inteligentă a unui bun de care te poți bucura vreme îndelungată.

Sursa foto:shutterstock.com

Aboneaza-te la newsletterul orasului Iasi / Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top