Stiri

Cum să deschideți o fermă în 2023

Înființarea unei ferme, chiar și la scară mică, necesită o investiție mare de timp și energie. Este nevoie de mai mulți pași înainte de a planta semințe sau de a cumpăra animale. 

Acoperim cele mai importante aspecte ale înființării unei ferme, astfel încât să puteți evita anumite capcane și greșeli pe parcurs. Fie că învățați cum să începeți o fermă de mici dimensiuni, fie că vă îndreptați spre o fermă comercială, acești pași vă vor îndruma în direcția corectă.

De câți bani este nevoie pentru a începe o fermă?

Deoarece agricultura este, de asemenea, o afacere, este necesar să se înțeleagă exact cât va costa o fermă. Și este o întrebare complicată fără un răspuns general. 

Cu toate acestea, vă puteți aștepta să cheltuiți oriunde între 5.000 și 50.000 de RON pentru a începe o operațiune agricolă la scară mică. Operațiunile la scară mare pot costa mult peste 10 milioane de RON pentru a începe!

Pentru a vă clarifica costurile, creați o listă cuprinzătoare cu tot ceea ce aveți nevoie. Nu vă fie teamă să cereți ajutorul conexiunilor din domeniu cu privire la modul de a începe o afacere agricolă.

Luați în considerare aceste costuri de înființare a unei ferme:

Teren

Evident, aveți nevoie de o parcelă de teren pentru a vă cultiva produsele sau pentru a vă ține animalele. Dacă aveți deja o proprietate, ați putea începe o mică fermă în propria curte. Dacă trebuie să cumpărați sau să închiriați un teren, luați în calcul acest lucru în costurile de pornire.

Echipamente/mașini

Cerințele pentru echipamente depind de tipul de fermă. Culturile mari pot necesita tractoare și clădiri de depozitare, printre alte echipamente. Fermele de produse lactate pot necesita echipamente speciale de muls și/sau de pasteurizare, iar acestea, la rândul lor, reparații și piese pentru utilaje industriale. Animalele necesită garduri, anexe și o varietate de echipamente de manipulare.

Este posibil să împrumutați sau să împărțiți echipamentul pentru fermă (fără piese pentru utilaje agricole) la început, ceea ce reprezintă o modalitate excelentă de a vă menține costurile scăzute. Aici continuă să intre în joc acele legături cu alți fermieri.

Alți potențiali factori de cost:

  • pregătirea solului;
  • semințe;
  • irigare;
  • răcire și depozitare;
  • ambalare;
  • marketing;
  • costuri cu animalele și costurile veterinare (în cazul unei ferme de produse lactate sau de păsări).

Creați un plan de afaceri

Pentru a înțelege dacă ferma dvs. este viabilă ca afacere, aveți nevoie de un plan de afaceri. Planul dvs. de afaceri este o foaie de parcurs către succes. Acesta oferă informații despre cine sunteți, ce vă doriți și cum intenționați să ajungeți acolo. Este un ghid și poate fi modificat, dar este un bun punct de plecare pentru a începe călătoria spre a deveni fermier.

Din fericire, statul oferă asistență în crearea unui plan de afaceri împreună cu alte resurse pentru fermierii care sunt la început de drum.

Înainte de a începe o afacere agricolă, trebuie să alegeți ce fel de fermă mică doriți să conduceți. Există multe opțiuni, iar fiecare dintre ele prezintă propriile argumente pro și contra. Va trebui să vă bazați alegerea pe un echilibru între pasiune (ce pot face în fiecare dimineață și să fiu fericit?) și un bun simț al afacerilor.

Din păcate, multe ferme mici eșuează pentru că nu înțeleg piața. Un lucru pe care fermierii trebuie să îl înțeleagă pentru a avea succes este determinarea categoriilor de cumpărători. Dacă nu știi cine va fi cumpărătorul tău, nu-ți poți vinde produsul. Chiar dacă poți să cultivi sau să faci un produs bun, trebuie să găsești pe cineva care să-l cumpere. Profesioniștii cu vechime spun că un fermier trebuie să înțeleagă care este potențialul pieței și care sunt costurile de exploatare. Acest lucru îi va ajuta pe cei care doresc să înceapă o afacere agricolă să nu fie depășiți de situație.

Cu experiență și educație, decizia cu privire la tipul de fermă pe care doriți să o conduceți va fi un pic mai ușoară. Cele mai multe dintre deciziile dumneavoastră se vor baza pe locație, pe cantitatea de teren și pe buget.

Nu uitați că, deși pasiunea este esențială, este foarte important să luați în considerare mai mult decât cultura dvs. preferată. Și să înțelegeți că agricultura este o afacere și trebuie să știți ce poate suporta piața.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top