Diverse

Cum te pregatesti in mod corespunzator pentru o prezentare?

Apar momente in viata noastra in care evolutia carierei depinde foarte multe de prestatia pe care o avem in timpul unor prezentari. Astfel de momente se pot transforma cu mare usurinta in niste veritabile provocari, mai ales daca este pentru prima data cand suntem nevoiti sa trecem printr-o astfel de experienta. Vorbitul in public este departe de a fi un lucru usor, pentru ca este foarte usor sa fii coplesit de emotii, mai ales atunci cand nu esti foarte bine pregatit sau nu esti sigur pe tine. Oricat de inspaimantator ar putea parea acest lucru, este important sa stii ca pana si cei mai experimentati vorbitori in public se confrunta cu emotii, pentru ca in fond este un lucru cat se poate de omenesc, singura diferenta fiind ca acestia reusesc sa tina aceste lucruri mult mai bine sub control. Lucru pe care il vei putea face si tu!

Indiferent daca este pentru prima data cand faci acest lucru sau daca ai mai trecut prin experienta vorbitului in public, cu certitudine ponturile pe care le-am pregatit pentru tine iti vor fi de un real folos candva. Iata asadar cateva lucruri pe care este important sa le pui la punct inainte de o prezentare.

Documenteaza-te in mod corespunzator!

Un prim pas catre o prezentare de succes este reprezentat de o documentare temeinica asupra temei pe care trebuie sa o abordezi. Atunci cand ai la indemana toate informatiile si reusesti sa le prezinti intr-o ordine logica, este foarte putin probababil ca vei da vreodata gres. In plus, atunci cand te-ai documentat, in mod automat vei capata un plus de incredere in tine si de ce nu in potentialul pe care il ai. Ai insa si posibilitatea de a utiliza un clipboard pe care sa iti notezi idei principale, pentru a avea un discurs cat mai cursiv, insa nu este recomandat sa citesti intregul text de pe acestea, pentru ca nu este un lucru profesional.

Ai grija de imaginea ta!

In cadrul unei prezentari tu vei fi protagonistul, astfel ca toate privirile vor fi indreptate inspre tine. Alaturi de o documentare temeinica, este recomandat totodata sa fii atent si cu imaginea ta personala, pentru ca aceasta poate transmite o multime de lucruri despre noi intr-un mod non-verbal desigur. Astazi cand avem atat de multe solutii si aparate de ingrijire la indemana insa, acest capitol nu ar trebui sa creeze mari probleme. Mare atentie insa si la vestimentatie, pentru ca este destul de simplu sa atragi atentia atunci cand faci alegeri neinspirate.

Invata sa stapanesti emotiile.

Oricat de importanta ar fi prezentarea la care urmeaza sa participi, este esential sa intelegei faptul ca in general prezentarile sunt judecate in ansamblu, astfel ca nu vei fi “taxat” pentru o mica greseala sau pentru faptul ca te-ai balbait la un moment dat. Aminteste-ti de faptul ca emotiile sunt naturale si firesti si in timp vei reusi sa le transformi in avantaje, iar totul va decurge mult mai simplu si mai natural. In fond este vorba despre foarte multa practica, insa

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top