Stiri

De ce cred specialistii ca pretul Bitcoin nu este o bula speculativa

Pretul Bitcoin a fost deseori comparat cu cele mai mari bule speculative din istoria omenirii, asa cum au fost Mania Lalelelor din secolul XVII (prin care laleaua a ajuns la un pret de cateva ori mai mare decat cel al pietei), bula speculativa Mississippi din Franta secolului XVIII-lea sau Railway Mania (mania cailor ferate) si UK Canal din secolul al IX-lea. O bula speculativa exista in conditiile in care un instrument financiar este evaluat la suprapret de-a lungul unei perioade indelungate. Daca apare o bula economica pe piata, atunci exista riscul de “prabusire” a valorii instrumentului financiar respectiv: clientii vor continua sa cumpere atata timp cat considera ca exista si alti cumparatori pe piata, astfel incat cand multi decid sa vanda pretul se va prabusi.

Dar cea mai buna comparatie a ceea ce se intampla cu Bitcoin este bula dot-com (bula Internetului) din 2000–2001.

         In decursul a cinci ani, orice companie care detinea un domeniu pe Internet, adica, numele ei era urmat de „.com”, provoca o adevarata frenezie in randul investitorilor, ceea ce a dus la o inflatie artificiala a valorii lor. Cand bula a explodat in mod inevitabil, implozia a sters mai mult de 1,7 trilioane de dolari din valoarea lor de piata, la doar cateva luni dupa ce atinsesera o valoare maxima.

Din decembrie 2017, valoarea de piata a marcii Bitcoin a urmat o traiectorie similara, desi la o scara mult mai mica. Doua accidente blit recente in decurs de o saptamana au provocat pierderi totale de peste 250 de miliarde de dolari, reprezentand o scadere de 77% in mai putin de 12 luni.

Dar, in ciuda modelului similar, analistii de piata considera ca este eronat sa se faca o comparatie directa intre Bitcoin si bulele speculative din istoria omenirii.

„Nu as compara situatia actuala a pietei criptomonedelor cu bula dot-com (bula Internetului). Desi exista similitudini in ceea ce priveste supraevaluarea startup-urile tehnologice, cu modele de afaceri nedovedite sau nesustenabile din dot-com, amploarea cryptomonedelor nu poate fi comparata cu cea a bulei Internetului. Nu cred ca suntem in cadrul unei bule speculative a cryptomonedelor”, a declarat pentru The Independent Angel Versetti, directorul executiv al firmei de tehnologie blockchain Ambrosus.

Specialistul sustine ca ne confruntam cu o corectie puternica, dar bula nu s-a format inca. „Toti bancherii si finantatorii se tem ca va urma o bula speculativa a cryptomonedelor. Eu cred ca atunci cand toate cryptomonedele si Token-urile vor valora 15-20 trilioane de dolari, atunci se va declansa o bula speculativa”, a mai declarat Angel Versetti.

O dovada ca nu ar trebui sa va fie teama sa mai cumparati Bitcoin este ca institutiile si guvernele din lume incep sa accepte ca monedele digitale vor deveni o parte integranta a sistemului financiar. Indiferent de schimbarile asupra valorii Bitcoin, este clar ca comunitatea cryptomondelor este puternica si va ramane pe piata, si asta pentru faptul ca ofera o metoda tranzactionala a banilor mai buna decat pot oferi bancile.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top