Stiri

De ce sunt importante normele de protectie a muncii?

O declaratie-ghid din 2012 a Colegiului American de Medicina Ocupationala si de Mediu defineste oboseala ca raspuns al corpului la lipsa de somn sau munca grea fizica sau psihica indelungata. Factorii de risc legati de oboseala ocupationala includ orele lungi de lucru, volumul mare de munca, lipsa somnului, factorii de mediu si conditiile medicale.

Chiar si relatiile cu alte persoane pot duce la oboseala, noteaza un cercetator din protectia muncii.

Protectia muncii si orele de lucru

“Poti sa fii obosit pur si simplu daca te duci la lucru si ai intr-adevar interactiuni sociale slabe cu colegii tai – nu e vorba doar de cat de mult dormi”, a spus Matthew Hallowell, profesor asociat de inginerie in constructii la Universitatea din Colorado Boulder.

Hallowell a condus o revizuire a literaturii despre cauzele si rezultatele oboselii ocupationale, care a fost publicata in Jurnalul de Medicina Ocupationala si de Mediu in Octombrie si subliniaza importanta regluilor de protecia muncii.

Efectele oboselii pot include un timp de reactie mai lent, mai multe erori si o capacitate cognitiva scazuta. Oboseala poate aparea in toate industriile, insa numeroase studii s-au concentrat asupra efectelor sale asupra lucratorilor in schimburi, a lucratorilor din domeniul sanatatii si a soferilor.

“Industriile care au cel mai mare risc ar fi acelea in care oamenii lucreaza ore indelungate, ore suplimentare, multe zile la rand, cand sunt expusi unor conditii dure de mediu, cum ar fi lucrul in afara in ploaie, zapada”, a spus Hallowell.

Importanta mediului la locul de munca

“Conditiile de mediu pot include lucruri precum zgomotul sau vibratiile, incarcari cu sarcini foarte grele pentru perioade lungi de timp. Puteti extinde exemplul la ceea ce defineste industria, cum ar fi lucratorii de transport si de distributie electrica sau cei care conduc mult timp. ” declara specialistii.

In plus, multi oameni lucreaza la mai multe locuri de munca, ceea ce-i face vulnerabili la oboseala. Persoanele care muncesc la mai multe locuri de munca dorm cu 40 de minute mai putin pe zi decat cei care lucreaza la un singur loc de munca, potrivit lui David Lombardi, cercetator principal la Centrul pentru Epidemiologia Leziunilor la Institutul de Cercetare reciproca pentru Libertate in Hopkinton, MA.

Lombardi a prezentat aceste date in 13 decembrie, in “Fatigue Blue Ribbon Panel” din Chicago, gazduita de Consiliul National pentru Siguranta. “Oboseala este o problema in crestere a sanatatii si sigurantei in viata noastra de zi cu zi, cu efect negativ asupra somnului”, a spus Lombardi.

Riscurile implicate de oboseala la locul de munca

Lombardi si cercetatorul Simon Folkard, de la Université Paris Descartes, au publicat un indice de risc pentru a estima riscul de vatamare asociat programelor de lucru. Tipul de schimb, numarul de schimburi consecutive, orele lucrate pe schimb si ruperea de odihna influenteaza riscul, a spus Lombardi.

Riscul a fost cu 31% mai mare in randul lucratorilor care efectueaza schimburi de noapte decat in cazul celor care lucreaz dimineata. In cel de-al patrulea schimb de noapte consecutiv, riscul a fost cu 36% mai mare decat in prima noapte, iar riscul aproape dublat.

Cu toate acestea, riscul de vatamare a scazut cu aproape 50% dupa orice perioada de pauza sau de odihna. “Un mesaj important al abordarii noastre este ca diferitele caracteristici ale unui program de lucru in schimburi – dincolo de doar orele de lucru – trebuie luate in considerare in combinatie atunci cand se evalueaza siguranta unui anumit program de lucru”, a spus Lombardi.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top