Trebuie sa stiti ca atunci cand sunteti angajat sau aveti o firma cu angajati, trebuie ca totui lucratorii, indiferent de meseria practicata si de specificul activitatii desfasurate la locul de munca, acestia sunt expusi unor riscuri profesionale. Acestea insa pot fi limitate, cu ajutorul unor masuri ce angajatorul trebuie sa le ia, iar angajatul sa le respecte, masuri in acord cu legislatia in vigoare de protectia muncii.
Protectia muncii sau securitatea muncii se refera la sistemul de masuri luate ca sa controleze riscurile de vatamare si imbolnavire a angajatului ca urmare a activitatii sale profesionale. Mai pe scurt si pe intelesul fiecaruia, aceste masuri sunt impotriva accidentelor ce pot proveni din activitatile efectuate la job, dar se refera la acele accidente facute in timp ce angajatul facea ceva pentru job, activitate legala si care face parte din tributiile postului.
Motivul pentru care este foarte importanta protectia muncii este mentinerea sanatatii si a capacitatii de munca a angajatului, prin atingerea unui nivel cat mai inalt de siguranta a acestuia la locul de munca. Numeroasele accidente, imbolnaviri sau alte tipuri de evenimente nedorite la locul de munca pot dupoa la imposibilitatea angajatului sa-si exercite activitatea de zi cu zi si acest lucru trebuie evitat.
Dincolo de aceste cursuri sau mai bine zis , instructaj de protectia muncii, mai trebuie facuta si o evaluare de risc, aceasta este primul pas in implementarea masurilor de protectie a muncii, iar importanta sa este foarte mare pentru ca, bazandu-se pe o evaluare potential incompleta, responsabilul cu protectia muncii ar putea intocmi un plan ineficient de prevenire si protectie, iar securitatea si sanatatea in munca angajatilor nu ar mai putea fi garantate oricat de mult s-ar dori.
Procedural, evaluarea riscurilor are urmatoarele 6 etape:
1. identificarea pericolului;
2. eliminarea pericolului, daca situatia o permite;
3. analizarea pericolului, in cazul in care eliminarea sa nu e posibila;
4. evaluarea riscului;
5. adoptarea de masuri pentru limitarea posibilelor vatamari;
6. monitorizarea continua a riscurilor.
Organizarea instruirilor pentru protectia muncii
Exista trei tipuri de instructaj pentru protectia muncii. Distingem intre:
• instructaj general
• instructaj la locul de munca
• instructaj periodic.
Din punct de vedere legal, trebuie urmariti niste pasi in a putea functiona cum trebuie, exista multe firme specializate pe acest domeniu, astfel nu trebuie sa aveti un angajat tot timpul care sa se ocupe de asta. Aceste instructaje se fac periodic si nu dureaza mult asa ca sa nu va speriati. De la an la an anumite reglementari se mai schimba, dar firmele specializate ce ofera astfel de servicii sunt obligate sa fie la curent cu tot ce trebuie.