Stiri

Elimina podusele de curatenie toxice!  7 substante periculoase de care trebuie sa te feresti

De cele mai multe ori suntem ingrijorati de ceea ce mancam dar putini oameni iau in considerare detergentii folositi sau produse de curatare. Sa presupunem ca acestea sunt in regula, deoarece nu vin in contact direct cu corpul nostru. Insa lucrurile nu sunt chia rasa.

Astazi, vom discuta despre sapte substante toxice periculoase ascunse in produse de curatare sau detergenti, pe care trebuie sa le inlocuiesti.

Multi dintre noi folosesc substante chimice pentru curatare.

Deoarece putem veni adesea in contact cu aceste substante chimice, ele trebuie cunoscute.

Cu ajutorul serviciilor profesionale de curatenie oferite de Fresh Carpet care este cea mai eficienta spalatorie de covoare Iasi, vei avea covoare ca noi, in cel mai scurt timp, fara sa apelezi la substante periculoase care iti pot influenta sanatatea.

Substante chimice ca freonul, la fel ca materialele care includ azbestul pot fi periculoase pentru sanatate si sunt clasificate ca substante riscante. Trebuie sa ne potejm daca suntem expusi riscului de a lucra in apropierea acestor substante. Nivelul de risc depinde de toxicitatea substantelor utilizate, de cum sunt stocate, precum si de manipularea acestora.

Pentru utilizarea lor in siguranta, trebuie:
– sa cunoastem modul in care se pot obtine informatii despre utilizarea substantelor riscante atunci cand curatam
– reducem  riscul asociat cu substantele toxice
– gasim cele mai potrivite metode asupra modului de folosire a substantelor periculoase

1. Ftalatii

Surse in care acestia se gasesc:

– detergenti,
– sapun,
– hartie igienica,
– produse parfumate. Producatorii nu mentioneaza, de obicei, ca in compozitia poduselor este parfum, de aceea nu vei gasi cuvantul “ftalat” pe eticheta.

Pe de alta parte, daca gasiti pe eticheta cuvantul “parfum”, ftalatii pot exista in produs.

Riscuri pentru sanatate:

–           Tulburari endocrine.

Alternativa sanataoasa: Nu alege produse cu parfum si alege numai produse care sunt naturale suta la suta. In loc sa utilizezi spray-uri  cu un aerosoli foloseste uleiuri esentiale.

2. Percloroetilena

Surse:

 • Solutii pentru indepartarea petelor,
 • curatarii covoarelor si a mobilierului.

Riscuri pentru sanatate: EPA (Agentia de Protectia Mediului a SUA) incadreaza aceasta substanta in categoria substantelor carcinogene. Este de asemenea, neurotoxina  iar expunerea se face prin inhalarea aburului din covor sau tapiserie.

Alternative sanatoase: Perdelele, draperiile si hainele care poarta eticheta „doar curatare uscata” pot fi curatate la o spalatorie (cu produse pe baza de apa). Aleget produse ecologice pentru curatarea tapiteriilor si a covoarelor sau frecati pata cu sapun de casa si apa.

3. Triclosanul

Surse:

 • detergenti lichizi de vase
 • sapun de maini etichetat drept „antibacterian”.

Riscuri pentru sanatate: Triclosanul este un agent antibacterian agresiv care poate duce la inmultirea bacteriilor rezistente la medicamente de tipul antibioticelor.

EPA investigheaza in prezent o posibila legatura intre triclosan si productia hormonala a organismului.

Alternative sanatoase: Foloseste detergent si sapunuri simple, cu o lista de ingrediente scurta si evita produsele etichetate ca fiind drept antibacteriene. Daca vrei neaparat sa utilizezi un dezinfectant pentru maini, alege unul pe baza de alcool si fara triclosan.

4. 2-Butoxietanol

Sursa:

 • produse de curatenie pentru geamuri, bucatarie si poduse universale.

Riscuri pentru sanatate: 2-Butoxietanol reprezinta ingredientul de baza din numeroase produse de curatat geamurile si le confera aroma caracteristica usor dulceaga.

Face parte din categoria „glicol-eterilor”, niste solventi foarte puternici. Conform site-ului EPA, pe langa iritarea gatului in urma inhalarii, un nivel crescut de glicol-eteri contribuie la narcoza, edem pulmonar si leziuni pulmonare si renale.

Desi EPA a stabilit un nivel maxim admis pentru 2-butoxietanol care sa fie acceptabil conform normelor de siguranta la locul de munca, atunci cand folosim un produs de curatenie intr-o incapere neaerisita, exista riscul unei concentratii in aer de 2-butoxietanol mai ridicata decat cea conforma acestor norme.

Alternative sanatoase: Curata ferestrele si oglinzile cu otet diluat cu apa si cu hartie de ziar. Pentru a obtine un produs de curatare universal, combina bicarbonat de sodiu, otet si uleiuri esentiale.

5. Amoniac

Surse:

 • solutii pentru indepartarea calcarului, desfundarea tevilor sau curatarea obiectelor din inox si metal sau a sticlei.

Riscuri pentru sanatate: Deoarece amoniacul se evapora si nu lasa urme, este un ingredient comun din produsele de curatarea a geamurilor. Din pacate, prin inhalare, vaporii de amoniac afecteaza mai ales persoanele in varsta sau cele care sufera de astm sau alte probleme respiratorii. Poate conduce la bronsita sau astm in cazul unei utilizari frecvente.

Alternative sanatoase: Utilizati pasta de dinti pentru curatarea obiectelor din metal sau vodca pentru obiecte din metal sau oglinzi.

6.  Hidroxid de sodiu

Surse:

 • produse pentru degresarea cuptorului sau deblocarea tevilor de scurgere

Riscuri pentru sanatate: Hidroxidul de sodiu este un produs extrem de coroziv. Daca vine in contact cu pielea sau cu ochii, poate produce arsuri grave. Inhalarea vaporilor de hidroxid de sodiu poate conduce la o iritatie a gatului persistenta timp de mai multe zile.

Alternative sanatoase: Curatati cuptorul cu pasta realizata din bicarbonat de sodiu si apa. Desfundati tevile cu bicarbonat de sodiu si otet: turnati o jumatate de cana de bicarbonat de sodiu si o jumatate de cana de otet pe teava de scurgere, dupa care lasati sa actioneze timp de 30 de minute. Cand amestecul a incetat sa mai faca spuma, turnati apa fierbinte ca sa indepartati resturile ramase in scurgere.

7. Clor

Surse:

 • pudre de curatare,
 • solutii pentru curatarea vasului de toaleta, pentru indepartarea mucegaiului,
 • inalbitori de rufe,
 • apa de la robinet.

Riscuri pentru sanatate: Exista un foarte mare numar de surse de expunere la clor: prin inhalare, prin piele atunci cand venim in contact cu produsul de curatat, dar si cand facem baie pentru ca apa de la robinet este tratata cu clor. Clorul afecteaza caile respiratorii, iar efectul contactului persistent si de durata este asupra functionarii tiroidei.

Alternative sanatoase: Ca pudra de curatat, apeleaza la bicarbonat de sodiu. Vasul de toaleta poate fi curatat cu otet, iar rufele pot fi albite cu borax sau cu otet. Pentru a reduce expunerea la clorul din apa de la robinet, instaleaza-ti un filtru pentru apa de la bucatarie si de la cada sau cabina de dus.

Daca ti s-a intampla sa folosesti aceste produse si, datorita lor, covoarele sau tapiteria din casa sa ramana deteriorate, poti apela cu mare incredere la Fresh Carpet, cea mai eficienta spalatorie de covoare Iasi.

Spalatorie de covoare Iasi  Fresh Carpet este ajutorul care vă dăruiește timp si care va tine departe de substantele chimice periculoase pentru sanatate pe care le obisnuiati sa le folositi!

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top