Evenimente

Festivalul Hinamatsuri @ Felicia, 6 martie 2010

hinamatsuri2010Ca in fiecare an Asociatia Romano Japoneza Himawari Iasi organizeaza in martie si in Iasi festivalul Hinamatsuri.
In data de 6 martie 2010, incepand cu orele 13, se va sarbatori festivalul japonez Hinamatsuri eveniment prin care iesenii sunt invitati sa vada expozitia origami ce va reprezenta vechea familie imperiala, dansuri traditionale nipone, parada de kimono-uri, membrii asociaţiei atât români cât şi japonezi îmbrăcaţi în yukata-uri si kimono-uri .
De asemenea vizitatorii centrului comercial Felicia Iasi vor avea ocazia sa participe in cadrul atelierului de lucru (ORIGAMI), iar cei interesati vor putea face poze imbracati in yukata-uri si kimono-uri.
Festivalul Hinamatsuri face referire la ziua de 3 martie, ziua fetelor (sau ziua papusilor) în Japonia.

Coordonatele pentru anul acesta 2010 sunt:
* locatie Centrul Comercial Felicia Iasi
* data de 6 martie
* ora incepand cu ora 13 si pana la ora 19

Activitati din cadrul festivalului:
* expozitie origami familia imperiala
* dansuri traditionale japoneze
* workshop origami
* prezentare yukata vs. kimono
* vizitatorii se pot imbraca in yukata si fotografia
* expozitie cu vanzare de origami
* expozitie obiecte japoneze
* vanzare manga
* degustare ceai asiatic de la Coffe Tea Spice Corner

hinamatsuri2010

Despre Hinamatsuri
Hinamatsuri sau Festivalul Papusilor se sarbatoreste in fiecare an pe data de 3 martie pentru a ura fetelor sanatate si noroc in viata. Este numit de asemenea si Festivalul piersicului / piersicii pentru ca in calendarul vechi data se suprapune cu inflorirea piersicului.

Hinamaturi nu este o sarbatoare nationala, dar este sarbatorita in fiecare an de catre familiile care au fete, prin amenajarea unei platforme cu 5 sau 7 trepte pe care sunt asezate papusi numite „hinaningyo”, ce reprezinta, in miniatura, Curtea Imperiala. Pe cea mai inalta treapta stau „imparatul” si „imparateasa”, pe cea de a doua, curtenii, pe cea de a treia, „muzicantii”, iar pe urma toarele, „multimea”, supusii.

Se spune ca papusile protejeaza casa de spiritele malefice si aduc noroc. Fetele se imbraca in chimonouri noi si toata familia se aduna in jurul mesei de pe care nu poate lipsi „ararare”, o mancare cu sos de soia si „amazake”, o bautura nealcoolica din orez fermentat.

Despre Asociatie
Asociaţia Româno-Japoneză HIMAWARI – Iaşi este organizaţie non-guvernamentală şi non-profit, înfiinţată în 2007. Misiunea Asociaţiei româno-japoneze Himawari este să creeze un cadru organizat care să promoveze cultura niponă şi studierea limbii japoneze prin organizarea de activităţi, spectacole şi evenimente.

Sursa: www.himawari.ro

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top