Stiri

Ion Țiriac face Centru Federal Regional de Tenis la Iași

În acest an Iașul va găzdui cel mai puternic turneu internațional de tenis masculin din România. Evenimentul este organizat de Federația Română de Tenis, în parteneriat cu compania Concord Center Service SRL şi cu Primăria Municipiului Iaşi, urmând a se desfășura în perioada 23 – 31 mai 2020 la Baza Sportivă Ciric.

Prezentarea acestei competiții a fost făcută astăzi la Iași de către Ion Țiriac, președintele Federației Române de Tenis, legenda tenisului românesc făcând ample considerații despre trecutul și starea actuală a sportului alb.

„România a fost recunoscută pe harta lumii ca o țară care putea să stea la masă cu cel mai înalt nivel în sport. Nu cred că a fost o altă activitate sau un alt produs al României la nivelul la care sportul românesc a fost cunoscut în lumea întreagă.

Venind înapoi la tenis, suntem o nație care avem un trecut glorios. Foarte puțină lume, chiar și noi, jucătorii, oficialii, cunoaștem foarte puțin despre ceea ce se numea protipendada românească înainte de al doilea război mondial. Noi aveam jucători care au câștigat Roland Garros, turneul de la Monte Carlo pe vremea aceea. În 1929 am aderat la Federația Internațională de Tenis, erau doar opt țări membre. Avem câștigători de Wimbledon, de Roland Garros, de US Open, de Australian Open, trei finale de Cupa Davis.

Oarecum, ne obligă treaba aceasta. Suntem o țară foarte talentată.
Din păcate, după era comunistă, noi nu am mai semănat nimic. Pe vremea aceea era o prioritate să ai sportul în frunte ca să te poți etala undeva la masa lumii, iar în sport ne băteam cu toții.

Am venit la Iași cu mare bucurie. Veți avea un turneu internațional, în care vor fi reprezentate 10, 12, 17, cu premii destul de substanțiale. Mai mult decât atât, perspectiva acestui centru regional, pe care eu îl numesc federal, vă garantez eu și vă dau în scris că o să atragă, exact cum un stup atrage albinele, tineret de sute și sute de copii care o să se lege de acest sport.

Experiența există. Chiar dacă infrastructura noastră sportivă s-a terminat, chiar dacă n-am pus nimic în loc încă, perspectiva acestui centru în această parte a țării este bună.

Mă bucur că mă aflu astăzi aici și mi-aș dori ca domnul primar să mai rămână pe scaunul acesta, pentru că a oferit girul facerii acestui centru federal cu peste 20 de terenuri, plus un turneu internațional. Domnule primar, să mai stați încă douăzeci – treizeci de ani în funcție!”, a spus Ion Țiriac în cadrul unei conferințe de presă organizate vineri, 28 februarie, la Palatul Roznovanu.

„Vizita domnului Ion Țiriac la Iași ne onorează foarte mult și ne obligă să ținem cât mai sus ștacheta acestui eveniment. Este un început, este startul necesar pentru a putea reconecta vechea școală de tenis românească cu ce se întâmplă acum”, a declarat primarul Mihai Chirica.

La rândul său, reputatul antrenor Daniel Dobre, directorul turneului internațional de tenis de la Iași, a subliniat importanța deosebită a acestui eveniment.

„Am onoarea să fiu directorul acestui turneu care, tot la dorința și inițiativa domnului Ion Țiriac, a fost preluat în calendarul ATP. Este vorba de un turneu cu premiile cele mai mari posibile de acest tip, turneu challenger cu premii de 175 – 180.000 de dolari. Sunt doar zece turnee de acest nivel în lume. Pe lângă inițiativa Federației, am găsit sprijin în Iași. Totul a pornit de la dorința autorităților locale și a întreprinzătorilor locali de a pune Iașul pe harta performanței, în primul rând pentru a arăta că și în acest loc tenisul este binevenit. Există sportivi din Iași care, din păcate, au dorit să plece din acest oraș pentru a se antrena în altă parte. Dorința noastră este ca, într-un timp cât mai scurt, să nu mai fie nimeni nevoit să plece din Iași să joace tenis, ci dimpotrivă, să aibă aici un sprijin total. Acest turneu le va da posibilitatea să joace, mulți dintre ei vor fi invitați pentru a face puncte în circuitul ATP. De asemenea, toți locuitorii Iașului vor putea veni să vadă gratuit meciurile din turneu, un site care va intra în funcțiune pe 1 martie urmând a le oferi toate informațiile necesare”, a arătat Daniel Dobre.

„Baza de la Ciric esta una deosebită. Nefiind proiectată pentru a găzdui asemenea competiții, ne-am dori să aflăm câte persoane vor dori să participe. Va fi destul de provocator să construim terenul central de 2.500 de locuri, aceasta fiind audiența înregistrată la finala turneului WTA de la București. Centrul Regional este un proiect derulat pe un teren de patru hectare din arondismentul Primăriei Miroslva. Implicarea noastră este pe perioada 2020 – 2024, sperăm ca la final să avem un turneu dezvoltat la Ciric, cât și un centru regional funcțional la Miroslava”, a declarat Andrei Oriță de la Concord Center Service SRL.

Turneul va reuni 70 dintre cei mai buni 200 de jucători ai lumii și cei mai buni tineri jucători români. Se vor acorda cinci wild carduri pe tabloul principal, două în calificări și trei pe tabloul de dublu.
Bugetul total aferent acestei competiții este în valoare de aproximativ 340.000 de euro.

Spectatorii vor participa la turneu pe baza unor invitaţii gratuite, obţinute de pe website-ul competiţiei, care va fi disponibil timp de 30 de zile.
Municipiul Iași pune la dispoziție Baza Sportivă Ciric și va face modificările semnalate și solicitate în raportul supervizorului ATP privind spaţiul destinat sportivilor şi oficialilor, terenurile de joc etc.

Pentru asigurarea unei ample dimensiuni acestui turneu se va construi un teren principal de tenis, prevăzut cu tribune, cu sistem de supraveghere video şi producţie TV on-site. Va fi asigurată transmisia TV în direct a turneului pe canalele televiziunii naţionale ori pe alte canale de televiziune cu profil sportiv.

Federația Română de Tenis asigură resursa umană și know-how-ul pentru organizarea evenimentului în timp ce contribuția companiei Concord Center Service SRL, de aproximativ 290.000 de euro, constă, printre altele, în premii totale în valoare de 137.560 euro, taxa de licenţă a turneulu de 19.050 euro, amenajarea terenului central în valoare de 39.400 euro, asigurarea cazării sportivilor şi oficialilor, achiziţia zgurei precum şi costurile legate de planificarea şi organizarea acestui turneu, cum ar fi baremurile de arbitraj, cheltuielile legate de masă şi protocolul arbitrilor şi oficialilor.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top