Culturale

Moda feminina la 1900 @ Muzeul Unirii, din 8 iunie

”Jurnal de modă...moda feminină la 1900” 8 iunie - 8 iulie 2010 la Muzeul UniriiMuzeul Unirii din cadrul Complexului Muzeal Național ”Moldova” găzduieşte, în perioada 8 iunie – 8 iulie 2010, expoziţia “Jurnal de modă… moda feminină la 1900”.
Organizată de Muzeul Naţional Cotroceni în colaborare cu prestigioase instituţii muzeale, atât din Iași: Complexul Muzeal Naţional “Moldova”, Muzeul Literaturii Române, cât și din țară: Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Naţional de Istorie a României și Complexul Muzeal Arad, expoziţia se doreşte a fi o trecere în revistă a evoluţiei modei feminine, cu deosebire a celei de la sfârşitul secolul al XIX-lea şi începutul secolul al XX-lea, perioadă cunoscută sub numele de “la belle époque”.

Elementul central al expoziţiei îl reprezintă 120 de planşe, reproduceri după crochiuri de modă, realizate de artişti mai mult sau mai puţin celebri ai timpului, promovate de reviste de modă publicate la Viena, Berlin, Budapesta şi Paris în perioada 1890-1914. Pornind de la aceste planşe, eleganţa feminină de altădată va fi redată în expoziţie prin recrearea a trei modele de rochii realizate de creatoarea de modă Liza Panait.

De asemenea, în expoziţie vor figura şi veşminte reprezentative pentru moda secolul al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. Printre acestea va fi expusă şi copia rochiei doamnei Elena Cuza, reconstituită după mărturia iconografică lăsată de litografia din 1863, semnată Carol Popp de Szathmary. Din prezentare nu vor lipsi nici accesoriile: trusa de voiaj a doamnei Elena Cuza, servicii de toaletă, sticluţe de parfum, casete de bijuterii, mănuşi, evantaie, lornion, umbreluţă de soare, carneţel pentru dans, pălărie şi manşon, ghete şi pantofi de damă etc.

Pentru că în acea perioadă femeile erau mai întâi de toate soţii şi mame, în expoziţie va figura şi un trusou pentru nou-născut datat 1902, alături de fotografii de epocă.

Vernisajul va avea loc la Muzeul Unirii, marți, 8 iunie 2010, ora 17.00.

[fblikebutton]

moda1900-muzeul-unirii

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top