Stiri

Pana la ce varsta este obligatoriu scaunul auto pentru copii

Siguranta copilului cand este transportat cu masina ar trebuie sa fie prioritate pentru orice parinte. Din pacate insa, din ignoranta sau neinformare, multi parinti transporta copilasii fara scaun auto chiar daca acestia sunt de varsta gradinitei sau chiar mai mici.

Legislatia Romaniei a incercat sa se alinieze cu reglementarile Uniunii  Europene in acest domeniu in 2015 cand a adus modificari Codului Rutier prin Hotararea Guvernului nr 11/2015 ce a intrat in vigoarea incepand cu 14 februarie 2015.

Aceste noi reglementari prevad urmatoarele:

Copiii cu varsta de pana la trei ani pot fi transportati in autovehicole doar in conditile in care sunt asezati corespunzator intr-un scaun auto omologat si adecvat varstei copilului.

Transportul copilului mic in brate sau in landou sunt considerate pe buna dreptate periculoase si nu sunt acceptate conform legislatiei.

Exceptie de la aceasta regula fac transportul in comun si transportul cu taxiul, unde parintele nu este obligat de lege sa aseze copilasul intr-un astfel de scaun auto. Acest lucru nu se intampla datorita faptului ca nu exista riscuri ci datorita faptului ca mijloacele de transport in comun si taxiurile nu pot fi dotate cu astfel de scaunele.

drmax.ro/

Potrivit reglementarilor actuale, copiii care au o inaltime de pana la 135 cm, pot circula cu un autovehicol doar asezati pe bancheta din spate asezati in scaune speciale. In functie de varsta si inaltimea copilului aceste scaune auto pot fi scaune tip scoica, scaune auto cu spatar reglabil sau spatar fix sau chiar inaltator auto.

Indiferent de tipul scaunului auto utilizat, acesta trebuie instalat corespunzator si copilul trebuie asigurat dupa caz fie cu centurile de siguranta ale scaunului sau centura masinii. Orice abatere de la aceste prevederi legale este sanctionata de catre organele abilitate.

Scaunul auto poate fi asezat pe scaunul din fata doar daca montarea acestuia nu este posibila pe bancheta din spate. In cazul montarii scaunului in fata, airbagul trebuie dezactivat iar scaunul trebuie montat cu spatele catre directia de mers.

Pe scaunul din fata pot sta copii doar in momentul in care depasesc inaltimea de 150 cm si varsta de 12 ani.

Indiferent de varsta, inaltime sau locul asezarii in masina, copiii trebuie sa fie asigurati cu centurile proprii ale masinii.

Singura exceptia de la cele expuse mai sus o face prezenta unei conditii medicale speciale care impedica prin natura sa transportarea copilului conform cerintelor amintite. In aces caz, insotitorul copilului trebuie sa poate dovedi cu un inscris medical ce trebuie pus la dispozitia organului legii atunci cand se cere.

Desi nerespectarea normelor Codului Rutier va fi sanctionata cu trei puncte de penalizare, respectiv cu amenda  care se incadreaza intre 195 si 292,5 lei, nu acesta ar trebui sa fie motivul pentru care copiii sa circule in scaune speciale in autotursime. Siguranta lor este prioritara si acesta ar fi un motiv suficient de intemeiat ca atat timp cat copilul sta confortabil intr-un scaun auto pentru copii, acesta sa il foloseasca. Daca nu la drumurile de oras, atunci cel putin la drumurile lungi pana la varsta de 12 ani.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top