Curierul de Iasi

Parcurs legislativ: 24 ianuarie – sărbătoare naţională legală

Pornită ca iniţiativă a comunităţii ieşene şi a primarului Gheorghe Nichita, ideea declarării zilei de 24 ianuarie ca sărbătoare naţională legală a urmat 2 direcţii de acţiune pentru transformarea ei în lege.

Pe de o parte, a fost demarată pe 24 ianuarie 2010 o campanie populară de strângere de semnături pentru susţinerea acestui demers legislativ, iniţiativa fiind lansată în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iaşi şi fiind susţinută de toate universităţile ieşene şi de întreaga comunitate academică, de Preşedinţia României şi ai celor 2 camere ale Parlamentului, de reprezentanţii Bisericii, ai administraţiei  publice locale şi centrale, de parlamentari, aleşi locali ai tuturor partidelor politice, reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale, jurnalişti şi alţi membri ai societăţii civile.

Ieşenii au putut semna pentru susţinerea ideii la Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni şi la Centrele de Cartier ale Primariei, precum şi pe Internet, pe site-urile www.primaria-iasi.ro şi www.petitieonline.ro, în total strângându-se peste 16.000 de semnături de susţinere.

Simultan, tot în luna ianuarie 2010 a fost depusă şi o iniţativă legislativă de modificare a Legii nr.53/2003, care priveşte Codul Muncii şi care prevede printre zilele de sărbătoare legală în care nu se lucreazăşi ziua de 24 ianuarie.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată de plenul Senatului României pe data de 30 iunie 2010, ea fiind în acest moment înscrisă pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor pentru dezbatere în plen, după ce a primit pe 29 septembrie avizul Comisiei Juridice a Camerei şi pe 29 noiembrie 2010 raport nefavorabil din partea Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială.

Chiar dacă pe 24 ianuarie 2011 iniţiativa legislativă nu intră în vigoare, estimările arată că datorită unei largi susţineri la nivelul tuturor partidelor politice, ea va trece de votul în plen şi va intra în efectivitate începând cu anul viitor.

Reamintim că în conformitate cu legislaţia în vigoare, România are printre cele mai puţine zile declarate ca sărbători legale din Europa, românii având doar 11 zile libere pe an.

Astfel, potrivit Codului Muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt următoarele: 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, 1 mai, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 1 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun şi câte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top