In ultimii 10-15 ani, procedura de peeling chimic a fost utilizata pe scara larga in cosmetologia si medicina estetica, fiind inclusa in majoritatea programelor de ingrijire a pielii. Rezultatul utilizarii peelingului chimic este stimularea proceselor de regenerare, considerata “efectul de intinerire a pielii”. In aceasta privinta, aceasta procedura este populara si in continua cerere. Peelingul chimic este o metoda bazata pe deteriorarea controlata a anumitor straturi ale epidermei si, in unele cazuri, a straturilor superioare ale dermei. In timpul procedurii de peeling trebuie sa se ia in considerare faptul ca, din cauza impactului factorilor chimici si mecanici de deteriorare a straturilor epidermei, se produc procese inflamatorii amplificate in piele. Aceasta este o reactie preconizata care vizeaza restabilirea sau inlocuirea tesutului deteriorat. Preparate utilizate pentru ingrijirea post-peeling, stimuleaza repararea si ofera un rezultat final pozitiv de gomaj, precum si de reducere la minimum a posibilelor efecte adverse.
Scopul peelingului chimic
Scopul principal al ingrijirii pielii in perioada post-peeling, este restabilirea proprietatilor sale de protectie (restaurarea barierei epidermice); minimizarea actiunii factorilor agresivi externi si evaporarea apei prin crearea unei bariere artificiale pe piele – protectie UV, ocluzie; eliminarea timpurie a manifestarilor patologice (eritem, edem, hipersensibilitate cutanata) si reducerea riscului de complicatii (utilizarea antiinflamatoarelor si sedativelor). Pe langa o anumita concentrare a actiunii produselor de ingrijire post-peeling, care, de regula, sunt prevazute cu componente active, o forma de mijloace cosmetice, cum ar fi colagenul si vitaminele, gelul neutralizant, tonicele, crema post operatorie si in general toata linia profesionala, joaca un rol determinat, caracterizat prin specificitatea lor. In primele zile ale perioadei de reabilitare, cele mai convenabile sunt cosmeticele sub forma de geluri sau solutii, care sunt usor de aplicat, absorbite rapid, nu necesita miscari suplimentare de “frecare” care traumatizeaza pielea. Ulterior, se prefera consistenta mai densa, cum ar fi crema si tonifiantele.
Linia profesionala moderna
Gama moderna de produse pentru peeling chimic, este reprezentata de o varietate de produse cosmetice: geluri, seruri, creme, lotiuni, spume de curatare, masti. Diferitele proprietati ale produselor pot fi vazute pe exemplul seriei de ingrijire a pielii, care include cosmetice, impartite in etape de ingrijire dupa procedura, cum ar fi, cleanser pentru piele si ser de uscare, in prima faza, apoi ser pentru calmarea si hidratarea pielii, ser pentru intarirea si repararea tenului, iar in ultima faza un tonifiant. Exista mai multe produse pentru ingrijirea dupa un peeling chimic. De exemplu, ser activ cu colagen, care previne pigmentarea, protejeaza pielea impotriva radiatiei solare, crema hidratanta etc. Sunt prezentate, de asemenea, produse cosmetice separate pentru a curata pielea in perioada post-peeling, cum ar fi spume, geluri si lotiuni, care sunt componente de peeling neutralizante si au functia de curatare.
Cele mai reprezentative sunt asa-numitele mijloace de regenerare, sub forma de crema si gel, destinate ingrijirii pielii in perioada post-peeling sau dupa alte proceduri estetice invazive sau interventii chirurgicale, concepute pentru a reduce reactia inflamatorie si senzatia de arsura sau mancarime. In general, trebuie notata versatilitatea indicatiilor pentru utilizarea cosmeticelor de acest gen. De exemplu, crema pentru rani are o gama larga, inclusiv de restaurare a pielii dupa diferite procedee cosmetice: operatii plastice, resurfaceri laser si peelinguri profunde, precum si arsuri, inclusiv cele provocate de excesul de radiatii ultraviolete.
