Stiri

România, la finalul clasamentului în ceea ce privește drepturile transsexualilor în Europa

România se află la coada listei în ceea ce privește drepturile transsexualilor în Europa, conform celui mai recent raport al organizației Transgender Europe (TGEU), prezentat într-un articol de Euronews. Raportul detaliază o hartă care evaluează țările europene în funcție de 30 de indicatori, împărțiți în șase categorii juridice:

  1. Recunoașterea legală a genului
  2. Azil
  3. Crimele și discursurile de ură
  4. Nediscriminare
  5. Sănătate
  6. Familie

România este evaluată pozitiv doar pe unul dintre acești indicatori.

În ciuda progreselor înregistrate la nivel european, conform raportului recent al TGEU, se remarcă și o creștere semnificativă a reacțiilor anti-trans din partea unor guverne și instituții media. Slovacia este identificată ca fiind în pericol de a continua regresul în ceea ce privește drepturile transsexualilor.

În ansamblu, țările considerate a fi slabe în protejarea drepturilor persoanelor trans includ România, Letonia, Lituania, Cipru, Belarus și Bulgaria. Pe de altă parte, Spania, Moldova, Andorra, Finlanda și Islanda sunt laudate pentru progresele semnificative în domeniu.

Islanda a obținut primul loc în clasament, depășind Malta, în timp ce Spania a implementat o legislație amplă care acoperă ocuparea forței de muncă, protecția migranților transsexuali și discriminarea bazată pe expresia de gen. Această lege marchează recunoașterea legală a genului pe baza autodeterminării.

Cu toate că unele critici au fost aduse în discuție referitor la includerea persoanelor nonbinare în recunoașterea juridică a genului, decizia Spaniei a condus la adoptarea acestui model de autodeterminare în 11 țări europene.

Începând cu martie 2023, 11 țări au proceduri de recunoaștere legală a genului bazate pe autodeterminarea persoanei: Belgia, Danemarca, Finlanda, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Malta, Norvegia, Portugalia, Spania și Elveția.

Regatul Unit este considerat în urma țărilor mai progresiste din Europa, iar TGEU atrage atenția asupra faptului că nouă țări – Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Ungaria, Lituania, Polonia și România – nu oferă protecție în materie de azil pentru persoanele trans, încălcând astfel legislația UE.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top