Stiri

Iubești animalele? Iată cum poți să le ajuți, chiar dacă nu îți aparțin!

Animalele joacă un rol important în viața fiecăruia dintre noi, dar există și persoane care le iubesc atât de mult, încât se consumă pentru fiecare cățel sau pisică ce suferă de frig, de foame sau de vreo boală. Din păcate, în România, numărul animalelor mai puțin norocoase, care nu au o familie iubitoare sau un stăpân responsabil este extrem de mare și toate au nevoie de ajutor. Iată cum te poți implica pentru a aduce o schimbare în bine.

Adoptă un animal din adăpost sau direct de pe stradă

Una dintre cele mai directe modalități prin care poți schimba viața unui animăluț este să îi oferi siguranța unei case, prin adopție. Astfel, îi oferi șansa unei vieți mai bune și reduci povara pe care trebuie să o suporte adăposturile care salvează animale și care sunt, cel mai adesea, supraaglomerate.

Evident, nu vei putea să adopți toate animalele care au nevoie de un stăpân. Totuși, alegând să adopți, nu să cumperi, contribui la educarea oamenilor în ceea ce privește calitățile animăluțelor care nu sunt de rasă. Cu cât se nasc mai puțini pui de câine și de pisică în casele oamenilor, cu atât animalele de pe stradă vor avea o șansă în plus să își găsească un stăpân. Pretul pentru sterilizarea pisicii este o investiție foarte mică, dacă ne gândim că, în câțiva ani, o pisică poate avea câteva sute de urmași!

Contribuie la educarea oamenilor în privința animalelor pe care le dețin

Există multe concepții greșite, încă, perpetuate de persoane bine intenționate, dar nu suficient de informate, care susțin că sterilizarea animalelor nu se poate face decât după ce acestea au făcut cel puțin un rând de pui sau au montat cel puțin o dată, sau că un animal sterilizat devine leneș, nu mai face pază sau nu mai prinde șoareci și așa mai departe.

De fiecare dată când auzi că o asemenea idee este perpetuată în rândul cunoștințelor, vecinilor sau prietenilor, e bine să intervii pentru a oferi informații corecte. Cu cât numărul de animale sterilizate crește, cu atât numărul de pui nedoriți născuți în fiecare an va scădea.

Unele persoane au nevoie de ajutor atunci când vine vorba despre sterilizarea animalelor. Există campanii și soluții de diminuare a preturilor pentru castrarea cainilor și de sprijin pentru proprietarii care nu își permit aceste costuri.

Alte moduri de a educa oamenii au legătură cu informarea acestora despre diversele servicii turistice al căror preț este plătit de animale. Dacă oamenii ar ști în ce condiții trăiesc delfinii alături de care doresc să înoate sau leii alături de care se pozează în timpul unui safari, probabil că s-ar gândi de două ori dacă doresc să finanțeze asemenea practici.

Fii voluntar la un adăpost sau o organizație de protecție a animalelor

Dacă familia ta este, deja, plină din punct de vedere al numărului de animale pe care ți-l permiți, poți continua să ajuți făcând voluntariat la o organizație care se ocupă cu salvarea animalelor. De cele mai multe ori, acestea sunt copleșite de munca pe care o presupune satisfacerea nevoilor de bază ale animalelor și au nevoie de sprijin pentru socializarea acestora sau pentru plimbarea lor. Bonus – vei cunoaște o mulțime de oameni faini, cu pasiuni comune!

Raportează abuzul sau neglijența asupra animalelor

Spre deosebire de oameni, animalele nu pot să ceară singure ajutorul. Fii vocea lor și sancționează toate cazurile de abuz sau de neglijență pe care le observi. Uneori, nu poți interveni în mod direct – nu ezita să contactezi autoritățile și să faci plângeri atunci când observi situații de abuz sau de nerespectare a legii. Inclusiv nesterilizarea animalelor fără drept de montă și înmulțirea acestora este un exemplu de abuz și de nerespectare a legii.

În situațiile grave, care simți că te depășesc, cere ajutorul organizațiilor de protecție a animalelor – acestea au cunoștințe legale mai solide și personalitate juridică și resurse mai ample pentru a demara o mișcare cu impact mai puternic.

Iubirea pentru animale te poate inspira pentru a lua măsuri care să le ajute și să le ușureze puțin viața. Iar atunci când te simți copleșit și ai impresia că te lupți cu morile de vânt, amintește-ți: nu poți salva toate animalele, dar cu siguranță le-ai schimbat în bine viețile celor care ți-au ieșit în cale!

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top