Renovarea sau amenajarea locuinței este un demers care trebuie privit în ansamblu, fiecare detaliu asociat finisajelor fiind important, știind că omiterea oricăruia dintre ele poate duce la efecte neplăcute în timp. Mai mult, a elimina din planul amenajării unele elemente înseamnă daune a căror remediere poate fi mult mai costisitoare decât investiția. Chiar dacă ai experiența necesară pentru a te ocupa singur de finisaje, ia mereu în calcul opinia unui specialist și ține cont de sfaturile acestuia.
Păstrează frumusețea parchetului
Ușor de montat și foarte rezistent în timp, parchetul laminat este una dintre soluțiile ideale pentru amenajări interioare. Folosit pentru finisarea pardoselilor atât în zonele cu trafic mediu, cât și în cele intens circulate, parchetul își va păstra frumusețea și stabilitatea, dacă operația de montare a acestuia va fi realizată ca la carte. Iar pentru acesta, trebuie ferit de umezeală.
În consecință, este obligatorie utilizarea foliei de izolatie pentru parchet laminat. Aceasta are rol de protecție, oferă elasticitate și izolare fonică și reprezintă suportul ideal pentru ca parchetul montat să fie perfect drept. Nu în ultimul rând, are conductibilitate termică foarte ridicată, fiind obligatorie utilizarea foliei, dacă alegi încălzirea prin pardoseală. Este important să alegi mereu produse care nu emană substanțe toxice.
Acordă atenție rosturilor de dilatare
Variațiile de temperatură din interior sunt inevitabile și produc dilatarea sau contracția materialelor utilizate pentru finisajele interioare. Indiferent dacă este vorba despre parchet sau plăci ceramice, păstrarea rosturilor de dilatație este garanția unei suprafețe rezistente în timp. În absența acestora, pot să apară crăpături, denivelări, iar plăcile folosite pentru pardoseală, indiferent de tipul materialului, se pot mișca.
Efectul poate fi cu atât mai intens în camerele care au încălzire în pardoseală și pot duce la deteriorarea instalației. Poți anula complet acest risc, folosind banda perimetrala. Scopul acesteia este de a separa șapa flotantă de pereți, cu rol de rost de dilatare și izolant fonic. În plus, împiedică umiditatea să pătrundă și să se acumuleze în șapă, ceea ce ar duce la reducerea randamentului termic, prin formarea de punți fonice și termice.
Alege materiale cu rol izolator fonic
Una dintre cele mai importante surse de stres pentru omul modern este zgomotul. Locuitorii aglomerărilor urbane, inclusiv cei din zonele rezidențiale suportă continuu un nivel al decibelilor peste limitele normale, iar acesta este un element cu un impact negativ sever asupra sănătății. Riscul este cu atât mai mare cu cât, deși ajungem să nu mai sesizăm zgomotul de fond, acesta continuă să existe și să producă o stimulare continuă a cortexului auditiv, fiind cauză a nervozității, oboselii cronice și a incapacității de concentrare.
În consecință, izolarea fonică a locuințelor este cel puțin la fel de importantă și necesară precum cea termică. Este bine de știut că o izolare fonică realizată corectă trebuie să acopere toată suprafața unei încăperi, cele mai importante zone fiind plafonul și pereții exteriori. Ia în calcul și faptul că unele dintre materialele cu rol izolator fonic sunt excelente elemente de decor într-o amenajare interioară, iar multe dintre acestea sunt, concomitent, și foarte bune soluții de izolare termică.
Protecție pentru ferestre împotriva radiației solare
În cazul în care consideri că folia ce reflectă razele soarelui este necesară doar vara, în zilele caniculare, este bine să știi că utilitatea acesteia e importantă, indiferent de anotimp. Efectul este acela de a bloca trecerea căldurii din exterior în interior și invers. Foliile ce reflectă radiația solară împiedică încălzirea interioarelor, blocând un procent important din energia solară, fără a afecta vizibilitatea din interior spre exterior.
Aceste soluții de protecție creează o ambianță extrem de plăcută în interior, în timpul zilei, când lumina naturală poate fi folosită fără să mai fie necesară acoperirea ferestrelor cu draperii, și previn decolorarea suprafețelor țesăturilor și a pieselor de mobilier.
Toate cele de mai sus sunt o parte dintre elementele de detaliu cu rol esențial în amenajarea locuințelor, dar și a zonelor comerciale și de birouri. Puse în practică, acestea cresc durata de viață a finisajelor, oferă un mediu plăcut și, nu în ultimul rând, contribuie la reducerea consumului de energie.
Sursa foto: Shutterstock.com

