Stiri

Amenajarea grădinii. Cei trei pași esențiali

Un spațiu verde în jurul casei este o binefacere: este barieră pentru praf și zgomot, o extensie a casei cea mai mare parte din an, funcționând ca un living în aer liber, loc de joacă pentru copii sau mică grădină de zarzavaturi și legume. 

Pentru a profita de toate avantajele pe care le poate oferi, grădina trebuie amenajată. Înainte de a beneficia de grădină trebuie parcurse câteva etape care se reduc la trei pași esențiali. 

Tipul grădinii 

Sunt mai multe posibilități de amenajare, iar alegerea uneia dintre variante depinde de suprafața pe care o are grădina. O grădină mare poate oferi și spațiu de relaxare și zonă pentru grădinărit, în timp ce una mai mică trebuie organizată astfel încât să valorifice la maximum fiecare metru pătrat. 

Pentru o grădină mare, unde se pot amenaja paturi pentru legume și zarzavaturi, este util să iei în calcul montarea sistemului de irigare, util atât pentru zona cultivată, cât și pentru peluză. Un sistem de irigare permite realizarea unor importante economii de apă, în condițiile în care menține grădina proaspătă și roditoare. Orice grădină, indiferent daca sunt plante, flori sau doar gazon ori iarbă, va avea nevoie să fie udată pentru a avea plante sănătoase. 

Întreținerea umidității este mult mai simplă și mai ușoară cu un sistem de irigatii adaptat suprafeței, care include furtunuri, aspersoare, accesorii și țevi. Sistemul trebuie să fie gata să-l folosești atunci când grădina are nevoie de apă sau să funcționeze automat, conform unei programări.

Planul grădinii

Nu este neapărat nevoie de o suprafață mare pentru a crea un colț pentru odihnă, relaxare sau pentru a sta la masă în aer liber, dar ca să fie cu adevărat funcțională, grădina trebuie organizată, amenajată și decorată în concordanță cu nevoile tale și ale familiei. 

Există soluții și pentru grădinile mici, și pentru cele medii și mari. Principala destinație a spațiului trebuie să fie cea de relaxare, prin amenajarea cu mobilier de grădină, dar este la fel de important ca planul de amenajare să ofere confort și să răspundă nevoilor tuturor celor din casă. 

Când stabilești planul grădinii, ia în calcul aceste câteva aspecte: 

  • Alege piese de mobilier unitare, proporționale cu spațiul disponibil. Dacă ai o grădină mică, alege elemente pliabile și din materiale ușoare. Într-o grădină mare, ia în calcul o zonă fixă, cum ar fi un foișor sau un cort de grădină.
  • Nu aglomera spațiul. Pentru zona exterioară, mobilierul de grădină trebuie limitat mereu doar la ceea ce este necesar și în acord cu stilul de viață. Alege mobilierul de grădină doar după ce decizi ce destinație va avea spațiul, dacă vei sta la masă afară sau doar vei citi o carte într-un balansoar.
  • Găsește un stil unitar între modul în care este amenajată grădina, stilul casei, locul unde se află aceasta (la munte, la mare, în oraș sau într-un sat) și mobilierul de exterior. 

Alegerea plantelor

Alegerea plantelor potrivite pentru grădină este o etapă importantă și depinde de: suprafața grădinii, climă, calitatea solului, lumină și necesitățile de îngrijire ale acestora. Dacă le alegi corect, grădina va arăta frumos și îngrijit, cu minimum de efort. 

Câteva sfaturi te vor ajuta să iei cele mai bune decizii: 

  • Nu aglomera spațiul și asociază plantele în ghivece cu cele plantate direct în sol. Nu omite zonele verticale (gardul, pereții casei);  
  • Selectează plante cu perioadă de înflorire diferită și repetată, perene, inclusiv plante care își păstrează frunzele iarna. O amenajare diversă este frumoasă tot timpul anului; 
  • Ține cont nevoile plantelor în ceea ce privește lumina, proprietățile solului și nevoia de apă. 
  • Alege mereu soiuri aclimatizate zonei unde se află grădina și nu omite să iei în calcul dimensiunea plantelor la maturitate; 
  • Peluza, indiferent dacă are iarbă sau gazon, trebuie tunsă periodic, udată și fertilizată, aspectul depinzând de modul în care este întreținută; 
  • Evită plantele invazive, chiar dacă sunt rezistente și frumoase ca aspect. 

Cea mai frumoasă grădină este cea în care te simți bine, iar asta vine din modul în care a fost amenajată. Indiferent dacă vei avea doar gazon sau vei alege să cultivi legume și zarzavaturi, a avea grijă de grădină este una dintre cele mai plăcute, relaxante și benefice activități. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top