Una din dorințele pe care mulți oameni o au este mutarea într-o casă cât mai departe de forfota orașului. Scopul principal constă în conectarea cu natura și crearea unei oaze de liniște, însă e bine să știi că acestea vin la pachet și cu o serie întreagă de lucruri ce pot fi, într-o măsură sau alta, descurajante.
A locui în afara orașului a devenit un scop pentru tot mai mulți români. Anii petrecuți în pandemie au fost un factor decisiv în luarea acestei decizii, date fiind restricțiile care au trebuit respectate. Indiferent că este vorba despre o casă nouă cu spațiu exterior mai mare, suficient pentru ca cei mici să se joace în voie, ori de una de mici dimensiuni, cu o curte potrivită pentru plantarea câtorva flori, casele din afara orașului sunt la mare căutare.
Dacă îți dorești să transformi acest vis în realitate, este important să cunoști cât mai multe aspecte despre această schimbare majoră. Chiar dacă aproape oricine se poate obișnui cu o viață nouă în mediul rural, noi am selectat 3 lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare, înainte de a face acest pas:
-
Cât de aproape sunt utilitățile?
Dacă în prezent locuiești în oraș, cel mai probabil ai la îndemână toate utilitățile. Însă, atunci când te vei muta în mediul rural, trebuie să știi că poți întâmpina ceva dificultăți.
- Electricitate: întâi de toate, trebuie să te asiguri că noua ta casă este racordată la curent. Poți apela, ulterior, și la panourile fotovoltaice, însă, pentru început, asigură-te că există o rețea electrică funcțională și un abonament cu un operator de rețea.
- Încălzirea casei: următorul pas este să decizi ce sursă de încălzire vei dori să ai. Pentru un cost de întreținere mai mic, poți solicita oferte de pret pentru pompa de caldura ori pentru o centrală termică pe peleți. Dacă dorești un cost de achiziție mai mic, poți lua în calcul centrala termică pe gaz ori pe cea electrică.
- Apă și canalizare: viața într-o casă fără apă potabilă este pur și simplu imposibilă. Noua ta casă poate fi racordată la rețeaua publică de apă ori e posibil să aibă nevoie de un puț ori de o fântână. Pentru canalizare există două opțiuni simple: accesul la canalizare ori montarea unei fose septice.
-
Timpul petrecut pe drum va fi o problemă?
Atunci când te-ai săturat de agitația urbană și vrei să locuiești cât mai departe de ea, trebuie să știi că această liniște are costul ei. Mai exact, este vorba de timp și de bani. Cel mai probabil, în fiecare dimineață vei petrece mai mult timp în mașină, în drum spre job sau spre școala copiilor. La întoarcere, de asemenea, dacă este oră de vârf, va dura ceva până când vei ajunge acasă, deoarece traficul este aglomerat.
Așadar, ia în calcul faptul că familia ta trebuie să aibă cel puțin o mașină în stare bună de funcționare și un șofer disponibil, pentru a vă putea continua viața cotidiană.
-
Prezența iernii va știrbi din plăcerea traiului departe de oraș?
Din păcate, acțiunile autorităților nu sunt nici măcar în marile orașe suficient de prompte și eficiente, atunci când iarna își face puternic simțită prezența. Acesta este unul din motivele pentru care traiul în mediu rural poate fi ceva mai puțin plăcut. Dacă în propria curte și în proximitate ține de tine pentru a avea o zonă curată, în rest, este responsabilitatea autorităților.
Nu poți să nu te gândești că, atunci când afară sunt temperaturi scăzute sau fenomene meteo extreme, drumul spre și dinspre oraș este posibil să fie îngreunat. Acest lucru poate influența atât aprovizionarea magazinelor alimentare, cât și prețurilor serviciilor. De la manopera unui electrician sau a unui instalator, până la pretul pe ora pentru curatenie, toate pot suferi majorări pe care trebuie să le iei în calcul.
Dacă visul tău este să locuiești în afara orașului, te încurajăm să ți-l îndeplinești. Oferă-ți răspuns la cele trei întrebări menționate mai sus și, dacă rezultatele sunt pozitive, atunci nu rămâne decât să te bucuri de această nouă etapă a vieții tale.
Sursa foto: Shutterstock