Stiri

Top 4 întrebări la care trebuie să-ți răspunzi înainte de a-ți lua primul tău câine

Dragostea dintre un stăpân și animalul său de companie este una greu de explicat în cuvinte. Pentru ca acesta să aibă alături de tine o viață cât mai lungă, este necesar să știi cum să-l îngrijești corespunzător. 

Un animal de companie este una din cele mai mari bucurii din viața noastră, dar mai ales a patrupezilor. Însă, înainte de a aduce acasă un animal de companie, trebuie să iei în calcul și faptul că acesta înseamnă, mai presus de orice, o mare responsabilitate.

Adăposturile publice din țara noastră primesc o mulțime de câini abandonați anual, aceștia fiind, în unele cazuri, rezultatul unor decizii impulsive. Nu toată lumea înțelege, pe deplin, care sunt nevoile unui câine, de la hrana corectă și învățarea comenzilor de bază până la controalele anuale la veterinar. Așadar, dacă ai de gând să îți mărești familia adăugând un cățel, iată câteva din cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoști:

  1.  Ești gata să ai un prieten pe viață?

Indiferent dacă vei adopta un pui de cățel, unul de câteva luni ori unul bătrân, trebuie să știi că acesta va fi parte din viața ta până la finalul zilelor lui. Asta înseamnă că vor fi ani întregi de iubire necondiționată, de grijă și responsabilitate. 

Media de vârstă a unui caine este de 10-13 ani. Asta înseamnă că vei avea un prieten loial pentru mult timp, în funcție de vârsta pe care acesta o are atunci când va ajunge în familia ta.

  1.  Îți permiți costurile suplimentare pe care un câine le necesită?

Pe lângă timp și dragoste, stăpânul unui câine trebuie să își permită să facă și investiții financiare. Relația cu medicul veterinar este una importantă în viața voastră. Respectarea schemei de vaccinare pentru a-l proteja de boli grave precum parvoviroza la caini, a termenelor pentru deparazitarea internă și externă sau castrarea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care trebuie să le faci pentru patrupedul tău. 

Indiferent de vârsta câinelui, pot apărea și cheltuieli neprevăzute. Fiecare vizită la medicul veterinar implică niște costuri și, dacă vei adăuga și jucăriile, zgarda, lesa de care cățelul tău are nevoie, vei realiza că bugetul se mărește. În plus, nu uita să cauți din timp o farmacie veterinara in Bucuresti care să fie bine aprovizionată, unde să mergi pentru a cumpăra tot ce ai nevoie pentru blănosul tău. 

  1.  Ai timp pentru a deține un câine?

Marea diferență dintre un câine și o pisică, un papagal sau un hamster constă în timpul pe care acesta îl necesită. Oricare ar fi rasa sau vârsta câinelui tău, ține cont de faptul că acesta are nevoie zilnic de zeci de minute petrecute în aer liber, la plimbare. 

Două sau trei plimbări zilnice, jocurile și antrenamentul pentru învățarea și exersarea comenzilor de bază pot ocupa un timp semnificativ în fiecare săptămână. Acest lucru este valabil mai ales atunci când ai un pui, deoarece vei avea nevoie de ceva mai mult timp pentru a-l educa referitor la toaletă, iar stabilirea unei rutine zilnice este extrem de importantă.

Un câine plictisit care nu are parte de atenția stăpânului său poate deveni distructiv și chiar deprimat. 

  1.  Cine va avea grijă de el cât timp vei lipsi tu?

Fie că este vorba despre un weekend departe de casă, de o vacanță în toată regula ori despre o călătorie neașteptată, sigur vor fi momente în care vei lipsi de acasă câteva zile. Așadar, trebuie să te gândești ce vei face cu noul tău prieten atunci când tu vei lipsi. 

Dacă nu ai un vecin, un prieten sau un alt membru al familiei care să te poată ajuta cu îngrijirea lui pentru câteva zile, poți lua în calcul cazarea lui la un hotel pentru animale de companie. 

Dacă ai câte un răspuns pentru fiecare dintre cele patru puncte menționate mai sus și toate sunt pozitive, atunci nu mai ai motive să stai pe gânduri. Un câine te va răsplăti cu dragoste, loialitate și bucurie pentru mulți ani de acum înainte, iar tot ce așteaptă la schimb este atenția ta.

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top