Diverse

Top 5 sfaturi utile pentru un novice în tainele bucătăriei

Odată cu independenţa câştigată atunci când locuieşti pentru prima oară singur, vin şi responsabilităţile. Printre cele mai mari provocări se numără şi gătitul. Dacă te îngrijorează acest aspect, informaţiile din acest articol îţi vor fi de un real ajutor. 

Primele luni de locuit singur, departe de părinţi, sunt cele pe care nimeni nu le poate uita. Te bucuri de libertate, simţi că nu mai ai nicio regulă de urmat şi că viaţa interesantă de abia acum începe. Nu durează mult, până când vorbele mamei încep brusc să prindă sens, în special atunci când ai posibilitatea să locuieşti în chirie.

Două dintre cele mai des întâlnite probleme ale celor ce locuiesc singuri pentru prima oară sunt gătitul şi curăţenia. Deşi te bucuri din plin de primele luni de studenţie, faptul că nu mai este mama lângă tine, pentru a păstra o locuinţă curată şi a-ţi pregăti mereu o mâncare bună, este o reală problemă. Pentru curăţenie, în principiu, ai nevoie de un aspirator puternic şi de 10 minute disponibile pentru a-l folosi. Însă, pentru partea cu gătitul, dacă nu vrei să-ţi cheltui toți banii pe comenzile de mâncare, te vom ajuta noi cu nişte sfaturi simple, uşor de aplicat:

  1. Ai răbdare cu tine

Este firesc să dureze ceva timp până când vei reuşi să-i oferi mâncării gătite de tine acelaşi gust cu care mama ta te-a obişnuit. Pentru început, poţi începe cu mâncăruri simple, pentru a înţelege principiile de bază ale gătitului. Carnea pe grătar este unul dintre cele mai iubite preparate, deci poţi începe cu un piept de pui, un file de peşte sau o felie de pulpă de porc. Optează pentru garnituri simple şi foloseşte-te de amestecul de legume mexicane sau de un orez negru

  1. Nu părăsi bucătăria

Poate părea evident să nu părăsești bucătăria în timp ce gătești, dar este o greșeală pe care mulți o fac. Chiar şi atunci când pare că totul este sub control, a lăsa mâncarea nesupravegheată pe aragaz este un risc pe care nu trebuie să ţi-l asumi. În special atunci când eşti încă novice în tainele bucătăriei, când nu ştii exact timpii necesari pentru prepararea fiecărui ingredient, lipsa pentru două minute din bucătărie poate însemna o mâncare arsă ori chiar mai rău. 

  1. Cumpără ingrediente proaspete

După ce ţi-ai ales o reţetă, este momentul să faci o vizită magazinului alimentar din apropiere. Pentru a obţine o aromă deosebită, mâncarea ta are nevoie de alimente proaspete. În plus, nu uita să te opreşti la raionul de condimente, pentru a cumpăra boia de ardei dulce (şi iute, dacă îţi place), praf de usturoi, cimbru şi pudră de ceapă. Alege ardeii, morcovii, cartofii şi ceapa de dimensiuni normale (cele mai mari pot părea atractive, dar nu sunt tocmai recomandate) şi nu uita de verdeţurile proaspete (o legătură de pătrunjel şi una de mărar). Fie că vei alege să faci legume pe grătar, fie nişte ardei umpluti, încearcă so folosești produse autohtone. 

  1. Cuţitul şi tigaia

Pentru început, nu vei avea nevoie de prea multe instrumente, aşa că ar fi bine să nu te zgărceşti atunci când alegi cuţitul şi tigaia pe care le vei folosi. Nu uita să îţi ascuţi cuțitul ori de câte ori întâmpini dificultăţi. O tigaie care să nu permită alimentelor să se lipească este un must have în orice bucătărie, dar mai ales în cea a unui începător. Vei vedea că aceasta va fi un real ajutor, influenţând semnificativ timpii de gătire şi, implicit, gustul final al mâncării. 

  1. Nu pune carnea rece în tigaia fierbinte 

Evită, întotdeauna, să adaugi carnea rece sau congelată într-o tigaie încinsă. Pe lângă faptul că, cel mai probabil, vor sări stropi de ulei încins pe mâna ta şi pe plită, tigaia se va răci. Acest lucru va duce la o gătire insuficientă a cărnii şi la un gust uşor ciudat (în cazul cărnii congelate). Organizează-te din timp şi scoate carnea din frigider sau congelator cu ceva timp înainte de a începe să găteşti, pentru ca aceasta să ajungă la temperatura potrivită. 

Sperăm ca cele cinci sfaturi oferite mai sus să-ţi fie de ajutor în noua etapă a vieţii tale. Nu uita că, pentru orice nelamurire, cu o căutare a unei reţete online sau cu un apel către mama ta, vei primi ajutorul ce poate face minuni cu mâncarea pe care o vei pregăti.

Sursa foto: Shutterstock 

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top