Stiri

Top 5 Stiri din Iasi, Joi 15 Iunie 2023

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Telegram.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate. Trecem printr-o situatie fara precedent, asa ca va recomandam sa ascultati si sa respectati cu strictete recomandarile autoritatilor.

STIRI SCURTE:

Curs Valutar
Euro – 4.9615 Lei jos
Dolar american – 4.6393  Lei sus
Lira sterlină – 5.7558 Lei jos
Francul elveţian – 5.1136 Lei sus

Datoria statului a continuat să crească și a ajuns la un nou maxim istoric în luna martie, de 715,4 miliarde lei (144,3 miliarde euro), cu circa 9 miliarde de lei mai mult față de februarie anul acesta. Comparativ cu martie 2022, datoria e mai mare cu 121,4 miliarde de lei mai sus raportat la martie 2022. (Profit.ro)

Parlamentul European a adoptat un set de restricții pentru utilizarea Inteligenței Artificiale (AI). Sistemele AI cu un ”nivel inacceptabil de risc”, precum cele pentru supravegherea biometrică sau cele polițienești bazate pe analiza predictivă, ar urma să fie interzise. (biziday.ro)

Klarna, aplicația de “buy now pay later” intră oficial și în România. Printre brandurile deja disponibile prin aplicația Klarna se numără: ecovor.ro, wittchen.ro, royal-fashion.ro, bsbfashion.com/ro, Zoot, FootShop, Joom, Lynneshop.com, Tommy Hilfiger, Pilulka și About You, mai multe urmând să se lanseze în lunile următoare.

Philip Morris International lansează în România noul IQOS ILUMA. Philip Morris International (PMI) anunță lansarea IQOS ILUMA în România, o inovație recentă în portofoliul de alternative fără fum al PMI pentru adulții care doresc să renunțe la fumat sau să reducă consumul de nicotină. IQOS ILUMA introduce tehnologia revoluționară SMARTCORE INDUCTION SYSTEMTM, care elimină utilizarea lamelei și necesitatea curățării dispozitivului. Acest nou produs, rezultat al cercetărilor științifice riguroase, completează portofoliul IQOS, liderul mondial în domeniul tutunului încălzit.

STIRI DIN IASI:

Lucrările la terminalul T4 au ajuns la un stadiu de execuție de 40%. Noua construcție are o suprafață desfășurată de 31.250 metri pătrați și trei niveluri (subsol, parter si etaj), putând susține un trafic anual de 3,3 – 3,5 milioane de pasageri, dublu față de capacitatea infrastructurii existente. În prezent, pe șantierul T4 lucrează 350 de muncitori. Se folosesc utilaje și echipamente moderne pentru siguranța și eficiența execuției lucrărilor.

12 semafoare pe Europeană, până la Tg. Frumos. Unde vor fi amplasate? “Vom face 2 ore până la Castelul de Apă”. În zilele următoare vor fi montate semafoare în câteva intersecţii de pe DN 28. Dar ele nu vor fi puse în funcţiune decât după o simulare „pe viu”, care să stabilească timpii optimi şi modul de sincronizare a unora dintre ele. Directorul Regionalei de drumuri naţionale ne-a spus că are deja 12 semafoare pentru testarea gestionării traficului, cu ajutorul cărora se va stabili dacă aceasta este într-adevăr o soluţie pentru degrevarea ambuteiajelor care se formează mai ales la Podu Iloaiei. Altfel, „dacă ele nu vor fi corelate, vom face două ore până la Castelul de apă”, a adăugat Ovidiu Laicu. (Ziarul de Iasi)

Compania Mennekes a plecat din Cluj la Iaşi şi îi merge bine: şi-a triplat afacerile. Nemţii de la Mennekes, care au dat Clujul pentru Iaşi, şi-au triplat anul trecut afacerile comparativ cu anul 2021, depăşind după doi ani de activitate valoarea de 95 mil. de lei (19 mil. euro) cifră de afaceri. Tot anul 2022 le-a adus nemţilor care au fabrica în comuna Miroslava şi primul profit pe piaţa locală, după pierderi de peste 4 mil. de lei (800.000 euro) în anul 2021. (Ziarul de Iasi)

În zona Arcu vor fi construite blocuri cu 5 etaje cu parcări în sistem „multipark”. Două companii care, inițial, au fost în conflict și-au unit forțele și vor construi blocuri cu 5 etaje în zona Arcu, la doi pași de intersecția cu str. Gării, în dreptul stației de tramvai (în spate la fosta sală Voința). Blocurile vor putea găzdui până la un număr de 100 de apartamente. (apix.ro)

Sute de ieșeni au semnat o petiție pentru amenajarea unui parc în zona Plopii fără Soț. O petiție inițiată de un consilier local, prin care se solicită amenajarea unui parc în zona Plopii fără Soț a adunat peste 400 de semnături din partea ieșenilor. Unul dintre principalele motive invocate în petiție vizează dezvoltarea imobiliară alertă prin care trece zona Buciumului. (apix.ro)

Continental Iași lansează programul ContiDate, pentru proaspeții absolvenți ai facultăților tehnice din regiune. Continental, companie tehnologică, lansează la Iași programul ContiDate, dedicat proaspeților absolvenți ai universităților tehnice din regiunea Moldovei, dornici să afle mai multe detalii despre cum arată un job la Continental și cum se desfășoară procesul de recrutare, înainte de a aplica la un job propriu-zis. (Stirea de Iasi)

Filmul zilei: Star Wars Outlaws: Official World Premiere Trailer

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top