Stiri

Top 5 Stiri din Iasi, Luni 2 Octombrie 2023

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Telegram.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9677 Lei sus
Dolar american – 4.6717 Lei sus
Lira sterlină – 5.7103 Lei jos
Francul elveţian – 5.1335 Lei jos

STIRI SCURTE

eMAG a lansat o pagină pentru Black Friday 2023, care va fi pe 10 noiembrie.

Fendt e100 V Vario – viitorul agriculturii sustenabile. Descoperă primul tractor complet electric de la Fendt – e100 V Vario. Pentru un viitor sustenabil, noul tractor Fendt e100 Vario reprezintă sustenabilitatea și protecția mediului. Cu propulsia sa electrică, Fendt e100 Vario este primul tractor în producție în serie. Acest lucru este însoțit de o evitare enormă a emisiilor de CO2 și, astfel, de o contribuție importantă la protecția climatică. Dacă te bazezi pe energie regenerabilă, Fendt e100 V Vario oferă opțiunea de a utiliza energia produsă de tine pentru reîncărcare, făcându-l și mai sustenabil.

Rambursarea anticipată: Metoda prin care ștergi ani din perioada creditului tău. În lumea financiară din România, tot mai mulți oameni încep să exploreze o tactică ingenioasă pentru a-și administra mai eficient creditele ipotecare: rambursarea anticipată parțială. Această metodă este aleasă de cei care își doresc să-și cumpere o casă, dar și să evite costurile excesive ale dobânzilor și comisioanelor pe termen lung.

Salariul minim brut crește la 3.300 lei, de astăzi, 1 octombrie. Angajații vor primi „în mână” 2.079 lei / Ce taxe plătește un angajator ca să ofere acest salariu. Salariul minim brut pe economie se majorează la 3.300 lei începând cu data de 1 octombrie 2023, de la nivelul anterior de 3.000 lei. Angajații plătiți cu salariul minim vor primi „în mână” un salariu minim net de 2.079 lei. Până la finalul anului există în vigoare o prevedere prin care 200 de lei nu sunt taxaţi. (economedia.ro)

Cluj-Napoca rămâne în topul celor mai „business friendly” orașe din România. Cluj-Napoca este, pentru al treilea an la rând, cel mai „business friendly” oraș românesc, potrivit clasamentului Emerging Europe Business Perception Index for 2023. În top se află și Bucureștiul pe locul 11 din 25 de orașe. (economedia.ro)

STIRI DIN IASI

S-au adjudecat banii pentru două treimi din autostrada A8. Cum rămâne cu Moţca-Ungheni? După ce tronsonul montan a primit asigurarea de finanţare, Cătălin Urtoi spune că, „dacă ne grăbim, şi tronsonul ieşean poate să prindă finanţare”. (Ziarul de Iasi)

Unul din cele mai moderne telescoape din Europa, inaugurat la Observatorul din Iaşi. Poate fi vizitat. Părinţii în căutare de atracţii educative pentru copii îşi vor putea nota în agendă un nou obiectiv de vizitat împreună cu micuţii: Observatorul Astronomic al Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Inaugurat oficial la sfârşitul săptămânii, Observatorul de la Iaşi are în prezent unul dintre cele mai moderne telescoape din Europa, susţine decanul Facultăţii de Matematică din Iaşi. Programul pentru vizitatori nu a fost încă stabilit şi nici cuantumul tarifului de vizitare, însă reprezentanţii UAIC spun că Observatorul ar putea fi deschis pentru public în 2-3 săptămâni. (Ziarul de Iasi)

Ce premiere vor fi în această toamnă la Palas Mall Iași? Recent, presa de specialitate a realizat un clasament al orașelor din România, luând în considerare suprafața spațiilor moderne de retail, și surprinzător, Iași ocupă locul patru în acest top, conform informațiilor prezentate pe site-ul Economedia.ro. Acest oraș, considerat centrul regional cu cea mai mare populație după București, devine tot mai atractiv pentru retailerii internaționali, în special datorită ansamblului Palas, care a reușit să se impună ca un adevărat centru regional de shopping și lifestyle, atrăgând clienți din întreaga regiune.

Inca 140 de locuri de parcare vor fi date in folosinta la Aeroportul International Iasi. Întreaga zonă in care se efectueaza lucrari la Aeroportul International Iasi – respectiv la viitoarea parcare si la Terminalul 4 este delimitată cu garduri de protecție, astfel că autoturismele, microbuzele și autobuzele nu mai au acces în fața terminalelor T2 și T3. Îmbarcarea și debarcarea călătorilor care folosesc aceste mijloace de transport se face la terminalul T1, în timp ce stația pentru mașinile de taxi autorizate de Aeroport se află în parcarea de la terminalul T3. Totodată, parcarea de la Aeroport este deschisă parțial, în acest moment fiind disponibile 140 de locuri în fața terminalului T3. Deocamdată, parcarea este de scurtă durată, cu tarif unic de 10 lei /oră. (Stirea de Iasi)

Zilele Recoltei la USV Iași, pe 30 septembrie și 1 octombrie, cu activități perfecte pentru întreaga familie. Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) organizează ZILELE RECOLTEI, ediția a II-a – expoziție de produse cu vânzare, pe 30 septembrie – 1 octombrie 2023. Peste 60 producători importanți de legume, fructe, preparate alimentare tradiționale și crame celebre se vor reuni cu cele mai gustoase produse, la veritabila sărbătoare a toamnei.

Sărbătorile Iaşului 2023

Filmul zilei: Serialul documentar în patru părți “Beckham” va avea premiera pe Netflix miercuri, 4 octombrie. Producția spune povestea unuia dintre cei mai populari fotbaliști ai lumii, de la începuturile sale din estul Londrei până la evenimentele din cadrul familiei sale.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top