Stiri

Top 5 Stiri din Iasi, Marti 3 Octombrie 2023

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Telegram.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9677 Lei sus
Dolar american – 4.6717 Lei sus
Lira sterlină – 5.7103 Lei jos
Francul elveţian – 5.1335 Lei jos

STIRI SCURTE

eMAG a lansat o pagină pentru Black Friday 2023, care va fi pe 10 noiembrie.

Fendt e100 V Vario – viitorul agriculturii sustenabile. Descoperă primul tractor complet electric de la Fendt – e100 V Vario. Pentru un viitor sustenabil, noul tractor Fendt e100 Vario reprezintă sustenabilitatea și protecția mediului. Cu propulsia sa electrică, Fendt e100 Vario este primul tractor în producție în serie. Acest lucru este însoțit de o evitare enormă a emisiilor de CO2 și, astfel, de o contribuție importantă la protecția climatică. Dacă te bazezi pe energie regenerabilă, Fendt e100 V Vario oferă opțiunea de a utiliza energia produsă de tine pentru reîncărcare, făcându-l și mai sustenabil.

Aproape 100 de tone de plastic sunt aduse de apele Dunării pe teritoriul României, arată un studiu la care au participat cercetători din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați. Rezultatele studiului au arătat că sectorul românesc al Dunării transportă în medie 48,5 tone de microplastic și 48 tone de macroplastic în fiecare an, cu cele mai mari cantități înregistrate la stația de prelevare Moldova Veche, aproape de intrarea Dunării în țară. Concentrații ridicate de microplastic au fost găsite la suprafața apei și la adâncimi mai mari, indicând faptul că microplasticele sunt transportate cel mai probabil fixate pe aluviuni minerale, floră și faună, cu un impact major asupra biosferei acvatice. (Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați)

Duane Keith Davis, unul dintre suspecții pentru moartea lui Tupac, a fost arestat vineri. Tupac a fost omorat pe 13 septembrie 1996 in Las Vegas. (nbcnes.com)

Mircea Geoană, actual secretar general adjunct al NATO, este prima opţiune pentru alegerile prezidenţiale, din postura de candidat independent, având aproximativ un sfert din intenţiile de vot, arată datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. (News.ro)

Păianjenii otrăvitori banană ar putea ajuta la tratarea disfuncției erectile în „câteva minute”. În urmă cu trei decenii, cercetătorii brazilieni au început să studieze un efect secundar curios al mușcăturilor de păianjen banană: toxina a lăsat victimele cu priapism, o erecție dureroasă și persistentă. (hope.ro)

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pentru anul 2023 a fost acordat luni lui Katalin Kariko și Drew Weissman pentru dezvoltarea vaccinurilor ARN mesager împotriva COVID-19. (Hotnews.ro)

Leak cu viitorul Samsung Galaxy S24 Ultra. Right after the Galaxy S24’s design was revealed by SmartPrix in collaboration with @OnLeaks, it’s now time for the Galaxy S24 Ultra. (gsmarena.com)

STIRI DIN IASI

Se scumpesc biletele CTP atât în oraș, cât și zona metropolitană. Conducerea CTP Iași a decis, zilele trecute, majorarea prețului la biletele, creșterea fiind de până la 20%: va crește prețul doar în cazul biletelor, nu și a abonamentelor. Scumpirea afectează atât orașul, cât și traseele metropolitane. Măsura va intra în vigoare, cel mai devreme, la începutul lunii noiembrie. (apix.ro)

Mișcări pe șantierul ERA: au fost reluate lucrările de extindere a complexului. Lucrările de extindere a complexului ERA au fost reluate: un cititor APIX.ro ne-a trimis mai multe imagini care arată activitate pe șantier: în zonă au fost aduse mai multe utilaje, au fost montate containere pentru organizarea șantierului, iar, pe anumite porțiuni, sunt deja lucrări pregătitoare la nivelului terenului. (apix.ro)

În 6 luni vom avea terminal nou, pentru milioane de pasageri. Va fi legat însă de Iaşi tot printr-o străduţă cu două benzi. T4 va fi dat în folosinţă în şase luni, dar cele două căi de acces promise, dinspre Tătăraşi, respectiv dinspre Aroneanu, fac paşi mărunţi şi nu este clar când ar putea să prindă şi ele avionul spre aerogară. (Ziarul de Iasi)

Deschidere inedită a cursurilor, ieri, la Universitatea Tehnică: Welcome Day în 12 corturi amplasate în campus. Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) a dat startul noului an universitar, 2023-2024, într-un mod spectaculos, adunând studenţii în inima Campusului „Tudor Vladimirescu” pentru un evenimentul Welcome Day. Această iniţiativă a adus bobocii şi studenţii mai mari împreună într-o zi dedicată lor. (Ziarul de Iasi)

Filarmonica MOLDOVA din Iași vă invită la primele două concerte din luna octombrie. VINERI, 06 octombrie 2023, va avea loc laCasa de Cultură a Studenților, începând cu ora 19:00, CONCERTUL SIMFONIC DEDICAT CENTENARULUI NAȘTERII MARELUI VIOLONIST ION VOICU! (Stirea de Iasi)

Ziua Porumbului 2023 se anunță a fi un nou prilej de a reuni fermieri, profesioniști ai companiilor producătoare de semințe, distribuitori de inputuri, utilaje, bănci și asiguratori din domeniu, producători locali, dar și furnizori de soluții complete în agricultură. Ca în fiecare an, Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice “Grânarii Dă-te pe brazdă” Iași oferă un cadru armonios de întâlnire pentru toți cei care doresc să se bucure de rodnicia pământului, în pofida tuturor dificultăților pe care numai un fermier știe să le depășească. Ziua Porumbului va fi sărbătorită sâmbătă, 7 octombrie 2023, pe platforma tehnologică de porumb din localitatea Movileni, județul Iași.

Filmul zilei: A haunting in venice/ Bântuind prin Veneția
După succesele filmelor Crimă pe Orient Express și Moarte pe Nil, un al treilea film din seria modernă Hercule Poirot urmează să fie lansat în cinematografe în septembrie.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top