Stiri

Topul știrilor din Iași, Joi 30 Noiembrie 2023

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Whatsapp.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9704 Lei sus
Dolar american – 4.5823 Lei sus
Lira sterlină – 5.6837 Lei jos
Francul elveţian – 5.1557 Lei sus

Fii și tu sponsor al newsletter-ului și poți să ajungi la peste 3000 oameni care îl citesc săptămânal. Newsletter-ul e gratuit, dar informațiile sunt neprețuite. Trimite-mi un mail pe adresa contact@iasi4u.ro și hai să discutăm!

Tu ce faci de Revelion 2024? Vezi aici lista de petreceri de Revelion 2024 din Iași!

STIRI SCURTE

Program Ziua Națională a României, 1 Decembrie Iasi.

Presiunile de pe piața muncii din România și inflația încă ridicată sunt principalii factorii determinanți ai creșterii puternice a salariului nominal și accentuează riscurile intrării în spirala salarii-preț în 2024. Astfel, consumul privat din România se va menține cel mai ridicat din Europa Centrală și de Est, plasând creșterea economică pe tendință pozitivă, potrivit unei analize a Erste Group Research. Potrivit datelor BNR, România are o uriașă contribuție a consumului la PIB: 80%, cea mai mare din regiune. (Cursdeguvernare)

Prima bucată din autostrada de Centură a Capitalei A0 a fost deschisă, miercuri, circulației. Construcţia efectivă a lotului 2 al A0 Nord a început în luna august 2022 şi a fost finalizată cu 7 luni mai devreme faţă de termenul contractual. (Digi24)

Dacia a prezentat noul Duster, a treia generație a modelului având acum și o motorizare hibridă de 140 de cai-putere.

Top 10 cei mai bogați români în 2023. Cine l-a detronat pe Ion Țiriac, având 6 miliarde de lei în plus la avere. De la 50 la 55 de bogați, lista celor mai bogați români a cunoscut o expansiune semnificativă în ultimii ani, reflectând o dublare față de perioada pre-pandemie și o triplare comparativ cu acum un deceniu. (stirile protv)

România va avea peste 30.000 de stații de reîncărcare a mașinilor electrice în 2030, potrivit Strategiei pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. România va avea 30.015 de stații de reîncărcare a mașinilor electrice în 2030, cu 28.179 mai multe decât în prezent, se arată în ”Strategia pe Termen Lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră – România Neutră în 2050”, adoptată în ședința de guvern de miercuri. (g4media.ro)

STIRI DIN IASI

A8 a ajuns ieri, în sfârşit, în pragul marilor licitaţii. Valoarea totală: 7,5 mld. euro. 265 de poduri, viaducte şi pasaje, 47 de tuneluri, 5 noduri rutiere. După aproape 20 de ani de la invocarea necesităţii construirii unei autostrăzi est-vest, jumătate din traseul schiţat atunci a devenit oficial. De ieri, sectorul montan al A8 (Miercurea Nirajului – Leghin/Tg. Neamţ) are indicatorii tehnico-economici aprobaţi prin hotărâre de guvern. Tronsonul măsoară 159 km şi reprezintă jumătate din lungimea Autostrăzii Unirii între Prut şi Tg. Mureş. Dacă punem la socoteală şi capetele tronsonului montan, unul atribuit deja (Moţca-Leghin/Tg. Neamţ) şi unul încă în licitaţie (Tg. Mureş-Miercurea Nirajului), putem să spunem că 2/3 din A8 sunt pe cale să intre în şantier. (Ziarul de Iasi)

Marca britanică MG, deținută de chinezii de la SAIC va debuta pe piața din Iași prin Open Auto Center. Marca britanică MG, deținută de chinezii de la SAIC (Shanghai Automotive Industry Corporation), va debuta pe piața din România la finalul acestui an, alături de alte modele ale producătorului din China. Totodata va debuta și pe piața din Iași prin Open Auto Center de pe Calea Chișnăului, care candva era dealer Skoda iar în prezent fiind dealer autorizat SSANGYONG.

Azi se deschide Patinoarul Palas Ice Iași.

O nouă contestație la licitația privind reabilitarea Colegiului Pedagogic. Primăria Iași a stabilit pentru a doua oară câștigătorul licitației de lucrări pentru reabilitarea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”, dar a primit din nou o contestație cu privire la rezultatul procedurii: același câștigător și același contestatar ca „la prima strigare”. Miza este un contract de 70 milioane lei. (apix.ro)

Topul vilelor din Iaşi scoase la vânzare. Zece proprietăţi de lux cu preţuri de peste un milion de euro. Case cu panouri solare, independente energetic sau situate atât în apropiere de centrul oraşului, cât şi cu acces facil către aeroport, astfel încât proprietarii lor, sau clienţii acestora să nu piardă timpul în trafic (în cazul în care vilele de lux din Iaşi se transformă în hoteluri, de exemplu). Urmând tendinţele generale, dar şi viaţa de zi cu zi a Iaşului, oferta de pe piaţa imobiliară a vilelor de lux s-a schimbat în ultimul an. (Ziarul de Iasi)

Pret majorat pentru biletele CTP Iasi incepand de maine, 1 Decembrie. Consiliul Local a aprobat, miercuri, creșterea tarifelor pentru biletele Companiei de Transport Public (CTP), măsură ce va intra în vigoare începând din decembrie. Noile tarife vor fi următoarele: un bilet destinat unei călătorii va costa 3,5 lei (prețul vechi fiind 3 lei), iar cel pentru două călătorii va fi 7 lei (față de 6 lei). (Stirea de Iasi)

Filmul zilei: Percy Jackson and The Olympians | Official Trailer | Disney+

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top