Stiri

Locuri de cazare in Iasi pentru studenti, la camin sau apartament inchiriat?

Locuri de cazare in Iasi pentru studenti, la camin sau apartament inchiriat? Asta este intrebarea pe care si-o pune fiecare parinte sau student. Cele cinci mari universitati de stat din Iasi au disponibile peste 20.000 de locuri de cazare, adica poate face fata pentru mai putin de jumatate din studentii din Capitala Moldovei.

Universitatea “Al. I. Cuza”, prima institutie de invatamant superior din Romania, are si in acest an probleme pentru ca nu poate gazdui toti studentii sai, problema intalnita in fiecare an. Desi numarul studentilor este in scadere din 2007, anul acesta, s-au inregistrat un numar record de studenti, in ultimii 6 ani, numarul locurilor in camin sunt doar de aproximativ 6100.

Preturile de cazare in cele patru campusuri studentesti “Titu Maiorescu”, “Codrescu”, “Targusor”, “Akademos” variaza intre 100 Lei si 560 Lei lunar per persoana. Locurile sunt in mare parte pentru doua sau trei persoane, cea mai convenabila varianta reprezinta cele la pretul de 250 Lei, unde cmera este dotata cu mobilier nou, frigider, baie si bucatarie.

Apartamente in blocuri noi Iasi

In camerele cu cinci locuri, un pat costa in acest an universitar in jur de 100 Lei. Cea mai scumpa cazare oferita de Universitatea “Al. I. Cuza” este in caminele “Akademos” si “Gaudeamus” unde preturile variaza intre 400 Lei si 560 Lei, acestea au baie, aer conditionat, televizor, frigider si telefon

Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” ofera aproximativ 8000 de locuri de cazare in campusul studentesc “Tudor Vladimirescu”, majoritatea caminelor au fost renovate de curand pe bani europeni, tarifele pentru studenti variaza intre 50 Lei si 180 Lei.

O situatie mai buna la acest capitol se gaseste la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara “Ion Ionescu de la Brad”, acolo unde se gasesc peste 1500 de locuri de cazare in campusul de vis-a-vis de universitate, iar tariful de cazare este de aproximativ 300 Lei pe luna de pat.

Universitatea de Arte “George Enescu” are 245 locuri de cazare in caminele ce se afla in zona Bularga, tariful de cazare ajunge la 200 Lei pe luna per pat.

Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” se confrunta cu o mare problema legata de unitatile de cazare, acestia au 2000 de locuri in camine, dar cererea este de patru ori mai mare.

Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi se afla in topul Universitatilor din Europa.

Actele necesare pentru cazarea in camin:
– Dispozitia de cazare;
– contractul de inchiriere, completat in trei exemplare (vei primi formularele de la facultate);
– legitimatia de camin (eliberata de facultate);
– o fotografie tip buletin;
– cererea de stabilire a resedintei (vei primi formularul de la facultate);
– buletinul/ cartea de identitate (plus douA? copii xerox simple), pentru cetatenii romani; pasaport pentru cetatenii straini;
– copie xerox dupa certificatul de casatorie (daca este cazul);

Majoritatea studentilor care provin din familii cu posibilitati mai mari apeleaza la apartamente inchiriate, preturile acestora variaza in functie de zona in care se afla dar si confortului oferit. Astfel daca un apartament situat intr-o zona in care exista aproape statie d emijloc in transport in comun dar si un hypermarket, va costa mai mult decat unul situat intr-o zona in care va trebui sa mergi mult pe jos pana la o statie de autobuz, sau daca va fi nevoie sa schimbi doua mijloace de transport pana la facultate.

Din nefericire la Iasi costul chiriilor este unul din cele mai ridicate din tara, in unele cazuri aici se gasesc preturi mai mari si ca la Bucuresti, astfel preturile variaza de la 180 de Euro si 600 de Euro, pentru un apartament cu 2 camere, cele mai mici preturi se gasesc in zone precum Dacia, Alexandru cel Bun sau Nicolina, iar cele mai scumpe in zona Independentei, Copou, Gara.

In continuarea cea mai ieftina varianta atunci cand vrei sa inchiriezi un apartament este sa inchiriezi un apartament in 2-3 sau 4 persoane, astfel costu chiriei si a utilitatilor se imparte.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

8 Comments

8 Comments

 1. Pingback: Iasul a devenit noul Silicon Valley al Romaniei, cele mai multe spatii de birouri ocupate dupa Bucuresti | Iasi 4u

 2. cititor

  September 20, 2013 at 6:38 pm

  Aoleu, mai documenatati-va inainte sa scrieti asa ceva. Poate mai citeste cineva si va crede.

 3. Pingback: Un iesean a fost injunghiat aseara in fata clubului Bila 8 din zona Tudor Vladimirescu | Iasi 4u

 4. Pingback: Targul ofertelor de cazare pentru studenti in weekend la Iulius Mall | Iasi 4u

 5. Pingback: Totul despre Admiterea 2014 la Universitatile din Iasi | Iasi 4u

 6. Pingback: Linkuri de weekend #2 – Bogdan Alupoaie Blog

 7. Pingback: Totul despre admiterea la universitatile din Iasi, in acest weekend la Palas | Iasi 4u

 8. Pingback: Vrei să te muți la Iași în 2018? Iată situația din teritoriu! | Iasi 4u

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top