Stiri

Locuri de cazare in Iasi pentru studenti, la camin sau apartament inchiriat?

Locuri de cazare in Iasi pentru studenti, la camin sau apartament inchiriat? Locuri de cazare in Iasi pentru studenti, la camin sau apartament inchiriat? Asta este intrebarea pe care si-o pune fiecare parinte sau student. Cele cinci mari universitati de stat din Iasi au disponibile per total pana la 20.000 locuri de cazare, adica poate face fata pentru mai putin de jumatate din studentii din Capitala Moldovei.
Universitatea “Al. I. Cuza”, prima institutie de invatamant superior din Romania, are si in acest an probleme pentru ca nu poate gazdui toti studentii sai, problema intalnita in fiecare an. Desi numarul studentilor este in scadere din 2007, anul acesta, s-au inregistrat un numar record de studenti, in ultimii 6 ani, numarul locurilor in camin sunt doar de aproximativ 6100.

Preturile de cazare in cele patru campusuri studentesti “Titu Maiorescu”, “Codrescu”, “Targusor”, “Akademos” variaza intre 100 Lei si 560 Lei lunar per persoana. Locurile sunt in mare parte pentru doua sau trei persoane, cea mai convenabila varianta reprezinta cele la pretul de 250 Lei, unde cmera este dotata cu mobilier nou, frigider, baie si bucatarie.

Apartamente in blocuri noi Iasi

In camerele cu cinci locuri, un pat costa in acest an universitar in jur de 100 Lei. Cea mai scumpa cazare oferita de Universitatea “Al. I. Cuza” este in caminele “Akademos” si “Gaudeamus” unde preturile variaza intre 400 Lei si 560 Lei, acestea au baie, aer conditionat, televizor, frigider si telefon

UAIC pe locul 700 in lume, dar prima din Romania in realizat de QS World University Rankings 2013

Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” ofera aproximativ 8000 de locuri de cazare in campusul studentesc “Tudor Vladimirescu”, majoritatea caminelor au fost renovate de curand pe bani europeni, tarifele pentru studenti variaza intre 50 Lei si 180 Lei.

O situatie mai buna la acest capitol se gaseste la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara “Ion Ionescu de la Brad”, acolo unde se gasesc 1500 de locuri de cazare in campusul de vis-a-vis de universitate, iar tariful de cazare este de aproximativ 200 Lei pe luna de pat.

Universitatea de Arte “George Enescu” are 245 locuri de cazare in caminele ce se afla in zona Bularga, tariful de cazare ajunge la 200 Lei pe luna per pat.

Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” se confrunta cu o mare problema legata de unitatile de cazare, acestia au 2000 de locuri in camine, dar cererea este de patru ori mai mare.

Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi se afla in topul Universitatilor din Europa.

Actele necesare pentru cazarea in camin:
– Dispozitia de cazare;
– contractul de inchiriere, completat in trei exemplare (vei primi formularele de la facultate);
– legitimatia de camin (eliberata de facultate);
– o fotografie tip buletin;
– cererea de stabilire a resedintei (vei primi formularul de la facultate);
– buletinul/ cartea de identitate (plus douA? copii xerox simple), pentru cetatenii romani; pasaport pentru cetatenii straini;
– copie xerox dupa certificatul de casatorie (daca este cazul);

Calendarul cazarilor:
Pe 25 septembrie 2013 se vor afisa la facultatea listele cu studentii care au primit, in ordinea punctajelor obtinute (la admitere sau A?n anul precedent) dreptul de cazare A?n caminele UAIC;
Intre 26 septembrie a?? 29 septembrie 2013 studentii pot ridica de la facultate dispozitiile de cazare;
Pe 30 septembrie 2013, ora 15:00 se anuleaza dispozitiile de cazare ale studentilor care nu s-au cazat;
Pe 1 octombrie 2013, ora 9:00, locurile ramase libere sunt redistribuite in ordinea mediilor, celor care nu au primit cazare in prima faza. Dispozitiile de cazare sunt valabile 24 de ore.
Pe 14 octombrie, ora 15.00 – redistribuirea locurilor ramase libere, catre alte facultati.

Majoritatea studentilor care provin din familii cu posibilitati mai mari apeleaza la apartamente inchiriate, preturile acestora variaza in functie de zona in care se afla dar si confortului oferit. Astfel daca un apartament situat intr-o zona in care exista aproape statie d emijloc in transport in comun dar si un hypermarket, va costa mai mult decat unul situat intr-o zona in care va trebui sa mergi mult pe jos pana la o statie de autobuz, sau daca va fi nevoie sa schimbi doua mijloace de transport pana la facultate.

Din nefericire la Iasi costul chiriilor este unul din cele mai ridicate din tara, in unele cazuri aici se gasesc preturi mai mari si ca la Bucuresti, astfel preturile variaza de la 180 de Euro si 600 de Euro, pentru un apartament cu 2 camere, cele mai mici preturi se gasesc in zone precum Dacia, Alexandru cel Bun sau Nicolina, iar cele mai scumpe in zona Independentei, Copou, Gara.

In continuarea cea mai ieftina varianta atunci cand vrei sa inchiriezi un apartament este sa inchiriezi un apartament in 2-3 sau 4 persoane, astfel costu chiriei si a utilitatilor se imparte.

Facebook Comments Box

8 Comments
To Top