Stiri

Vinul saptamanii: Averesti Povestesti Zghihara de Husi

E loc pentru cuvinte. Zghihara de Husi, cel mai acid vin al neamului romanesc, se remarca printr-un gust acrisor, cu o nuanta usoara de macris, asemuita merelor proaspat culese. Acest soi, extrem de rar, este reprezentativ pentru vinurile seci ale Podgoriei Husi-Averesti.
Vinul are o culoare verde-galbuie si este foarte placut, asemenea aerului racoros inspirat dimineata dupa o noapte torida de vara. Plina de vioiciune, Zghihara e buna foc cu mancaruri zdravene, satioase.
In regiunea de nord-est a Romaniei, Centrul Viticol Averesti este unul dintre cunoscutele tinuturi scaldate in soare si struguri ale Podgoriei Husi. El se remarca prin localizarea la o altitudine ridicata, prin climatul racoros si prin solul care determina obtinerea de vinuri seci, acidulate, usor sifonate si delicate.

Primele plantatii de vita de vie au luat fiinta In anul 1874, cand s-a construit si crama, pe domeniile boierului Stefan Negruzzi. Pivnita Averestiului are un culoar principal de aproape 150 de metri, prevazut cu 5 arcade din piatra si 10 hrube secundare.

Pentru administrarea domeniilor, a fost adus din Franta un specialist horticultor, inginerul Rene Faure. Acesta a introdus In cultura, alaturi de soiurile de vita de vie autohtone, cum sunt Zghihara de Husi, Feteasca Regala si Feteasca Alba si soiurile frantuzesti Cabernet Sauvignon si Aligote.

Vinul saptamanii Averesti Povestesti Zghihara de Husi este unul sec, are 12,5% alcool si face parte din Crama Averesti. Pretul unei astfel de sticle este de aproximativ 15 Lei.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top