Ai terminat facultatea de medicină dentară și ești mai bucuros ca niciodată – în sfârșit ai ieșit de pe băncile școlii, vei profesa meseria la care visezi dintotdeauna și nu vei mai avea de învățat. Însă este oare cu adevărat așa? În realitate, domeniul medicinei dentare este unul în care, dacă vrei să fii un adevărat expert, învățarea nu se oprește niciodată.
De fapt, terminarea studiilor de medicină dentară este doar începutul procesului tău de învățare. Dacă nu înțelegi de ce ar trebui să continui să înveți după facultate, ți-am pregătit 4 motive pentru care ar trebui să faci cursuri de specializare după studiile de medicină dentară.
- Vei învăța lucruri peste care nu ai dat în facultate
Chiar dacă nu crezi asta acum, facultatea e prea scurtă ca să poți învăța toate noțiunile de care ai nevoie; de exemplu, dacă suplimentezi studiile superioare cu un curs de endodontie in Iasi, vei reuși să fii un stomatolog mult mai specializat în această nișă, pentru că vei lucra intensiv strict pe ea, fără a aborda subiecte de care nu ai nevoie.
Deci, un curs de specializare îți oferă informație punctuală, care deservește drept continuare la studiile superioare – le completează, venind cu informații mult mai de finețe, de detaliu.
- Pentru a vedea cum se lucrează într-o echipă
De cele mai multe ori, facultatea te învață să lucrezi individual – ceea ce este, firește, esențial pentru un bun profesionist. Dar un profesionist desăvârșit știe și să lucreze în echipă, să gestioneze situații conflictuale și să împartă spațiul de lucru cu ceilalți. Un curs de specializare abordează și latura interumană, relațională, de care ai nevoie ca să funcționezi echilibrat într-o clinică medicală.
- Pentru training hands-on
Un alt motiv pentru care cursurile de specializare ar trebui să facă parte din obiectivele tale pe anul 2022 este trainingul hands-on: din nefericire, datorită volumului mare de studenți, facultățile de medicină dentară nu reușesc să ofere suficient de multă practică studenților lor.
De aceea un curs de specializare te familiarizează efectiv cu munca de stomatolog: vei exersa alături de un profesor și ți se va explica totul practic, nu doar teoretic; poți învăța să rezolvi unele situații doar izbindu-te de ele, de aceea trainingul hands-on este atât de important în medicina dentară.
- Pentru a fi mereu la curent
Medicina dentară se află, din fericire, printre domeniile care sunt într-o continuă modernizare și îmbunătățire – iar asta e bine, căci putem oferi servicii mai calitate, mai premium pacienților noștri. Însă, pentru ca asta să se întâmple, trebuie să fii mereu la curent.
Să fii stomatolog nu înseamnă să termini de citit o carte și să consideri că gata, știi totul – ci, dimpotrivă, înseamnă să accepți că ești într-o bibliotecă infinită, în care cărțile continuă să apară. E vital să fii în permanență la curent, ancorat la cele mai noi tehnologii și aparaturi.
Iar câte un astfel de curs de specializare te ajută să rămâi conectat la mediul profesional, arătându-ți tot ce e nou. Indiferent dacă vorbim de un curs de implantologie sau de un curs de ocluzologie, s-ar putea ca – mai ales dacă ai terminat facultatea acum ceva vreme – să ai unele lacune, e firesc. Pentru că domeniul se îmbunătățește și modifică în permanență, iar dacă nu rămâi la curent cu informația, se pierde. Din fericire, cursurile de specializare te ajută să știi în permanență ce este nou, pentru a putea oferi de fiecare dată cele mai calitative servicii.
Așadar, să fii stomatolog înseamnă să fii îmbarcat într-o călătorie continuă de învățare – în domeniul medicinei dentare, pentru a excela și pentru a oferi de fiecare dată cele mai bune servicii, trebuie să fii ancorat la învățare. Ca dentist, cea mai bună investiție pe care o poți face este chiar în tine însuți, cu ajutorul cursurilor, seminariilor și conferințelor menite să te păstreze mereu la curent cu toate informațiile de care ai nevoie.

