Bucătăria este, fără îndoială, una dintre cele mai importante încăperi din casa ta. Loc de întâlnire pentru toţi membrii familiei, cât și de convivialitate, este în mod cert un spaţiu care trebuie să îndeplinească funcţii practice, dar să fie şi confortabil şi chiar estetic. Prin urmare, este necesar să te gândeşti bine la amenajarea sa, mai cu seamă dacă spaţiul nu este prea generos. Chiar dacă poate părea dificil, nu este chiar atât de complicat și obositor să-ți amenajezi corect bucătăria. Pentru a te ghida, iată câteva sfaturi practice care te vor ajuta să iei deciziile potrivite.
Gândeşte-te la necesităţile tale
Primul aspect pe care trebuie să-l iei în considerare atunci când faci planurile de amenajare a unei bucătării mici, sunt necesităţile tale şi ale familiei, dar şi stilul vostru de viaţă.
O familie cu doi sau mai mulţi copii va avea nevoie de o masă mai mare, care ocupă mai mult spaţiu şi nu de un blat rabatabil. O persoană care găteşte mai des sau care este pasionată de gastronomie va dori un cuptor electric şi o plită de calitate, în timp ce o alta care petrece, poate, mai puţin timp în bucătărie, va fi perfect mulţumită cu un aragaz standard.
Este important să ţii cont inclusiv de produsele electrocasnice pe care ţi le doreşti, dar, în general, cele incorporabile sunt uşor de integrat, ceea ce oferă un aspect ordonat bucătăriei şi chiar iluzia unui spaţiu mai mare.
De asemenea, dacă ai o bucătărie mică, e posibil ca baia să fie şi mai puţin spaţioasă, ceea ce face mai dificilă instalarea unei masini de spalat rufe, caz în care poţi lua în considerare să o pui în bucătărie. Mașinile de spălat incorporabile au un design compact şi pot fi integrate şi în mobilierul de bucătărie, dacă acesta este făcut la comandă.
Foloseşte tot spaţiul disponibil
Chiar dacă acest truc ţi se pare evident, nu este întotdeauna pus în practică. Totuși, aceasta este cheia pentru optimizarea celor mai mici bucătării.
Avem tendința de a crede că atunci când avem un spațiu mic, trebuie să evităm să-l aglomerăm. Deşi poate fi adevărat în unele situaţii, nu este cazul când vorbim de o bucătărie, unde pentru a evita dezordinea este nevoie de spaţii suficiente de depozitare.
Acestea nu ar trebui să se limiteze la câteva dulapuri fixate pe podea, ci trebuie să includă și dulapuri suspendate, şi chiar pe toată suprafața peretelui dacă este posibil.
Nici pereții alăturați bucătăriei nu sunt de neglijat pentru că pot face posibilă fixarea unui mini blat sau a unei măsuțe.
Alege materiale uşor de întreţinut
Pentru că vorbeam de îmbinarea inteligentă între aspectele practice şi cele estetice, atunci când alegi materialele pentru mobilierul de bucătărie trebuie să ţii cont de ambele. Este firesc să-ţi doreşti ca mobila ta de bucătărie să fie frumoasă, mai ales dacă ai un open space. Totuşi, pentru că există mulţi factori care pot face curăţenia o corvoadă (abur, praf, stropi de grăsime etc.), materialele trebuie să fie şi durabile şi uşor de întreţinut.
Dacă faci mobilierul pe comandă, ai posibilitatea să alegi exact materialele dorite şi să discuţi cu producătorul sau reprezentantul său despre aşteptările tale şi care sunt soluţiile recomandate de ei.
Mizează pe sobrietate
Atunci când ai o bucătărie mică, vei dori să utilizezi tot spaţiul pe care îl ai la dispoziţie, inclusiv pe înălţime. Şi dacă spațiul este complet acoperit cu dulapuri, cu siguranță nu vei vrea să foloseşti prea multe culori.
În astfel de condiţii, sunt de preferat culorile deschise. Alb, dacă preferi, dar şi bleu deschis sau culoarea lemnului natural. De asemenea, ar trebui să iei în considerare felul în care poţi crea o oarecare continuitate la nivel vizual între bucătărie, dacă este deschisă, şi restul camerei de zi.
Deci, când alegi estetica mobilierului şi culorile, ţine seamă şi de ce vrei să foloseşti în camera de zi, astfel încât să creezi iluzia unui spaţiu mai amplu. Varianta cea mai simplă este să mizezi pe nuanţe neutre, cu accente care se regăsesc şi în camera de zi.
Aşadar, ţinând seamă de aceste sfaturi, poţi amenaja corect o bucătărie mică. Spaţiul, fie el şi limitat, poate fi optimizat astfel încât să corespundă nevoilor tale!
Sursa foto: Pexels.com

