Agrivoltaicele reprezintă un concept inovator, conceput pentru a maximiza utilizarea terenurilor agricole prin producția simultană de hrană și energie. Ideea fundamentală din spatele dezvoltării agrivoltaicelor constă în coexistența agriculturii și a producției solare, generând multiple avantaje.
Această combinație nu este una nouă, ci a fost propusă încă din 1981 de fizicienii germani Adolf Goetzberger și Armin Zastrow. Cu toate acestea, tehnologia a câștigat mai multă popularitate în ultimul deceniu, odată cu creșterea preocupărilor legate de schimbările climatice. Care este diferența între panourile solare clasice și agrivoltaice?
În cazul instalării tradiționale a panourilor solare, terenurile pe care sunt amplasate acestea nu pot fi folosite în scopuri agricole. Aici intervin agrivoltaicele, care se instalează deasupra culturilor, fără a le afecta dezvoltarea. Mai mult decât atât, agrivoltaicele oferă protecție plantelor prin furnizarea de umbră în zilele toride, când soarele ar putea provoca arsuri la culturi și ar putea afecta creșterea acestora.
Totodată, agrivoltaicele contribuie și la reducerea consumului de apă al plantelor. De asemenea, specialiștii susțin că există o simbioză semnificativă între agrivoltaice și plante, în sensul că, atunci când agrivoltaicele se încălzesc excesiv, plantele pot ajuta la reducerea temperaturii.
În funcție de înălțimea la care sunt instalate, agrivoltaicele pot sau nu să împiedice deplasarea utilajelor agricole în timpul lucrărilor tradiționale. În mod evident, instalarea agrivoltaicelor necesită abordare profesională, întrucât greșelile inițiale pot fi costisitoare, afectând eficiența agrivoltaicelor și productivitatea plantelor.
Marcel Ionescu, CEO și fondator al Agricloud, o companie specializată în soluții IoT pentru agricultură și unul dintre promotorii agrivoltaicelor în România, a oferit răspunsuri la principalele întrebări primite de la agricultori interesați de o astfel de investiție.