Stiri

Camere de supraveghere la bloc în 2019: Ce se întâmplă atunci când cineva se împotrivește la decizia asociației de proprietari?

Odată cu implementarea GDPR sau altfel spus a Regulamentului General privind Protecția Datelor, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) stabilește astfel statutul persoanei sau a persoanelor care prelucrează și manipulează datele cu caracter personal:

 • Orice persoană fizică sau juridică care are acces și posibilitatea de a prelucra date cu caracter personal devine astfel Operator de date cu caracter personal
 • Statutul legal de Operator de date cu caracter personal poate fi atribuit și asociațiilor de proprietari (potrivit legii 677/2001)
 • Persoana care se ocupă de prelucrarea datelor cu caracter personal în numele persoanei care deține statutul în cauză poartă denumirea de: Persoană împuternicită

Ținând cont de aceste lucruri, orice organizație de proprietari ai unui condominiu sunt nevoiți astfel ca în momentul deciderii instalării unui sistem de supraveghere I CAN SEE, să convoace la întâlnire și să înștiințeze toate persoanele a căror date cu caracter personal vor fi obținute pe parcursul funcționării dispozitivelor video.

Ce se întâmplă atunci când cineva se împotrivește instalării unei camere de supraveghere ?

Adevărul aici este că indiferent de decizia majorității de a instala o cameră video în spațiile publice ale condominiului, în cazul în care o persoană consideră pe bună dreptate și prin argumente valide faptul că dreptul la viață privată îi este prejudiciat, instalarea unei camere de supraveghere în acest caz este ilegală

De asemenea, îi este permis oricărei persoane identificate sau identificabile prin intermediul dispozitivelor de captare a imaginii umărarele lucruri:

 • Să aibă acces la date: Operatorul de date cu caracter personale este obligat la cererea persoanei în cauză să furnizeze orice dată sau informație care privește acea persoană
 • Intervenția asupra prelucrării datelor respective: Este permisă înlăturarea sau ștergerea oricăror date în care persoana în cauză este vizată
 • Dreptul de opoziție: Orice persoană care poate fi identificată prin obținerea de astfel de date poate oricând să solicite întreruperea obținerii de date cu caracter personal asupra acesteia.
 • Dreptul de a da în judecată: În cazul în care aceste drepturi îi sunt violate, orice persoană are posibilitatea cât și dreptul legitim de a se adresa instanței fără nici un cost adițional

Puteți citi aici o serie de ghiduri oficiale ale ANSPDCP în conformitate cu GDPR precum și mai multe informații despre statutul dumneavoastră ca cetățean sau operator de date cu caracter personal care poate avea acces la astfel de informații, în ce măsură pot fi folosite și care sunt drepturile pe care vi le puteți exercita în această privință.

De ce trebuie să țină cont asociația de proprietari atunci când se ia decizia instalării unei camere de supraveghere CCTV?

Este bine de știut faptul că în cadrul ședințelor dintre asociațiile de proprietari este necesar să se stabilească concret și clar următoarele lucruri:

 • Condițiile de funcționare
 • Locul de amplasare
 • Acordul și obiecțiile fiecăruia dintre proprietari
 • Operatorul de date
 • Împuternicitul
 • Locul de unde se pot accesa datele obținute

În ceea ce privește zona de amplasare, există câteva zone neutre în cadrul unui bloc unde astfel de diapozitive nu atentează în nici un fel asupra vieții private a vreunui locatar. Astfel, iată care sunt zonele viabile amplasării unui sistem de supraveghere video:

 • Intrarea în bloc
 • Zonă de acces la lift
 • Cabina liftului
 • Scara spre primul etaj
 • Intrarea la casieria blocului
 • Cu toate că amplasarea camerelor video la toate etajele nu este interzisă, acest lucru nu este recomandat de către ANSPDCP

Mai concret, în ceea ce privește viabilitatea locurilor de amplasare a unei astfel de camere depinde foarte mult de aria pe care acestea o surprind. Este strict interzisă amplasarea acestora spre una dintre ușile apartamentelor sau într-un loc unde acestea nu pot fi văzute.

În ceea ce privește surprinderea prin imagini video a parcărilor aferente blocului,  domeniul public pune probleme instalării de camere de supraveghere și prin prisma faptului că acestea nu pot fi amplasate într-o manieră în care să surprindă activitatea pe trotuare sau pe porțiunile de drum public.

Un ultim aspect foarte important este echipamentul. Sistemul de supraveghere trebuie să fie instalat doar de către specialiști autorizați care pot oferi sprijin prin servicii de mentenanță cât și suport pentru eventuale probleme.

În concluzie, dreptul la viața privată constituie principalul argument atunci când decizia majorității asociației de proprietari decide să instaleze un astfel de sistem. Faptul că acest lucru nu poate avea loc fără ca absolut toți proprietarii să fie de acord constituie o procedură destul de dificilă, deoarece în cele mai multe cazuri aceasta poate fi considerată ilegală. Cu toate acestea, această ilegalitate are loc odată ce una dintre persoane își exercită dreptul de a denunța operatorul sau DPO (responsabilul de date cu caracter personal) pentru violarea drepturilor pe care le are. Înafară de astfel de situații, amplasare unui sistem de supraveghere video este de altfel un lucru încurajat de către polițiști tocmai pentru a diminua evenimentele nedorite și pentru a obține evidențe clare care să justifice acuzații și denunțuri.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top