Anvelopele de calitate utilizate în contextul potrivit înseamnă siguranță, confort, liniște și uneori siguranța că nu vei fi amendat în trafic. Pe lângă contextul legal, schimbarea acestora în funcție de anotimp sau utilizarea unora all seasons atunci când există condiții meteorologice nefavorabile este un act de responsabilitate și de ce nu, de prevenție.
Când se schimbă anvelopele de vară cu cele de iarnă?
Temperatura este unul dintre aspectele care trebuie luat în considerare atunci când stabilești că este momentul să-ți „echipezi” mașina cu anvelope de iarnă. Când temperatura scade sub 7 grade Celsius este necesar pentru siguranța ta, în cazul unei frânări de urgență, să ai pneurile potrivite sezonului rece astfel încât să îți asigure cadrul perfect în care tu să îți desfășori manevrele. Cu certitudine, nu îți dorești să fi pus în situația în care mașina să nu îți răspundă la comenzi în condiții de gheață, polei sau zăpadă. Anvelopele potrivite contextului dat nu intră sub nicio formă în categoria accesoriilor cu o importantă discutabilă sau care pot fi amânate.
Alte aspect importante care stabilesc momentul potrivit pentru schimbarea pneurilor de vară cu cele de iarnă sunt clima și zona geografică. Dacă locuiești în zonă cu condiții meteo mai deosebite, cum ar fi o zonă montană, trebuie să ții cont de nevoile pe care le ai, deoarece perioada cu anvelopele de iarnă s-ar putea extinde față de lunile octombrie-aprilie, pentru care optează majoritatea. Circularea cu anvelopele de vară în anotimpul rece este strict interzisă deoarece îți pune viața în pericol!
Performanțele unor penuri specializate sunt direct proporționale cu asigurarea unui nivel ridicat de siguranță, fie că vorbim despre un carosabil umed sau de temperaturi ridicate. Dacă zona în care locuiești, dar și condițiile mai mult sau mai puțin prietenoase pot influența momentul oportun pentru schimbarea anvelopelor, actul în sine nu este negociabil.
Anvelopele de vară asigură o siguranță net superioară celor de iarnă la temperaturi de peste 7 grade Celsius, în special în condiții de carosabil ud, iar utilizarea pneurilor de iarnă pe tot parcursul anului, pe lângă uzura accelerată pe un asfalt cald, scad și performanțele de frânare.
Specialiștii auto le recomandă participanților din trafic să instaleze un anumit tip de anvelope pentru toate cele patru roți, nu doar pentru cele din față sau pentru cele din spate pentru un control eficient al mașinii, dar și pentru stabilitate.
Pentru șoferii mai neexperimentați, un indiciu al pneurilor de iarnă este prima ninsoare.

