Stiri

Ce procedura stomatologica efectuata periodic tine departe instalarea parodontozei?

Una dintre cele mai grave boli ale danturii este parodontoza, afectiune responsabila, in stadiile ei avansate, cu pierderea dintilor. Cauzele acesteia sunt mai multe, printre care igiena precara a danturii, fumatul, anumite afectiuni psihologice, o serie de dereglari hormonale, precum si factori genetici. Ceea ce ne este cel mai mult la indemana este respectarea cu strictete a igienei dentare, respectiv cele doua periaje zilnice, dimineata si seara, utilizarea apei de gura, precum si a atei dentare, pentru a preveni formarea tartrului, acest inamic al sanatatii dintilor nostri.

Daca totusi constatam ca in anumite zone, in special in cele in care periajul dentar nu este destul de eficient, se formeaza tartru, atunci nu mai putem amana si trebuie sa apelam de urgenta la detartraj, pentru a limita si opri expansiunea acestui depozit aderent, de mineralizare a placii bacteriene pe dantura.

Astfel, la  clinica dentara unde ne-am facut programare vom fi supusi acestei proceduri simple dar extrem de eficiente, care se realizeaza manual, prin manevrarea de catre medicul stomaotolog a ustensilelor corespunzatoare,  sonic sau cu ultrasunete. Vom simti pe durata derularii acestei proceduri o serie de vibratii, menite sa disloce tartrul depus, iar un jet de apa cu presiune, deloc deranjanta, va fi directionat pe dinti, pentru ca acestia sa nu se supraincalzeasca urmare a efectului vibratiilor aplicate.

De asemenea, aceasta tehnica de indepartare a tartrului format pe dinti va fi urmata de un periaj dentar profesionist, mult mai riguros si eficient decat cel pe care il executam zilnic acasa, precum si de o procedura de lustruire a dintilor, la final, cu ustensile speciale si prin care dantura noastra isi va recapata stralucirea si aspectul sanatos, fara pete si depuneri de tartru.

Este recomandata ca, odata ce am trecut prin aceasta procedura atat de benefica pentru dantura noastra, sa nu consideram ca de acum o lunga perioada de timp suntem la adapost de formarea unui nou strat de tartru. Nu este deloc asa si nu este suficient doar mentinerea rutinei noastre zilnice constand in periajele dentare de dimineata si seara, pentru a tine departe instalarea din nou a tartrului. Asa ca, de doua ori pe an este bine sa ne prezentam din nou intr-un cabinet stomatologic pentru a repeta procedura de detartraj, care este cea mai eficienta metoda de a elimina pericolul parodontozei, fara a fi nevoie de interventii chirurgicale dureroase si costisitoare.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top